ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Checkmate: Θα χτυπήσει το F-35 στις αγορές – Θα είναι πολύ φθηνότερο

Checkmate: Θα χτυπήσει το F-35 στις αγορές – Θα είναι πολύ φθηνότερο

To μοντέλο του φουτουριστικού μαχητικού Checkmate που παρουσιάστηκε στην διεθνή αμυντική έκθεση MAKS-2021 είναι ένα ελαφρύ μονοκινητήριο μαχητικό σχεδιασμένο από την Sukhoi η οποία αποτελεί τμήμα της κοινοπραξίας ΟΑΚ, η οποία με την σειρά της ανήκει στην κρατική Rostec.

Η αλήθεια είναι πως θα εξυπηρετήσει δύο σκοπούς: Πρώτον να υπάρχει ένα «ελαφρύ» συνδοευτικό του «μεγάλου» Su-57 και δεύτερον να χτυπήσει εξαγωγικά το αμερικανικό F-35 το οποίο είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ.

Συν τοις άλλοις για πολλούς θα είναι πολύ καλύτερο σε σύγκριση με το αμερικανικό, καθώς το χωρίζουν σχεδόν δύο δεκαετίες εξέλιξης.

Οι Ρώσοι αναφέρουν ότι το νέο αεροσκάφος θα πετάξει το 2023 και θα τεθεί σε μαζική παραγωγή από το 2026. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το νέο μαχητικό δεν θα κατασκευαστεί κατόπιν απαίτησης της ρωσικής Aεροπορίας.

Το αεροσκάφος, η επίσημη ονομασία του οποίου πιστεύεται πως θα είναι Sukhoi Su-75 σχεδιάστηκε και θα κατασκευαστεί με την πρωτοβουλία της Rostec και της OAK για εξαγωγές σε χώρες της Αφρικής (Αίγυπτος, Αλγερία) και της Ασίας (Ινδία, Βιετνάμ), την Κίνα, ίσως την Τουρκία, την Μαλαισία, την Βενεζουέλα, την Ινδονησία κλπ.

Στόχος είναι η παραγωγή 300 μαχητικών “εάν υπάρχουν αρκετές παραγγελίες”. Σύμφωνα με την Rostec το μαχητικό θα είναι φτηνό, ειδικά σε σχέση με τo F-35, και η τιμή του θα είναι χαμηλότερη των 30 εκ. δολαρίων ανά μονάδα και όχι 80 εκατ. όπως είχε διαρρεύσει αρχικά.

Θα προσφέρετε επίσης η δυνατότητα συμπαραγωγής. Η ρωσική αεροπορία θα λάβει μικρό αριθμό αεροσκαφών κυρίως σε μια κίνηση προώθησής του στις ξένες αγορές. Τώρα πως είναι δυνατόν να πουλάς ένα μαχητικό που ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης είναι άλλο θέμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι κατασκευαστές του επιμένουν ότι είναι stealth, αλλά και αυτό είναι αμφίβολο καθώς το αεροσκάφος θα διαθέτει τον κινητήρα AL-41F που διαθέτουν και τα Su-35 και ο οποίος δεν διακρίνεται για το χαμηλό του υπέρυθρο ίχνος. Προφανώς θα εγκατασταθεί σε αυτό ο νέο κινητήρας που αναπτύσσεται για το Su-57.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.