Αυτός ο Έπσταϊν είχε περιγράψει με ακρίβεια το περιεχόμενο των Μνημονίων: «Τους γ... σαν τους Έλληνες»...

Βερολίνο: Να λυθεί το Κυπριακό για να υπάρξει εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων!

Βερολίνο: Να λυθεί το Κυπριακό για να υπάρξει εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων!

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης εκπρόσωπός του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε Τουρκία και Κύπρο «να επιλύσουν τις διαφορές μέσω του διαλόγου και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Η Γερμανία τρέφει την «ελπίδα ότι μια πρόοδος στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού θα έχει θετικές επιπτώσεις στο επίμαχο ζήτημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων», προσέθεσε η εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι αυτή είναι πάγια θέση της Γερμανίας.

Πάντως η Άγκυρα ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι παρά τις κυρώσεις της ΕΕ θα συνεχίσει τις επίμαχες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου αν θα ακολουθήσουν αυστηρότερες κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία όντως συνεχίσει τις γεωτρήσεις απάντησε:

«Μόλις τώρα αποφασίσαμε μέτρα που τώρα θα εφαρμοστούν. Σε αυτή τη βάση θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφή τη στάση μας απέναντι στην Τουρκία».

Αυτή άλλωστε είναι και η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επισημαίνει ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα BILD. Η συνέντευξη που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας φέρει τον τίτλο «Ο Ερντογάν πρέπει να σταματήσει αμέσως τις παράνομες γεωτρήσεις».

Σε εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, στην ίδια εφημερίδα εκτιμάται πως το Βερολίνο δεν είναι πρόθυμο να δεχθεί την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας.

Όπως δηλώνει κυβερνητικός εκπρόσωπος στην BILD, το Βερολίνο «καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απόσχει από όλες τις γεωτρητικές και εξερευνητικές δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει «ιδιαίτερη ευθύνη για την ασφάλεια». Η γερμανική κυβέρνηση καλεί την Άγκυρα «συνεχώς και με τον κατάλληλο τρόπο» να «τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης της σημερινής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.