Αφορούν και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων

Στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων σήμερα στην Βουλή δόθηκε το “πράσινο φως” για την έναρξη υλοποίησης σειράς εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφορούν κρίσιμα σημεία της ενλισχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Έτσι με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης πλέον λαμβάνουν την άγουσα για την υλοποίησης τους τα κάτωθι εξοπλιστικά προγράμματα όπως σας είχαμε προαναφέρει νωρίτερα: 

-η ενεργοποίηση προγράμματος προμήθειας κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων Hellfire τα οποία αποτελούν τον κύριο οπλισμό των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ και AH-64DHA καθώς και των εξοπλισμένων ελικοπτέρων αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior.

-η προμήθεια πυρομαχικών μάχης (κινητικής και χημικής ενέργειας) και ασκήσεων για τα εξοπλισμένα με πυροβόλο διαμετρήματος 120 χλστ. άρματα μάχης Leopard 2HEL και Leopard 2A4.

-η προμήθεια μικρού (10 – 12) αριθμού μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Μηχανικού (ΤΟΜΜΧ) από τα γερμανικά αποθέματα (οχήματα που χρησιμοποιούν το σκάφος των αρμάτων Leopard 1 ή Leopard 2).

-η ενεργοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των διαμετρήματος 122 χλστ. ρουκετών των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM-70 που θα αυξήσει τόσο το βεληνεκές όσο και την ακρίβεια των ρουκετών.

-το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του συνόλου σχεδόν των ΠΕΠ RM-70 που θα αυξήσει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα ενός κρίσιμου οπλικού συστήματος για το Πυροβολικό Μάχης.

-το πρόγραμμα προμήθειας επιπλέον κατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας – επιφανείας τύπου Exocet MM40 Block 3, για τον εξοπλισμό ταχέων περιπολικών κατευθυνόμενων βλημάτων (ΤΠΚ).

-την αύξηση του προϋπολογισμού για εν συνεχεία υποστήριξη των ελικοπτέρων S-70B της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού από τα 90 στα 160 εκατ. ευρώ ώστε σε βάθος χρόνου να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο η διαθεσιμότητα του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος.

-τη χρηματοδότηση της επέκτασης του συστήματος επικοινωνιών ΑΙΓΑΙΑΣ της Intracom Defence Electronics (IDE).

-διάφορα υποπρογράμματα για την υποστήριξη ηλεκτρονικών συστημάτων.

-πρόγραμμα αεροστροβίλων για φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

-τη διάθεση σημαντικών πιστώσεων (εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσό 200 εκατ. ευρώ) για την ανάπτυξη των υποδομών του Ναυστάθμου Κρήτης ώστε να καταστεί ο δεύτερος κύριος ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού που θα μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες επιχειρησιακής ανάπτυξης του Στόλου σε νοτιοανατολικό Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

-τη διάθεση πιστώσεων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων διαφόρων υλικών (αλεξίπτωτα, είδη ιματισμού κ.λπ.) μέσω της νατοϊκής υπηρεσίας υποστήριξης και προμηθειών NSPA (NATO Support and Procurement Agency).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!