Σάλος έχει ξεσπάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες έπειτα από την ανακοίνωση, πως ενας Αμερικανός πολίτης συνελήφθη κατά την παράδοση του στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), όντας ο ίδιος μαχητής του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Μάλιστα διάφοροι φορείς θεωρούν, πως ως πολίτης των ΗΠΑ, θα πρέπει να μεταφερθεί σε Αμερικανικό έδαφος και να τύχει δίκης για τη συμμετοχή του σε μια αναγνωρισμένη τρομοκρατική οργάνωση, εχθρική προς τις ΗΠΑ, όπως θεωρείται επισήμως το Ισλαμικό Κράτος.

Η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) ζήτησε χθες Παρασκευή από τις αμερικανικές αρχές να αποκαλύψουν τις πληροφορίες που διαθέτουν για τη σύλληψη ενός Αμερικανού που πολεμούσε στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους, ενώ εξέφρασε επίσης την επιθυμία να δικαστεί σε πολιτικό δικαστήριο.

Σε μια επιστολή προς τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις ο εκτελεστικός διευθυντής της ACLU Άντονι Ρομέρο ζήτησε ο Αμερικανός αυτός, που φέρεται να κρατείται στο Ιράκ, να μην χαρακτηριστεί «εχθρικός μαχητής».

Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους είχε δημιουργήσει αυτό το καθεστώς μετά την 11η Σεπτεμβρίου για να μπορεί να δικάζει και να φυλακίζει κατηγορούμενους για τρομοκρατία που συλλαμβάνονται στο εξωτερικό, χωρίς να μπορούν να χαίρουν της προστασίας της αμερικανικής νομοθεσίας.

«Αν οι πληροφορίες για τον Αμερικανό αυτό πολίτη ισχύουν, τότε η κράτησή του σε μια στρατιωτική βάση είναι παράνομη βάσει νόμου και πρέπει να γίνουν σεβαστά τα συνταγματικά του δικαιώματα», επεσήμανε ο Ρομέρο.

«Αν η κυβέρνηση διαθέτει νόμιμους λόγους να πιστεύει ότι ο πολίτης αυτός πολέμησε στο πλευρό του ΙΚ, θα πρέπει να τον παραδώσει στο αμερικανικό ομοσπονδιακό σύστημα για να του απαγγελθούν κατηγορίες», τόνισε.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε στις 14 Σεπτεμβρίου ότι οι ΗΠΑ κρατούν έναν πολίτη τους που πολεμούσε στο πλευρό του ΙΚ και ο οποίος παραδόθηκε στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που στηρίζονται από την Ουάσινγκτον.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου εξήγησε χθες ότι η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού έχει κληθεί να συναντήσει τον κρατούμενο. «Εν αναμονή, παραμένει υπό την επίβλεψη του υπουργείου Άμυνας», πρόσθεσε.

Αν και προς το παρόν δεν έχει υιοθετηθεί επισήμως καμία πολιτική, η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου φαίνεται να προτίθεται να στέλνει τους νέους υπόπτους στη φυλακή του Γκουαντάναμο, την οποία ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα ήθελε να κλείσει.

Η φυλακή στο Γκουαντάναμο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρομέρο, δεν υπάρχει νομική βάση για την αποστολή του Αμερικανού στο Γκουαντάναμο όπου στο παρελθόν έχουν κρατηθεί μη Αμερικανοί που είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο της μάχης των ΗΠΑ κατά των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα.