Aνανέωση (14:40) Τελικά όπως όλα δείχνουν όντως οι σιίτες Χούθι σκότωσαν τον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, του οποίου την οικία ανατίναξαν σύμφωνα με τους ίδιους, αλλά και με βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν το να μεταφέρουν το άψυχο σώμα του.

https://twitter.com/Mutyrf/status/937657682902728705

Ο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ ήταν πρόεδρος της Βόρειας Υεμένης από το 1978 μέχρι το 1990 και πρόεδρος της ενοποιημένης Υεμένης από το 1990 έως το 2012, οπότε και ανατράπηκε στο πλαίσιο των εξεγέρσεων της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης».

Η διεθνής κοινότητα και οι σουνιτικές αραβικές χώρες, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, αναγνώριζαν ως νόμιμη εξουσία εκείνη του διαδόχου του Σάλεχ, προέδρου Αμπντραμπού Μανσούρ Χάντι.

Όμως ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης είχε προχωρήσει σε «άνοιγμα» προς το Ριάντ και οι δυνάμεις του έσπασαν τη συμμαχία με τους Χούθι.

Τελικά σήμερα κατάφεραν να τον σκοτώσουν και αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στον πόλεμο της Υεμένης όπου η διεθνής κοινότητα άρχισε να στρέφεται κατά της Σαουδικής Αραβίας για βομβαρδισμούς κατά αμάχων και παιδιών

———————————————————————————

Οι αντάρτες Χούθι δολοφόνησαν τον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ σύμφωνα με αναφορές τοπικών ΜΜΕ αλλά οι δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτόν το αρνούνται.

https://twitter.com/SputnikInt/status/937646057294585856

https://twitter.com/mamashami/status/937646456491642880

https://twitter.com/politblogme/status/937646720196009984

Οι σιίτες Χούτι (ή Χούθι), που είναι σύμμαχοι του Ιράν, ανατίναξαν την κατοικία του πρώην προέδρου της Υεμένης στην πρωτεύουσα Σαναά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί και κατάσχεσαν ακίνητα και άλλα περιουσιακά του στοιχεία.

Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή αν και το «επίσημο» στην χώρα αυτή είναι μια δυσδιάκριτη ένοια

Οι δυνάμεις του Σάλεχ, είχαν από το 2015 συμμαχήσει με το σιιτικό φιλοϊρανικό κίνημα των Χούτι, εναντίον του στρατιωτικού συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία και ο οποίος επενέβη στην Υεμένη για να υποστηρίξει τον διάδοχο του Σάλεχ, τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Εντούτοις, ο τέως πρόεδρος της Υεμένης, δήλωσε το Σάββατο ανοιχτός σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία αν η τελευταία άρει τον αποκλεισμό που επιβάλλει στη Υεμένη, κάτι που οι σιίτες αντάρτες εξέλαβαν ως προδοσία, με συνέπεια να υπάρξει ανοιχτή σύγκρουση με ανταλλαγές πυρών κατά των υποστηρικτών του Σάλεχ και των Χούτι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!