Προέλαση των Τούρκων στο αρμενικό Στεπανακέρτ: 50.000 χριστιανοί Αρμένιοι σε τουρκο-αζερικό ζυγό

Προέλαση των Τούρκων στο αρμενικό Στεπανακέρτ: 50.000 χριστιανοί Αρμένιοι σε τουρκο-αζερικό ζυγό

Αζερικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τουρκικά μαχητικά UAV κρούσης Bayraktar TB2 και πακιστανικές ειδικές δυνάμεις, ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν την πρωτεύουσα της ανεξάρτητης δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή Αρτσάχ κατά του Αρμένιους από την ιστορική αρμενική πόλη Σούσα που κατέλαβαν σήμερα τα ξημερώματα.

Ταυτόχρονα εκκαθαρίζουν αρμενικούς θύλακες αντίστασης μέσα στην ​Σούσα. Οι Αρμένιοι έχουν υποστεί μια στρατηγική ήττα από τις ενωμένες μουσουλμανικές δυνάμεις και τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση και να ανακαταλάβουν το χαμένο έδαφος.

Κάτι που τώρα φαντάζει δύσκολο, καθώς το ηθικό των Τουρκο-αζέρων είναι κυριολεκτικά στα ύψη και έχουν καταφέρει να καταστρέψουν όλες τις αρμενικές προσπάθειες για αντεπίθεση.

Χρησιμοποιώντας τα μαχητικά UAV κρούσης Bayraktar TB2 σε τακτικό επίπεδο, έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στα τεθωρακισμένα των Αρμένιων οι οποίοι μάταια προσπαθούν να πετύχουν με τις κλασικές μεθόδους της εφόδου μια επιτυχία, αλλά δυστυχώς έχουν έλθει αντιμέτωποι με ένα δόγμα χρήσης των UAV που θυμίζει σε πολλά το γερμανικό δόγμα χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών κρούσης των αρχών του Β’ΠΠ: Εγγύς υποστήριξη σε επίπεδο τακτικών δυνάμεων!

Και αν οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν Ju 87 ή “Stuka” για υποστήριξη δυνάμεων ακόμα και επιπέδου Τάγματος, οι Τούρκοι υποστηρίζουν τους Αζέρους με τα Bayraktar TB2 ακόμα και σε επίπεδο διμοιρίας λόγω της ευκολίας και ευελιξίας επιχειρησιακής χρήσης τους!

Υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 Αρμένιοι χριστιανοί έχουν τεθεί υπό την κατοχή των τουρκο-αζερικών δυνάμεων και εκφράζονται μεγάλες ανησυχίες για την τύχη τους. Συνολικά υπάρχουν περίπου 140.000 Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ οι οποίοι κινδυνεύουν να τεθούν υπό τουρκική-αζερική κατοχή.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, ανακοίνωσε, σήμερα τα στρατεύματα της χώρας του κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σούσα, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ η οποία βρίσκεται λιγότερο από 10 χλμ. από την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ που ήδη βρίσκεται κάτω από σφοδρά πυρά, και ίσως γι αυτό χθες ο Ερντογάν δήλωνε ότι οι αζερικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στη νίκη.

Η Αρμενία διαψεύδει τους ισχυρισμούς του και να υποστηρίζει ότι μάχες μαίνονται στην περιοχή.

«Με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια και χαρά, σας ενημερώνω ότι η πόλη Σούσα απελευθερώθηκε», δήλωσε ο Αλίγιεφ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς τους Αζέρους.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η 8η Νοεμβρίου θα «γραφτεί στην ιστορία του αζέρικου λαού» ως η ημέρα «όπου επιστρέψαμε στη Σούσα».

Σφοδρές συγκρούσεις εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες σε αυτήν την πόλη, που έχει το προσωνύμιο «Ιερουσαλήμ του Ναγκόρνο Καραμπάχ» και ανοίγει τον δρόμο προς την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ.

Η Αρμενία διέψευσε τους ισχυρισμούς του προέδρου Αλίγιεφ, διαβεβαιώνοντας από την πλευρά της ότι «η μάχη συνεχίζεται» για την πόλη. Οι εικόνες πάντως που βγαίνουν στην δημοσιότητα δείχνουν τους Αρμένιους να προσπαθούν πλέον να διαφύγουν του Στεπανακέρτ με κάθε μέσο φοβούμενοι την τελική επίθεση.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στα περίχωρα της Σούσας», είχε γράψει νωρίτερα στο Twitter η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, Σουσάν Στεπανιάν.

Η κυβέρνηση της Αρμενίας ανέφερε πως «σφοδρές και αποφασιστικής σημασίας μάχες συνεχίζονται για (τον έλεγχο) της Σούσας», τονίζοντας πως η κατάληψη της πόλης είναι ένα «ακατόρθωτο, απατηλό όνειρο για το Αζερμπαϊτζάν».

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται πολύ κοντά στη νίκη έναντι των αρμενικών δυνάμεων στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θεού θέλοντος, πλησιάζουμε στη νίκη. Μακάρι ο Θεός να τους βοηθήσει (το Αζερμπαϊτζάν)», είπε ο Ερντογάν από την πόλη Καχραμάνμαρας, επικαλούμενος μια τηλεφωνική συνομιλία που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, στον οποίο αναφέρθηκε ως «ο αδελφός μου».

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πήραν τον έλεγχο άλλων 16 χωριών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έγραψε σήμερα ο Αλίγιεφ σε μήνυμά του στο Twitter.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.