ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Αποκάλυψη «The Times»: Έτοιμη για μεγάλη υποχώρηση η ΕΕ στo Brexit – Αφήνει τη Β.Ιρλανδία «στην ησυχία της»

Αποκάλυψη «The Times»: Έτοιμη για μεγάλη υποχώρηση η ΕΕ στo Brexit – Αφήνει τη Β.Ιρλανδία «στην ησυχία της»

Τελικά φάιεντια πως ο Μπόρις Τζόνσον και η σκληρή του διαπραγματευτική λογική δικαιώνεται και οι «καρδινάλιοι» των Βρυξελλών υποχωρούν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να κάνει μια «μεγάλη παραχώρηση» για μια συμφωνία του Brexit προσφέροντας έναν μηχανισμό προκειμένου το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας να έχει τη δυνατότητα αποχώρησης από ένα νέο επονομαζόμενο backstop ύστερα από κάποια χρόνια, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.

Οι συνομιλίες με την ΕΕ για την επίτευξη μιας συμφωνίας αναφορικά με την αποχώρηση της Βρετανίας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο για το λεγόμενο backstop, όπως ονομάζεται η πολιτική ασφαλείας προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή σκληρών συνόρων μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, εάν μια μελλοντική εμπορική συμφωνία δεν είναι επαρκής για να κρατήσει τα σύνορα ανοικτά.

Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι θέλει να καταργηθεί αυτό που χαρακτηρίζει «μη δημοκρατικό backstop» και ζητά την αντικατάστασή του προτείνοντας η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει υπό τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι τελωνειακοί έλεγχοι να γίνονται μακριά από τα σύνορα και το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, το Στόρμοντ, να έχει το δικαίωμα να ψηφίσει επί των ρυθμίσεων.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι το να δοθεί η δυνατότητα «συγκατάθεσης» στη Βόρεια Ιρλανδία, θα δώσει στους συμμάχους του Τζόνσον –στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP)— δικαίωμα βέτο.

Η νέα ιδέα, όπως παρουσιάζεται στο δημοσίευμα των Times, θα είναι μια τροποποιημένη εκδοχή της αρχής της συναίνεσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επικαλούμενοι διπλωματικές πηγές κοντά στις συνομιλίες, οι συντάκτες των Times ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να «συναινέσουν σε μια μονομερή ανάκληση της συνθήκης αποχώρησης από το Στόρμοντ ύστερα από μια χρονική περίοδο. Η χρονολογία του 2025 έχει αναφερθεί, αρκεί και οι δύο κοινότητες να συμφωνήσουν σε αυτό».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.