ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Ποιες οι τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν πάρει την «σκυτάλη» από την «17 Νοέμβρη» και σκορπούν θάνατο; (φωτό, βίντεο)

Ποιες οι τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν πάρει την «σκυτάλη» από την «17 Νοέμβρη» και σκορπούν θάνατο; (φωτό, βίντεο)

Η απόφαση να δοθεί 48ωρη άδεια στον πολλάκις καταδικασμένο με ισόβια εκτελεστή και ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα ειδικά μετά την δολοφονική επίθεση με Καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ από την «Επαναστατική Αυτοάμυνα» – όπως δείχνουν τα ευρήματα της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας – προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Για την ιστορία να αναφέρουμε, πως από την δράση της μέχρι τώρα μεγαλύτερης τρομοκράτης οργάνωσης στην Ελλάδα, της 17Ν, 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους από το 1975 που έκανε την εμφάνισή της μέχρι το τελευταίο της χτύπημα, το 2000.

Τι γίνεται όμως με την νέα γενιά τρομοκρατών; Ποιες είναι οι νέες οργανώσεις και τι έχουν κάνει;

Μετά λοιπόν και την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη (1974-2002), όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, βλέπουμε πως στην Ελλάδα κάνουν την εμφάνιση τους οι οργανώσεις Επαναστατικός Αγώνας (2003-2017), η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς (2008- σήμερα) και η Σέχτα Επαναστατών (2009-σήμερα) οι οποίες ευθύνονται και για τις περισσότερες τρομοκρατικές ενέργειες.

Κοινά χαρακτηριστικά αυτών των οργανώσεων ως το 2000 σε θεωρητικό επίπεδο ήταν η αριστερή ιδεολογία, ο αντιδυτικισμός , ο «αντιμπεριαλισμός» και ο αντιαμερικανισμός. Από το 2000 και ειδικά μετά το 2008 οι οργανώσεις ένοπλης βίας ήταν πλέον μόνο αναρχικές με διαφορετική ιδεολογικές και θεωρητικές θέσεις από το παρελθόν. Ενώ το το 2014 βλέπουμε για μία φορά και το όνομα Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις.

Πάμε όμως να δούμε τις δράσεις και τις επιθέσεις από τις οργανώσεις αυτές.

Επαναστατικός Αγώνας

Η «μεγάλη πρεμιέρα» της οργάνωσης ήταν στις 5 Σεπτεμβρίου 2003, όταν τα μέλη της έκαναν διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. Από την συγκεκριμένη επίθεση είχε σημειωθεί ο τραυματισμός ενός αστυνομικού.

Από εκεί και ύστερα ακολούθησαν και άλλες επιθέσεις της οργάνωσης όπως η τοποθέτηση ωρολογιακού μηχανισμού στην Citibank Νέου Ψυχικού το 2004 που εξουδετερώθηκε, η τριπλή βομβιστική ενέργεια στις 5-5-2004 κατά του αστυνομικού τμήματος Καλλιθέας, οπού ευτυχώς δεν υπήρχε τραυματισμός.

Την ίδια χρονιά και συγκεκριμένα στις 29-10-2004 έγινε επίθεση από την οργάνωση και κατά λεωφορείου (κλούβα) των ΜΑΤ στην Πέτρου Ράλλη ευτυχώς χωρίς θύματα.

Το 2005 και μια ημέρα πριν την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα, είχαν τοποθετήσει βόμβα μεγάλης ισχύος στο υπουργείο Απασχόλησης. Επιθέσεις έγινα επίσης το 2005 με τοποθέτηση βόμβα μεγάλης ισχύος στο υπουργείο Οικονομικών.

Δύο από τις πιο «εντυπωσιακές» επιθέσεις της οργάνωσης ήταν αυτή που έγινε στις 30-5-2006 κατά του τότε υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη με εκρηκτικό μηχανισμό. Τον Ιανουάριο του 2007 ο Επαναστατικός Αγώνας κάνει το πλέον… εντυπωσιακό χτύπημα. Με αντιαρματικό από την οδό Λαμψάκου, εκτοξεύεται ρουκέτα προς την αμερικανική πρεσβεία, με στόχο τον Θυρεό που βρίσκεται στην πρόσοψη του κτιρίου.

Οι τρομοκράτες χάνουν τον στόχο τους για λίγα μόνο εκατοστά. Το περιστατικό γίνεται θέμα στα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα. Επιπλέον στις 30 Απριλίου τα μέλη της οργάνωσης «γαζώνουν» με αυτόματο όπλο το αστυνομικό τμήμα του Περισσού.

Το Δεκέμβριο του 2008 πραγματοποιείται ακόμη μια επίθεση εναντίον της αστυνομίας. Πιο συγκεκριμένα στις 23 του μήνα άγνωστοι ανοίγουν πυρ εναντίον κλούβας των ΜΑΤ στο Γουδή. Το λεωφορείο μετέφερε 20 άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι άκουσαν ένα δυνατό θόρυβο και όπως διαπίστωσαν είχε σκάσει το ένα από τα λάστιχα του οχήματος.

Στις 5 Ιανουαρίου του 2009 τα μέλη του Ε.Α. πραγματοποιούν επίθεση κατά αστυνομικών των ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Πολιτισμού. Από τα πυρά των τρομοκρατών τραυματίζεται σοβαρά ο 21χρονος αστυφύλακας Διαμαντής Μαντζούνης.

Η επόμενη εμφάνιση του Ε.Α. γίνεται στις 18 Φεβρουαρίου του 2009. Παγιδευμένο αυτοκίνητο με εκρηκτική ύλη ANFO τοποθετείται έξω από τα κεντρικά γραφεία της Citibank στην Κ. Κηφισιά. Στις 9 Μαρτίου του ίδιου έτους γίνεται έκρηξη στο υποκατάστημα της Citibank επί της οδού Λαυρίου στην Ν. Ιωνία.

Στις 12 Μαΐου ο Ε.Α. βάζει στόχο υποκατάστημα της Eurobank στην Αργυρούπολη. Στο συγκεκριμένο περιστατικό τα μέλη της οργάνωσης έρχονται τετ α τετ με αστυνομικούς.

Τελευταία επίθεση του Ε.Α. με την οποία κλείνει και ο κύκλος της οργάνωσης πριν την εξάρθρωσή της, δεν είναι άλλος από το χρηματιστήριο της Αθήνας. Αυτοκίνητο με εκρηκτική ύλη ANFO εκρήγνυται έξω από το κτίριο του Χ.Α. επί της λεωφόρου Αθηνών προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Από τα τζάμια που έσπασαν τραυματίζεται ελαφρά μια ιδιωτική υπάλληλος.

Η εξάρθρωση

Όλα ξεκινούν με έναν απλό έλεγχο της αστυνομίας σε αυτοκίνητο μάρκας «Seat Ibiza» του οποίου οι επιβαίνοντες θεωρήθηκαν ύποπτοι. Όταν οι αστυνομικοί ανάβουν τον φάρο του περιπολικού, οι δυο άνδρες βγαίνουν από το όχημα και ανοίγουν πυρ εναντίον τους. Οι αστυνομικοί καλύπτονται πίσω από το περιπολικό και ανταποδίδουν τα πυρά, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ο ένας εκ των δραστών από σφαίρα που δέχτηκε στην ωμοπλάτη.

Ο νεκρός άνδρας δεν ήταν άλλος από το μικροβιολόγο Λάμπρο Φούντα. Την χρονική αυτή περίοδο και με τα ευρήματα το ένα να διαδέχονται το άλλο, ο νεκρός Φούντας συνδέεται με ενεργές τρομοκρατικές οργανώσεις.
Εν συνεχεία τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα με προκήρυξη αναλαμβάνουν ευθύνη για τρομοκρατικλη επίθεση και επιβεβαιώνουν πως ο Λάμπρος Φούντας ήταν μέλος εν ενεργεία, αποκαλώντας τον σύντροφο.

Η αντίστροφη μέτρηση πλέον έχει ξεκινήσει. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία βάσει των ευρημάτων, αλλά και πληροφοριών που έχει συλλέξει, προχωρά στην σύλληψη των μελών της οργάνωσης. Μαζιώτης, Ρούπα, Σταθόπουλος, Νικητόπουλος, Κορτέσης και Γουρνάς είναι και επίσημα ο Ε.Α. που βασανίζει με τις επιθέσεις του τις αρχές, εδώ και αρκετά χρόνια. Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στην οικία των Μαζιώτη και Ρούπα στα Καλύβια Αττικής κατασχέθηκε σκληρός δίσκος με παλιές προκηρύξεις του «Επαναστατικού Αγώνα», σχέδια προκηρύξεων για μελλοντικά τρομοκρατικά χτυπήματα, καθώς και χειρόγραφα προσχέδια προκηρύξεων. Επίσης, βρέθηκα σχεδιαγράμματα χώρων, στόχων επικείμενων ενεργειών. Τα υπόλοιπα μέλη «δέθηκαν» με την οργάνωση από διάφορα αποτυπώματα που εντοπίστηκαν σε γιάφκες με οπλισμό και όχι μόνο.

Σέχτα Επαναστατών

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 3 Φεβρουαρίου του 2009, όταν πραγματοποίησε επίθεση στο αστυνομικό τμήμα του Κορυδαλλού ενώ έχει αναλάβει την ευθύνη για δύο δολοφονίες. Η οργάνωση υποστηρίζει πως το οργανωμένο αντάρτικο πόλης είναι η μόνη λύση των επαναστατικών δυνάμεων για την «Ανατροπή».

Το πρώτο χτύπημα της οργάνωσης έγινε στις 3 Φεβρουαρίου 2009 όταν επιτέθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Κορυδαλλού στις 4.10 τα ξημερώματα, με πυροβολισμούς και ρίψη χειροβομβίδας που δεν εξερράγη. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες πυροβόλησαν από απόσταση περίπου 15 μέτρων εναντίον της σκοπιάς του αστυνομικού τμήματος, μέσα στην οποία βρισκόταν ο 21χρονος αστυφύλακας-σκοπός. Προκλήθηκαν επίσης μεγάλες υλικές ζημιές στο αστυνομικό τμήμα. Λίγο αργότερα, την ίδια ημέρα, μετά από τηλεφώνημα στην εφημερίδα Τα Νέα, βρέθηκε η προκήρυξη της οργάνωσης σε CD, μέσα σε μία ανθοδέσμη στον τάφο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Στην προκήρυξη τους αναφέρεται πως στόχος της επίθεσης ήταν να σκοτώσουν τους αστυνομικούς και ότι οι αστυνομικοί ήταν τυχεροί που δεν εξερράγη η χειροβομβίδα.

Στις 17 Φεβρουαρίου, μέλη της Σέχτας Επαναστατών άνοιξαν πυρ σε αυτοκίνητα του τηλεοπτικού σταθμού ALTER ενώ πέταξαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό που δεν εξερράγη. Στις 21 Φεβρουαρίου η Σέχτα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με τηλεφώνημα στην εφημερίδα «Τα Νέα», αφήνοντας την προκήρυξη της στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Νιόβης 4, όπου το 1998 κατά την διάρκεια ομηρίας της από τον Σορίν Ματέι, τραυματίστηκε θανάσιμα η Αμαλία Γκινάκη.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η επιλογή του σημείου όπου αυτή αφέθηκε σχετιζόταν με την υπόθεση του Σορίν Ματέι, την οποία η οργάνωση χαρακτήρισε ως «πρώτη υπόθεση τηλεδιαχείρισης από τα media με τελική έκβαση τον θάνατο μιας κοπέλας και την δολοφονία του Ματέι στο νοσοκομείο από τους μπάτσους». Στην ίδια προκήρυξη χαρακτήρισε την επίθεση ως ένα «τελεσίγραφο για τους δημοσιογράφους-μηχανές του φόβου, που βρίσκονται στο απυρόβλητο και παραπληροφορούν, υποβιβάζοντας τον κώδικα των συμβάντων (….) ώστε ο λοιμός σε μια αφρικανική χώρα να συμβαίνει παράλληλα με την τελευταία επίδειξη μόδας του Versace».

Το τρίτο χτύπημα της Σέχτας έγινε τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου 2009 στα Άνω Πατήσια, κατά του υπαρχιφύλακα των ΕΚΑΜ Αντώνη-Νεκτάριου Σάββα, 41 χρονών, που πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός από 24 σφαίρες. Ο υπαρχιφύλακας βρισκόταν σε υπηρεσία και φρουρούσε γυναίκα μάρτυρα στη δίκη του ΕΛΑ. Στις 22 Ιουνίου η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη και για αυτή την ενέργεια με τηλεφώνημα και CD-προκήρυξη που εστάλη στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Μετά από ένα μακρύ διάστημα, η Σέχτα εμφανίστηκε και πάλι τον Ιούλιο του 2010. Το τέταρτο χτύπημα της οργάνωσης ήταν η δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, τα ξημερώματα της 19 Ιουλίου 2010 στην Ηλιούπολη με 16 σφαίρες. Στις 27 Ιουλίου η οργάνωση ανέλαβε την επίθεση με έντυπη προκήρυξη που εστάλη στην εφημερίδα «Τα Νέα». Στην προκήρυξη τους χρησιμοποιούν βαρείς χαρακτηρισμούς για δημοσιογράφους και εκδότες (όπως τον Θέμο Αναστασιάδη, τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, τον Νίκο Χατζηνικολάου, τον Πέτρο Κωστόπουλο, τον Γιώργο Κουρή και τον Δημήτρη Κοντομηνά), απειλές κατά αστυνομικών, εισαγγελέων, σωφρονιστικών υπαλλήλων, διευθυντών φυλακών και κοινωνικών λειτουργών που εργάζονται σε φυλακές όπως και απειλές κατά αυτοπτών μαρτύρων που σχετίζονται με τη δράση της οργάνωσης.

Οκτώ χρόνια, τέσσερις μήνες και 10 ημέρες σιγής για τη «Σέχτα Επαναστατών». Η πολύχρονη «απουσία» της συγκεκριμένης οργάνωσης, σύμφωνα με στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, οφείλεται στη πιθανή σύλληψη κάποιων μελών της για συμμετοχή σε άλλη τρομοκρατική επωνυμία, αυτή της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Τα ίδια στελέχη της αστυνομίας, υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον τρία φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας και ένας καταζητούμενος, συμμετείχαν στις τρομοκρατικές ενέργειες και των δύο οργανώσεων.

Την 1η Νοεμβρίου 2010 συλλαμβάνονται οι Παναγιώτης Αργυρού και Γεράσιμος Τσάκαλος για την αποστολή τρομοπακέτων, στις 26 Ιανουαρίου 2011 συλλαμβάνεται στη Νέα Κηφισιά ο Μιχάλης Νικολόπουλος, και στις 14 Μαρτίου σε διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου στη Ν. Ιωνία Βόλου συλλαμβάνονται ο αδερφός του Γιώργος, οΧρήστος Τσάκαλος και ο Νταμιάνο Μπολάνο. Όλοι τους ήταν καταζητούμενοι για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Στον Βόλο, είχαν συλληφθεί επίσης, η Όλγα Οικονομίδου και ο Κώστας Παπαδόπουλος. Στο συγκεκριμένο διαμέρισμα κατασχέθηκαν τρία πολεμικά καλάσνικοφ, επτά πιστόλια, ένα περίστροφο, μεγάλος αριθμός φυσιγγίων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, στολές Αστυνομίας, περούκες, φάρος της ΕΛ.ΑΣ., ασύρματοι και χειρόγραφες σημειώσεις από τις οποίες προέκυπτε η προετοιμασία απαγωγής διευθυντή τράπεζας και ληστεία στο υποκατάστημά του.

Ανάμεσα σε αυτές τις 14 συλλήψεις, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, εκτιμούσαν έντονα πως ήταν και κάποια άτομα που συμμετείχαν στις δολοφονικές επιθέσεις της «Σέχτας Επαναστατών», ενώ και ο οπλισμός που κατασχέθηκε υποστήριζαν ότι ήταν από εκείνον της φωτογραφίας που είχε επισυνάψει στην προκήρυξή της η οργάνωση. Και τα 18 όπλα που εντοπίσθηκαν στις γιάφκες ήταν «καθαρά» κι επιπλέον πολλά από αυτά δεν ήταν τελικά του ίδιου τύπου με αυτά που απεικονίζονται στην φωτογραφία του οπλοστασίου της «Σέχτας Επαναστατών».

Έως και σήμερα δεν έχουν καταφέρει να τεκμηριώσουν αυτές τις εκτιμήσεις τους.

Στις προκηρύξεις του Σχεδίου Φοίνικας της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς, το καλοκαίρι του 2013, η «Σέχτα Επαναστατών» εμφανίζεται ως «συνεργαζόμενη» οργάνωση, κάτι που είχε προκαλέσει την ανησυχία των αρμόδιων αξιωματικών, ωστόσο είχε εκτιμηθεί ότι η αναφορά της είχε εκφοβιστικό χαρακτήρα.

Παρόλα αυτά τα δύο πιστόλια και ένα υποπολυβόλο Σκόρπιον, που αποτελούσαν τον οπλισμό «ταυτότητα» της Σέχτας Επαναστατών, δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα…

Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς

Η πρώτη εμφάνιση της οργάνωσης έγινε στις 22 Ιανουαρίου 2008 με γκαζάκια κατά τραπεζών. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις με εμπρηστικούς ή εκρηκτικούς μηχανισμούς σε πολιτικά γραφεία, τράπεζες, φυλακές, δικαστήρια, οχήματα διπλωματών και άλλους στόχους.

Αξιοσημείωτες επιθέσεις είναι η βόμβα στο προαύλιο χώρο της Βουλής των Ελλήνων στις 9 Ιανουαρίου 2010, η βομβιστική επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού, η ενέργεια στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης που είχε αποτέλεσμα να παραμείνει το κτίριο εκτός λειτουργίας για πάνω από ένα μήνα. Ακόμη έχουν αναλάβει την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας στο Πεδίο του Άρεως σε χώρο όπου θα γίνονταν προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας με ομιλητή τον Κώστα Καραμανλή λίγο πριν από τις εκλογές του 2009.

Τον Νοέμβριο του 2009 η οργάνωση πραγματοποίησε μπαράζ αποστολών παγιδευμένων δεμάτων – βόμβα στην Ελλάδα (στις πρεσβείες της Χιλής, του Μεξικού, της Ρωσίας, της Ελβετίας κ.α) και σε διεθνείς οργανισμούς και ξένους ηγέτες κρατών (Eurojust, Europol, στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και στην γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ).

Στην προκήρυξη που δημοσίευσε η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τις αποστολές και έκανε λόγο «για την συγκρότηση ενός διεθνούς επαναστατικού μετώπου». Ακολούθησαν αρκετές ενέργειες από ομοϊδεάτες της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς με βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις (όπως η έκρηξη βόμβας στο ελληνικό προξενείο του Μπουένος Άιρες). Ακολούθησαν νέες συλλήψεις και δημοσιεύτηκαν στον Τύπο οι φωτογραφίες των καταζητούμενων μελών της οργάνωσης.

Τελευταία ενέργεια της οργάνωσης ήταν τον Μάρτιο του 2017 ενάντια στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε, όταν του έστειλαν ένα δέμα-βόμβα.

Τι ξέρουμε για την Συνωμοσία των Πυρήνων

Τα μέλη της, σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., προέρχονταν από μία «δεξαμενή» αντιεξουσιαστών, οι οποίοι είχαν πρωτοστατήσει σε συγκεντρώσεις και επεισόδια κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών συλλαλητηρίων την περίοδο του 2007-2008.

Οι πρώτες συλλήψεις

Το Σεπτέμβριο του 2009 η Αντιτρομοκρατική παρακολουθούσε ένα σπίτι στην οδό 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι.

Οι πληροφορίες θεωρούνταν υψηλής αξιοπιστίας και προέρχονταν –μεταξύ άλλων- από ένα ζευγάρι μυστικών αστυνομικών στα Εξάρχεια. Η Αστυνομία περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να επέμβει θέλοντας προφανώς να συλλάβει ολόκληρη την ομάδα.

Την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η κινητικότητα στο Χαλάνδρι αυξήθηκε κατά πολύ. Το πρωί της 23 Σεπτεμβρίου από το σπίτι του Χαλανδρίου βγήκε ένας νεαρός κρατώντας ένα σακ βουαγιάζ και ανέβηκε σε μοτοσικλέτα. Η εντολή από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ ήταν «παρακολουθήστε τον, όχι ακόμη επέμβαση».

Ο νεαρός κατευθύνθηκε στην Πανεπιστημιούπολη και οι αστυνομικοί αδυνατούσαν να μπουν μέσα. Η παρακολούθηση διακόπηκε και χάθηκε κάθε επαφή με τον ύποπτο. Μισή ώρα πριν από το μεσημέρι της ίδιας μέρας σημειώθηκε έκρηξη στο διαμέρισμα της Λούκας Κατσέλη και του Γεράσιμου Αρσένη στην οδό Τσακάλωφ στο Κολωνάκι. Η Αντιτρομοκρατική συνδύασε αμέσως το τρομοκρατικό χτύπημα με την κινητικότητα στο Χαλάνδρι και την πορεία του ύποπτου στη Πανεπιστημιούπολη.

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος σε θέματα Δημόσιας τάξης, ήταν τότε, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης ο οποίος έδωσε εντολή για έφοδο στο σπίτι της 25 Μαρτίου στο Χαλάνδρι. Από την έφοδο στο Χαλάνδρι είχαν προκύψει στοιχεία, όπως είχε ανακοινώσει η Αστυνομία, για τη «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» και συνελήφθησαν τέσσερα άτομα. Ήταν οι πρώτες συλλήψεις για τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και έκτοτε ακολούθησαν δεκάδες συλλήψεις. Στην προκήρυξη της οργάνωσης αναφέρεται ότι έχουν γίνει περισσότερες από 60 συλλήψεις ατόμων που έχουν κατηγορηθεί ως μέλη της οργάνωσης.

Τα τρομοπακέτα

Το Νοέμβριο του 2010 η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» έγινε η πρώτη εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση που έστειλε μαζικά «τρομοπακέτα».

Συνολικά 14 παγιδευμένα δέματα εστάλησαν σε πρεσβείες στην Ελλάδα και σε στόχους του εξωτερικού, ανάμεσά τους η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η αποστολή ορισμένων εκ των δεμάτων έγινε από εταιρίες κούριερ που βρίσκονται στο Παγκράτι. Αστυνομικοί είχαν συλλάβει τότε δύο άτομα στην περιοχή που παρέδωσαν τρεις παγιδευμένους φακέλους με στόχο πρεσβείες.

Η Αντιτρομοκρατική πολλές φορές πίστεψε ότι οι συλλήψεις θα φέρουν το τέλος της δράσης της ένοπλης ομάδας. Πάντα, όμως, διαψεύδονταν, καθώς μέχρι σήμερα η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» αποδεικνύεται «Λερναία Ύδρα». Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις λίγους μήνες αργότερα, το Φεβρουάριο του 2011, εστάλη ακόμα ένα «τρομοπακέτο». Ο παγιδευμένος φάκελος έφτασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης με παραλήπτη τον τότε υπουργό. Έγινε αντιληπτός στον έλεγχο και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς.

Οι «Πυρήνες της Φωτιάς» απέδειξαν και τα επόμενα χρόνια ότι οι συλλήψεις δεν μπορούν να εξαλείψουν τη δράση τους. Τον Οκτώβριο του 2016 άφησαν ένα ακόμα παγιδευμένο δέμα στο σπίτι της Εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, στην οδό Ιπποκράτους στα Εξάρχεια.

Την περασμένη Τετάρτη αιφνιδίασαν για τελευταία φορά την Αντιτρομοκρατική αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Τα δέματα με εκρηκτικά με παραλήπτες τον κ. Σόιμπλε στο Βερολίνο και τον κ. Τόμσεν στο Παρίσι φαίνεται ότι έχουν τη δική τους «σφραγίδα».

Ποινές για Πυρήνες

Ποινές από πέντε χρόνια φυλάκισης έως 25 χρόνια κάθειρξης και χρηματικά πρόστιμα επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το Δεκέμβριο του 2014 σε 14 κατηγορουμένους για τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Συγκεκριμένα, οι ποινές που επιβλήθηκαν σε καθέναν από τους κατηγορουμένους, καθώς και τα χρηματικά πρόστιμα, έχουν ως εξής:

Χρήστος Τσάκαλος: 24 χρόνια κάθειρξης και δυο μήνες, 1.500 ευρώ
Γεράσιμος Τσάκαλος: 21 χρόνια κάθειρξης και εννέα μήνες, 1.200 ευρώ
Μιχάλης Νικολόπουλος: 20 χρόνια κάθειρξης
Γιώργος Νικολόπουλος: 24 χρόνια κάθειρξης και δυο μήνες, 1.200 ευρώ
Δαμιανός Μπολάνο: 24 χρόνια κάθειρξης και δυο μήνες, 1.200 ευρώ
Παναγιώτης Αργυρού: 19 χρόνια κάθειρξης και εννέα μήνες, 1.300 ευρώ
Γιώργος Πολύδωρος: 25 χρόνια κάθειρξης, 1.200 ευρώ
Όλγα Οικονομίδου: 25 χρόνια κάθειρξης, 1.200 ευρώ
Θεόφιλος Μαυρόπουλος: 25 χρόνια κάθειρξης, 1.200 ευρώ
Κωνσταντίνος Σακκάς: 16 χρόνια κάθειρξης (καταζητείται)
Αλέξανδρος Μητρούσιας: 14 χρόνια κάθειρξης
Γιώργος Καραγιαννίδης: 14 χρόνια κάθειρξης
Ιωάννης Μιχαηλίδης: 5 χρόνια φυλάκισης
Δημήτρης Πολίτης: 6 χρόνια φυλάκισης

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη αφορούσε δικογραφίες ενεργειών της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς μεταξύ των οποίων και η υπόθεση της αποστολής των «βομβοδεμάτων» το Νοέμβριο του 2010 σε πρεσβείες αλλά και πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Επαναστατική Αυτοάμυνα»

Η οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» βρίσκεται πίσω από την επίθεση που πραγματοποιήθηκε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας (06/11/2017) κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, όπως έδειξε η βαλλιστική εξέταση.

Οι κάλυκες προέρχονται από το ίδιο όπλο που είχε χρησιμοποιήσει η οργάνωση σε δύο άλλες επιθέσεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης στοχοποιούν άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι φυλάνε το κτήριο, όπου στεγάζονται τα γραφεία του κόμματος.

Ποια τα «χτυπήματα» της οργάνωσης

Ήταν 10 Ιανουαρίου 2017 όταν επιτέθηκαν με καλάσνικοφ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Στόχος και πάλι η κλούβα των ΜΑΤ. Από την επίθεση είχε τραυματιστεί σοβαρά ένας αστυνομικός.

Επίσης, τα ξημερώματα της 31ης Ιουλίου του 2016 μέλη της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» είχαν πυροβολήσει με καλάσνικοφ τα γραφεία της πρεσβείας του Μεξικού, στο κέντρο της Αθήνας. Ένα χτύπημα που είχε την υπογραφή της οργάνωσης, καθώς «Επαναστατική Αυτοάμυνα» είχε αναλάβει την ευθύνη.

Στις 25 Μαΐου του 2014, λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές, η οργάνωση πραγματοποιεί επίθεση στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Οι σφαίρες από το καλάσνικοφ που χρησιμοποίησαν οι δράστες καρφώθηκαν στα γραφεία του κόμματος. Η οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για το «χτύπημα».

Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις

Την 1η Νοεμβρίου 2013 δυο άτομα άγνωστης ταυτότητας επιτέθηκαν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο ανοίγοντας πυρ εναντίον τεσσάρων ατόμων που τα φρουρούσαν, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό δύο και το σοβαρό τραυματισμό ενός από τους τέσσερις.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις. H Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Στις 22 Ιανουαρίου 2014, οι δράστες της επίθεσης, μαζί με άλλους τρεις τρομοκράτες, επικηρύχθηκαν με 1 εκατομμύριο ευρώ από την Ελληνική Κυβέρνηση. Η δολοφονική επίθεση προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις». Η ηλεκτρονική προκήρυξη βρισκόταν σε USB στικάκι εντός φακέλου ο οποίος βρέθηκε στο μνημείο πεσόντων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής στις 16 Νοεμβρίου. Η 18σέλιδη προκήρυξη έκανε λόγο για ένοπλη απάντηση στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η Χρυσή Αυγή ανταπάντησε στην ανακοίνωση με βαριές εκφράσεις κατηγορώντας τους δολοφόνους ως ιδεολογικά εγκληματικά μέλη της ακροαριστεράς και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση.

Σε έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρεται ότι ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός μιλώντας σε συγγενικό του πρόσωπο δήλωσε ότι, αν και ο ίδιος δεν είχε ανάμιξη στη δολοφονία, γνώριζε τους δράστες και πως τα δύο λευκά κράνη που φορούσαν του ανήκαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένας αθλητικός παράγοντας, που βρέθηκε νεκρός στο Μενίδι το Σεπτέμβριο του 2015, είχε πληροφορήσει την αντιτρομοκρατική υπηρεσία σχετικά με την εμπλοκή στην επίθεση ενός 31χρονου, που είχε συλληφθεί παλιότερα για βομβιστική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα και δολοφονήθηκε το Μάιο του 2014 στον Κορυδαλλό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.