ΠΑ: Πριν το τέλος του 2019 η υπογραφή της υποστήριξης των Mirage 2000 και η έναρξη εργασιών στο 1ο F-16

ΠΑ: Πριν το τέλος του 2019 η υπογραφή της υποστήριξης των Mirage 2000 και η έναρξη εργασιών στο 1ο F-16

Προχωρά, καθ όπως φαίνεται το πρόγραμμα της Εν Συνεχεία Υποστήριξης των μαχητικών Mirage 2000 της ΠΑ. Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΑ το κείμενο της σύμβασης βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας πριν πάει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και από εκεί στη Βουλή για κύρωση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η σύμβαση ενδέχεται να «τρέξει» και πριν το τέλος του έτους, κάτι που είναι απόλυτα κρίσιμο για τα αεροσκάφη και τις διαθεσιμότητες.

Παράλληλα φαίνεται να έχει ομαλοποιηθεί και η εκπαιδευτική διαδικασία στην 332Μ καθώς υπάρχουν πλέον διαθέσιμα δύο διθέσια Mirage 2000BGM όπως και ο προσομοιωτής της Μοίρας.

Παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι του ΓΕΑ ανέφεραν ότι το θέμα της αντικατάστασης των εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-2E/C της 120ΠΕΑ βρίσκεται σε εξέλιξη με το ΓΕΑ να ερευνά όλες τις πιθανές δυνατές λύσεις.

Σε ότι αφορά την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 αυτή προχωρά κανονικά με το πρωτότυπο αεροσκάφος (ένα F-16 block 52 Adv.) στο οποίο θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα να είναι είναι έτοιμο στο τέλος του 2021 (οι εργασίες στην ΕΑΒ και στις ΗΠΑ θα απαιτήσουν χρόνο 12 με 13 μήνες) προκειμένου τα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα αεροσκάφη, κάτι που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία ίσως και το Δεκέμβριο.

Το αναβαθμισμένα F-16 της ΠΑ θα είναι εξοπλισμένα τόσο με νέους πυραύλους κατά ραντάρ HARM, όσο και με νέους καταδείκτες λέιζερ οι οποίοι θα πάρουν τη θέση των υπαρχόντων LANTIRN.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα 38 F-16 Block 50 της ΠΑ, θα αναβαθμιστούν στην τελευταία έκδοση (Block 52+Advance) στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ με την αξιοποίηση των υλικών που θα αφαιρεθούν από τα Block 52+/Adv.

Επίσης έγινε γνωστό ότι η ΠΑ θα προχωρήσει στην χρονομίσθωση ενός και όχι δύο HERON όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό, ενώ η ΜΕΑ/Φ (η Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) θα ενισχυθεί με ακόμη 4 Πήγασος ΙΙ, τα οποία θα προστεθούν στα έξι που ήδη υπηρετούν.

Τέλος να σημειωθεί ότι είναι κυρίαρχη η ικανοποίηση από τον αιφνιδιασμό που υπέστη η τουρκική πλευρά με την αποστολή τριών F-16 block 52+ στην Κύπρο για την άσκηση «Ατσάλινο Βέλος» της ΕΦ, διαπιστώνοντας εκνευρισμό της τουρκικής Αεροπορίας, εκνευρισμός ο οποίος εκδηλώθηκε με υπερπτήσεις και αυξημένο αριθμό παραβιάσεων.

Σε αυτό τονίστηκε ότι τα πληρώματα των μαχητικών της ΠΑ και οι μηχανικοί εδάφους είναι κατά πολύ πιο ταχύτερα από τους εναέριους ανεφοδιασμούς της τουρκικής Αεροπορίας.

Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι πριν από μερικές ημέρες τουρκικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού πετούσε κατά μήκος του τουρκικού FIR προκειμένου να ανεφοδιάζει στον αέρα τα τουρκικά μαχητικά που πραγματοποιούσαν παραβιάσεις του ΕΕΧ, ώστε να αναγκάσει τα μαχητικά να αποχωρήσουν από την περιοχή λόγω έλλειψης καυσίμου.

Τελικά τα μαχητικά της ΠΑ αποδείχθηκαν πιο γρήγορα, καθώς η διαδικασία εναέριου ανεφοδιασμού των τουρκικών πήρε διπλάσιο χρόνο από τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών της Π:Α στις αεροπορικές τους βάσεις!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όταν οι Τούρκοι επέστρεψαν από τον εναέριο ανεφοδιασμό βρέθηκαν προ εκπλήξεως βλέποντας τα ελληνικά μαχητικά να τους περιμένουν στον αέρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.