ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Εκεχειρία στο Αρτσάχ: Συμφωνία Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν – Καραδοκεί η Άγκυρα απειλώντας με μεταφορά στρατευμάτων

Εκεχειρία στο Αρτσάχ: Συμφωνία Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν – Καραδοκεί η Άγκυρα απειλώντας με μεταφορά στρατευμάτων

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε σήμερα τα ξημερώματα πως Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν σε μια εκεχειρία, με αρχή εφαρμογής αυτής στις 12:00 σήμερα Σάββατο, για την ανταλλαγή κρατουμένων και των σορών όσων σκοτώθηκαν στις πολεμικές συγκρούσεις, αν και οι δηλώσεις του προέδρου του τουρκικού κοινοβουλίου δείχνει ότι η ΆΓκυρα καραδοκεί και στην πρώτη ευκαιρία (καθώς μιλάμε για εκεχειρία) ίσως πλέον επέμβει σε ακόμα μια επιχείρηση τύπου Συρίας και Λιβύης.

Ο Λαβρόφ έκανε την ανακοίνωση μετά από 10 ώρες συνομιλιών με τους ομολόγους του, ΥΠΕΞ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, Ζογκράμπ Μνατσακανιάν και Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επίσης γνωστοποίησε ότι Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Μια κατάπαυση του πυρός ανακοινώνεται από τις 12:00 το μεσημέρι της 10ης Οκτωβρίου 2020 για ανθρωπιστικούς σκοπούς», γνωστοποίησε σήμερα στις 3 τα ξημερώματα ο Λαβρόφ, διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες που διήρκησαν πάνω από 10 ώρες.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει «την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, άλλων ανθρώπων και των σορών όσων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις…», σημειώνοντας πως η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού θα ενεργήσει μεσολαβητικά στην ανθρωπιστική επιχείρηση.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία δεσμεύτηκαν επίσης «σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ταχείας ειρηνικής διευθέτησης» της σύγκρουσης με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ, σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας πως οι «συγκεκριμένες παράμετροι» για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός θα συμφωνηθούν αργότερα.

Οι δεκάωρες συνομιλίες στην Μόσχα ήταν η πρώτη διπλωματική επαφή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από τις 27 Σεπτεμβρίου όταν Αρμένιοι της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την υποστήριξη της Αρμενίας και οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν να συγκρούονται σε αυτό τον ορεινό θύλακα που διεκδικείται από τις δύο χώρες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ανθρώπους.

Οι ΥΠΕΞ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, Ζογκράμπ Μνατσακανιάν και Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ δεν έκαναν δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά το τέλος των συνομιλιών.

Μόλις μια ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ είχε δηλώσει ότι οι βουλευτές στη χώρα του μπορούν να μελετήσουν το ζήτημα της αποστολής τουρκικών δυνάμεων στο Αζερμπαϊτζάν στην ένοπλη διαμάχη με την Αρμενία να καταλάβει τα εδάφη στην περιοχή Καραμπάχ.

Ο Σεντόπ πρόσθεσε, σε δήλωσή του στο ρωσικό πρακτορείο “Novosti”, ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ανάγκη αποστολής τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Καραμπάχ, λόγω της ικανότητας του Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του από μόνο του.

Από αυτή την άποψη, συνέχισε, «τις τελευταίες ημέρες, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έδειξαν ότι είναι ικανές να πετύχουν τη δική τους νίκη, δείχνοντας αποφασιστικότητα και επιμονή στην απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών».

Και πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου, δεν πιστεύω ότι η αποστολή των τουρκικών δυνάμεων στο Αζερμπαϊτζάν θα είναι απαραίτητη, εκτός εάν παρέμβουν εξωτερικά μέρη σε αυτήν τη σύγκρουση», σύμφωνα με το πρακτορείο «Ria Novosti».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.