ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«VOLFA 2024»: Δείτε εικόνες από την γαλλική άσκηση με τη συμμετοχή των ελληνικών Rafale

Το κύριο «μενού» περιλαμβάνει συνεχείς πτήσεις ημέρα και νύχτα

«VOLFA 2024»: Δείτε εικόνες από την γαλλική άσκηση με τη συμμετοχή των ελληνικών Rafale

Τέσσερα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale συμμετέχουν στην αεροπορική άσκηση «VOLFA 2024».

Τη μεγάλη πολυεθνική άσκηση, στην οποία λαμβάνουν μέρος τρία μονοθέσια Rafale και ένα διθέσιο, διοργανώνει η Γαλλική Αεροπορία (Armée de l’Air et de l’Espace).

Το κύριο «μενού» περιλαμβάνει συνεχείς πτήσεις ημέρα και νύχτα σε μια σειρά από σενάρια, τα οποία οι διοργανωτές έχουν φέτος εμπλουτίσει με τη συμμετοχή νέων οπλικών συστημάτων όπως το αντιαεροπορικό SAMP/T αλλά και τα αμερικανικής κατασκευής UAV MQ-9 Reaper, που διαθέτει πλέον στο οπλοστάσιο της και η γαλλική Αεροπορία.

Οι Έλληνες ιπτάμενοι οι οποίοι επέστρεψαν, στην πρώτη άσκηση των Rafale εκτός FIR Αθηνών, στη γνώριμη 118 Αεροπορική Βάση στη Mont de Marsan, εκεί που μυήθηκαν στα μυστικά των Rafale, μπαίνουν κατευθείαν στα «βαθιά» καθώς εύκολα σενάρια στην «VOLFA 2024» δεν υπάρχουν.

Και μάλιστα σε κάποια από αυτά θα έχουν και πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς οι Γάλλοι επιτελείς που σχεδίασαν την άσκηση και μεγάλο σεβασμό τρέφουν προς την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και τους Έλληνες αεροπόρους αλλά και ήδη έχουν πληροφορηθεί ότι τα «γεράκια» της 332 Μοίρας βρίσκονται πολύ υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο.

Έτσι, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολύ σκληρές «μάχες» μεταξύ των ελληνικών Rafale με τα γαλλικά μαχητικά Rafale και Mirage αλλά και τα ισπανικά F/A-18, τα οποία επίσης συμμετέχουν στη «VOLFA 2024». Έμφαση θα δοθεί πέρα από τα air to air σενάρια και σε ακόμη πιο σύνθετες αποστολές με το πανίσχυρο, υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα τύπου SAMP/T να διαθέτει κυρίαρχο ρόλο στην αεράμυνα, το οποίο ήδη έχει δοκιμαστεί με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, το «MAMBA», όπως το ονομάζουν οι Γάλλοι, είναι ένα αντιαεροπορικό – αντιβαλλιστικό τακτικό πυραυλικό σύστημα προστασίας στρατηγικών στόχων όπως αεροδρόμια και άλλες εγκαταστάσεις, με δυνατότητα εγκλωβισμού και καταστροφής στόχων ακόμα και σε αποστάσεις που αγγίζουν τα 600 χιλιόμετρα. Τα ελληνικά Rafale θα έχουν την ευκαιρία για πρώτη φορά να διαπιστώσουν τις δυνατότητες τους απέναντι σε ένα τόσο σύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα, την ώρα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τα μαχητικά που θα το προστατεύουν.

Ένα ακόμη άγνωστο σενάριο για τους Έλληνες ιπτάμενους θα είναι να συνεργαστούν σε κοινά σενάρια κρούσης με τα πανίσχυρα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου ΜQ-9, τα όποια αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες αποστολές στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων. Η συμμετοχή στην προηγμένη άσκηση «VOLFA 2024» έρχεται για τα «γεράκια» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε ιδανική χρονική συγκυρία, καθώς έπειτα από δύο χρόνια σκληρής εκπαίδευσης στα νεοαποκτηθέντα Rafale, θα κληθούν να δείξουν το επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει απέναντι στους ιπτάμενους που πετούν τις «ριπές» από την πρώτη στιγμή κατασκευής τους.

Άλλωστε, τα γαλλικά Rafale διαθέτουν στους «φακέλους» τους όπλα και συστήματα τα οποία ακόμα δεν έχει αποκτήσει η Πολεμική μας Αεροπορία. Στη «VOLFA 2024» συμμετέχουν 1.000 Στελέχη από έξι χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Βρετανία, Ισπανία και Καναδάς), αεροπόροι, τεχνικοί εδάφους, προσωπικό στα συστήματα αεράμυνας αλλά και Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων οι οποίες θα χρησιμοποιήσουν είτε ελικόπτερα είτε μεταφορικά αεροσκάφη σε σενάρια ρίψεων αλεξιπτωτιστών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, στην άσκηση θα λάβουν μέρος και ιπτάμενα τάνκερ, γεγονός που θα δώσει στους Έλληνες ιπτάμενους τη δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού, καθώς η ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν διαθέτει τέτοιου τύπου αεροσκάφος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.