Συρία:Αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Γούτα – Συνεχόμενοι βομβαρδισμοί

Συρία:Αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Γούτα – Συνεχόμενοι βομβαρδισμοί

Μη κυβερνητική οργάνωση ανακοίνωσε πως η Συριακή πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε εναέριες επιδρομές.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «η Πολεμική Αεροπορία του καθεστώτος έπληξε έξι φορές περιφερειακούς τομείς της πόλης Άιν Τάρμα και δύο φορές το κέντρο και την περιφέρεια της πόλης Ντούμα».

Το Παρατηρητήριο, που έχει την έδρα του στη Βρετανία και στηρίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο πηγών στη Συρία, δεν έκανε λόγο για θύματα.

Τα φιλοκυβερνητικά στρατεύματα βρίσκονται αντιμέτωπα εδώ και πολλές εβδομάδες με τους αντάρτες κοντά στην Άιν Τάρμα, που συνδέει την ανατολική Γούτα με τη συνοικία Τζόμπαρ της συριακής πρωτεύουσας, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων.

Βομβαρδισμοί έπληξαν επίσης σήμερα την περιφέρεια της πόλης Τζίσριν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η Ρωσία, σύμμαχος της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ανακοίνωσε την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας με «μετριοπαθείς» ομάδες ανταρτών στην ανατολική Γούτα, μια περιοχή που πολιορκείται και βομβαρδίζεται τακτικά εδώ και τέσσερα χρόνια από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο στρατός ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι σταματά τις μάχες σε «περιοχές» αυτού του προπυργίου των ανταρτών, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως «θα απαντήσει κατάλληλα σε κάθε παραβίαση» της κατάπαυσης του πυρός.

Ωστόσο, καμία ομάδα ανταρτών στην ανατολική Γούτα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τη συμμετοχή της στην κατάπαυση του πυρός.

Η περιοχή αυτή αποτελεί μία από τις τέσσερις «ζώνες αποκλιμάκωσης» που προβλέπεται να εγκαθιδρυθούν μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ρωσία και το Ιράν –σύμμαχοι της κυβέρνησης του Άσαντ– και η Τουρκία –που υποστηρίζει τους εξεγερμένους– για την επίτευξη μιας βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε τον Μάιο, δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι σήμερα λόγω διαφωνιών για τα μέσα τήρησης της εκεχειρίας.Η ανατολικά Γούτα είναι η δεύτερη ζώνη αποκλιμάκωσης που εγκαθιδρύεται, έπειτα από εκείνην στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου ισχύει κατάπαυση του πυρός από τις 9 Ιουλίου. Οι άλλες δύο είναι η επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) και ένα μέρος της επαρχίας Χομς (κέντρο). Περισσότεροι από 330.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη, το 2011, του πολέμου στη Συρία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.