Σημειώστε μια ημερομηνία: Μάρτιος 2027...

Για πρώτη φορά η συνέντευξη του Άκη Πάνου μέσα από τη φυλακή το 1997 (φώτο)

Για πρώτη φορά η συνέντευξη του Άκη Πάνου μέσα από τη φυλακή το 1997 (φώτο)

Ο Άκης Πάνου έφυγε από τη ζωή το 2000. Ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες και στιχουργούς της Ελλάδας στιγμάτισε το όνομα του με την δολοφονία του συντρόφου της κόρης του το 1997.

Στην 1η Αυγούστου του 1997 ο Πάνου καβγάδισε έξω από το σπίτι του στην Ξάνθη με τον σύντροφο της 19χρονης Ελευθερίας, Σωτήρη Γιαλαμά και τον δολοφόνησε πάνω στον καβγά. Τον πυροβόλησε με το 45αρι του.

​Ένα καθαρόαιμο έγκλημα τιμής – άλλωστε ο συνήγορος του Πάνου, ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Κατσαντώνης είχε πει ότι ο Γιαλαμάς προσέβαλε τον ηθικό του κώδικα Πάνου.

​Έτσι οδηγήθηκε στη φυλακή (όπου και δόθηκε η δεύτερη συνέντευξη του στον Φώτη Απέργη) σε έναν χρόνο που σφράγισε τη ζωή και τη διαδρομή του με έναν τρόπο αναπόδραστα μυθιστορηματικό.

Ο ίδιος βεβαίωνε πως δεν είχε σκοπό να τον σκοτώσει μόνο να τον εκφοβίσει, χρησιμοποιώντας την φράση «δεν μετανόησα γιατί δεν εννόησα». Όπως λέει άλλωστε ο ίδιος κάποια στιγμή στις συνεντεύξεις: «Τελικά, ο πιο καλός μου φίλος και ο πιο κακός εχθρός μου είναι ο εαυτός μου». 

Η εμπειρία της ακρόασης νικά κατά κράτος αυτή της ανάγνωσης, όταν πρόκειται για την προσωπική αφήγηση της ζωής ενός μύθου -με όλες τις φορτίσεις θετικές και αρνητικές που φέρνει. Όταν μπορείς να ακούς τον σπουδαίο συνθέτη με την ερεβώδη ζωή Ακη Πάνου να απαντά ο ίδιος στις ερωτήσεις για όσα έκανε και όσα έζησε, με την τραχύτητα, την ένταση, το βάρος, ακόμα και το λυγμό να διαπερνούν τη φωνή του.

​Απόψε στις επτά το βράδυ θα έχουμε τη σπάνια εμπειρία να γίνουμε ακροατές και με κάποιον τρόπο συνομιλητές του Ακη Πάνου μέσα από το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. στους 103,7.

Θα ακούσουμε τις δυο συνεντεύξεις που έδωσε ο Ακης Πάνου στον Φώτη Απέργη το 1997. Η μία στην αρχή του έτους και η δεύτερη, όταν ήδη βρισκόταν στις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής.

​Μάλιστα θα τον ακούσουμε για πρώτη φορά να διαβάζει δημόσια τους στίχους που έγραψε περιμένοντας να δικαστεί- «Το ημερολόγιο της Κομοτηνής».

​Έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον ότι οι συνεντεύξεις θα ακουστούν σήμερα, μέρα που είχε γενέθλια (γεννήθηκε το 1933 στην Ξάνθη), σχεδόν είκοσι χρόνια από το θάνατό του, αλλά και ανήμερα του Αγίου Ελευθερίου: Ελευθερία είναι το όνομα της θυγατέρας του.

Ο Πάνου, ο Ζαμπέτας, ο Κούντερα

Ο Ακης Πάνου απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του Φώτη Απέργη: για τα παιδικά του χρόνια και τη γνωριμία του με το ρεμπέτικο μέσα από τη μητέρα του. Για το μπουζούκι και το αγαπημένο του υλικό, τον έβενο: «Είναι κι αυτός άκαμπτος και εύθραυστος. Έχουμε άριστες σχέσεις».

Για το κατά πόσον το ζεϊμπέκικο είναι ανδρικός χορός. Για το τσιφτετέλι και εκείνους που «χορεύουν και στις ειδήσεις». Για την τιμή, τις γυναίκες και τον τζόγο: «Για να μάθεις κάτι θα πληρώσεις. Σε τελική ανάλυση, ο καθένας μας παίζει. Και οι πιο σοβαροί παίχτες είναι οι καλλιτέχνες, που παίζουν τη ζωή τους». Μιλά για τον Καζαντζίδη και τον Ζαμπέτα.

«Ο Γιώργος ήταν ο μοναδικός φίλος που είχα στη φάρα μας». Μιλά όμως και για τα διαβάσματά του, για τον Μαρξ και για τον Κούντερα- «ωραία πένα ο μάγκας!».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.