ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις κατά της Wagner στο Βορονέζ – Εμπλοκή και των Ka-52 – Φτάνουν οι τσετσενικές δυνάμεις

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες ακόμα για την έκταση των συγκρούσεων

Αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις κατά της Wagner στο Βορονέζ – Εμπλοκή και των Ka-52 – Φτάνουν οι τσετσενικές δυνάμεις

Όλα δείχνουν ότι κλιμακώνεται η ένταση σε πόλεις της Ρωσίας, μετά την εξέγερση της ομάδας Wagner του Πριγκόζιν με την ρωσική ηγεσία να είναι αποφασισμένη να την καταστείλει με κάθε μέσο και τους Τσετσένους να βρίσκονται ήδη στην περιοχή του Ροστόφ, πριν κινηθούν βορειότερα.

Στο «παιχνίδι» φέρεται να έχει μπει ο ρωσικός στρατός, διεξάγοντας επιχειρήσεις «μάχης» στην περιφέρεια της Βορονέζ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων νότια της Μόσχας, στο πλαίσιο του καθεστώτος αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που επιβλήθηκε, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, μετά την ένοπλη ανταρσία της οργάνωσης μισθοφόρων «Wagner».

 Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Twitter, διακρίνεται μια δεξαμενή πετρελαίου έξω από την Βορονέζ, να έχει τυλιχτεί στις φλόγες, σαν αποτέλεσμα των μαχών μεταξύ των αντρών της Wagner και των ρωσικών στρατευμάτων. Αναφορές θέλουν η δεξαμενή να «χτυπήθηκε» από ρωσικό ελικόπτερο Ka-52. 

Την ίδια στιγμή έκρηξη σημειώθηκε σε κατοικημένη περιοχή και κανείς δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται.

Μάλιστα το επιθετικό ελικόπτερο εμφανίστηκε να κάνει χρήση θερμοβολίδων καθώς οι Wagner έχουν αναπτύξει τουλάχιστον δύο συστήματα Pantsir.

Νωρίτερα το πρωί η ρωσική αεροπορία είχε πλήξει κονβόι της Wagner στον δρόμο Μ-4 στην περιοχή Βορονέζ με τον κρατήρα μάλιστα που έχει σχηματιστεί από την βόμβα τύπου FAB-500 να είναι τεράστιος.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις της Wagner φέρεται να κατέρριψαν ένα αεροσκάφος γενικής χρήσης Antonov AN-24 του ρωσικού στρατού πάνω από τη Βορονέζ.

Μάχες γίνονται, σύμφωνα με αναφορές, σε αυτοκινητόδρομους και γέφυρες έξω από την πόλη Βορονέζ. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, χτυπήθηκε ένα αυτοκίνητο οικογένειας, με τον άντρα να σκοτώνεται ακαριαία, ενώ η γυναίκα και η κόρη τραυματίστηκαν σοβαρά.

 Την εμπλοκή των ρωσικών δυνάμεων επιβεβαίωσε σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειάρχης της Βορονέζ, Αλεξάντερ Γκούσεφ, τονίζοντας πως «στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο έδαφος της περιφέρειας Βορονέζ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξάγουν τις απαραίτητες ενέργειες επιχειρήσεων και μάχης».

Η Βορονέζ βρίσκεται περίπου στα μέσα της διαδρομής μεταξύ Μόσχας και Ροστόφ στη νότια Ρωσία, όπου η Wagner δήλωνε νωρίς σήμερα το πρωί ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της στρατιωτικές υποδομές. Συγκεκριμένα, απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, ρωσική πηγή ασφαλείας είχε δηλώσει επίσης στο Reuters ότι οι μαχητές της Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές την πληροφορία αυτή.

https://twitter.com/g900ap/status/1672544479507619840?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1672544479507619840%7Ctwgr%5Ed3e9b984ec42e4b9c6ee3d3d0860ed1497c7f905%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1385474%2Frosia-mahes-roson-stratioton-me-adres-tou-prigozin-sti-voronez-stis-floges-dexameni-petrelaiou%2F

Παράλληλα ο τσετσενικός στρατός και οι μαχητές της ρωσικής φρουράς έχουν φύγει για τις περιοχές έντασης στη Ρωσία, δήλωσε ο επικεφαλής της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, στο κανάλι του, στο Telegram με τις πρώτες δυνάμεις ήδη να φτάνουν στο Ροστόφ.

«Μαχητές του Υπουργείου Άμυνας και της Ρωσικής Φρουράς στην Τσετσενική Δημοκρατία έχουν ήδη φύγει για τις ζώνες έντασης. Θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ενότητα της Ρωσίας και να προστατεύσουμε την κρατική της υπόσταση!», έγραψε ο Καντίροφ.

Ο επικεφαλής της Τσετσενίας τόνισε ότι η εξέγερση πρέπει να κατασταλεί, συντασσόμενος πλήρως με όσα είπε ο Πούτιν στο διάγγελμά του. Ο Καντίροφ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Πριγκόζιν ως «μία πισώπλατη μαχαιριά» καλώντας τους Ρώσους στρατιώτες να μην αποδεχτούν οποιεσδήποτε «προκλητικές ενέργειες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Και αν απαιτηθούν σκληρά μέτρα, οι Τσετσένοι μαχητές είναι έτοιμοι να τα εφαρμόσουν», κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.