ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μιανμάρ: Οργάνωση ανταρτών κατέλαβε βάση του στρατού στα σύνορα με την Ταϊλάνδη

Μιανμάρ: Οργάνωση ανταρτών κατέλαβε βάση του στρατού στα σύνορα με την Ταϊλάνδη

Οργάνωση ανταρτών στη Μιανμάρ ανακοίνωσε σήμερα πως «κατέλαβε» βάση των ένοπλων δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη.

«Οι δυνάμεις μας κατέλαβαν βάση» στην επαρχία Κάρεν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Μιανμάρ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάντο Σο Το Νε, ανώτερο στέλεχος της Εθνικής Ένωσης των Κάρεν (KNU). Δεν διευκρίνισε εάν υπήρξαν θύματα ή πόσα. «Ακούγαμε τους πυροβολισμούς», είπε κάτοικος του χωριού Μέι Σαμ Λαπ, στην άλλη πλευρά των συνόρων. «Κανένας δεν τόλμησε να μείνει» εξαιτίας του φόβου αντιποίνων του στρατού της άλλοτε Βιρμανίας, πρόσθεσε. Η ένταση ανάμεσα στον στρατό και ορισμένες από τις οργανώσεις ανταρτών στη Μιανμάρ ανέβηκε κατακόρυφα μετά το πραξικόπημα.

Η Εθνική Ένωση των Κάρεν, η οποία αντιμετωπίζει με ανοιχτή εχθρότητα τη στρατιωτική χούντα, λέει πως φιλοξενεί στα εδάφη που ελέγχει τουλάχιστον 2.000 αντικαθεστωτικούς που εγκατέλειψαν αστικά κέντρα, πολλά από τα οποία μετατράπηκαν σε θέατρα ωμοτήτων από μέρους των δυνάμεων ασφαλείας.

Στα τέλη Μαρτίου, η KNU κατέλαβε μια πρώτη βάση των ένοπλων δυνάμεων, σκοτώνοντας δέκα στρατιωτικούς. Ο στρατός αντέδρασε τότε εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές εναντίον προπυργίων της Εθνικής Ένωσης των Κάρεν. Επρόκειτο για τους πρώτους βομβαρδισμούς από αέρος στην περιοχή αυτή έπειτα από είκοσι χρόνια. Περίπου 24.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν εξαιτίας των εχθροπραξιών.

Αφότου η τότε Βιρμανία απέκτησε την ανεξαρτησία της (από το Ηνωμένο Βασίλειο) το 1948, πολλές ένοπλες οργανώσεις που σχημάτισαν μέλη εθνικών μειονοτήτων ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της κεντρικής κυβέρνησης, για να εξασφαλίσουν περισσότερη αυτονομία, την αναγνώριση τους, πρόσβαση σε έσοδα από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ή ακόμη μέρος των εσόδων από τη διακίνηση ναρκωτικών.

Από το 2015 και μετά, ο στρατός υπέγραψε την επιλεγόμενη εθνική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με δέκα εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένης της KNU. Όμως, μπροστά στην αιματηρή καταστολή μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, πολλές διεμήνυσαν πως θα ξαναπάρουν τα όπλα.

Βαρύς ο απολογισμός θυμάτων στη Μιανμάρ

Πάνω από 750 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους. Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων όμως ενδέχεται να είναι ακόμη πιο βαρύς: σχεδόν 3.500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, με πολλούς να κρατούνται σε μυστικές τοποθεσίες, χωρίς να έχουν δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους, ούτε να τους επιτρέπεται πρόσβαση σε συνηγόρους. Πολλοί χαρακτηρίζονται αγνοούμενοι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.