Νιγηρία: Πάνω από 40 άτομα απήχθησαν από συμμορίες

Νιγηρία: Πάνω από 40 άτομα απήχθησαν από συμμορίες

Ένοπλοι άρπαξαν πάνω από 40 ανθρώπους στη βορειοδυτική Νιγηρία, όχι μακριά από τη ζώνη επιχειρήσεων –αεροπορικών και χερσαίων– του στρατού εναντίον συμμοριών που επιδίδονται συστηματικά σε απαγωγές για λύτρα, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της αστυνομίας σε δύο πολιτείες.

Η βορειοδυτική Νιγηρία έχει μετατραπεί σε θέατρο ολοένα συχνότερων επιθέσεων από βαριά οπλισμένες συμμορίες τις οποίες οι αρχές αποκαλούν γενικά bandits –«κακοποιά στοιχεία» ή «ληστοσυμμορίτες»– και οι οποίες κλιμάκωσαν από τα τέλη της περασμένης χρονιάς τις απαγωγές για λύτρα, ειδικά μαθητών και φοιτητών.

Το βράδυ της Δευτέρας, ένοπλοι επιτέθηκαν στην κοινότητα Κέκε, στην περιοχή Τσικούν, στην πολιτεία Καντούνα, και απήγαγαν 17 ανθρώπους, πέντε εκ των οποίων διασώθηκαν αργότερα από τις δυνάμεις ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Καντούνα, ο Μοχάμεντ Τζαλίγκε.

«Δώδεκα όμηροι παραμένουν σε αιχμαλωσία, ομάδες μας χτενίζουν την περιοχή με αποστολή να τους διασώσουν», πρόσθεσε.

Ένοπλοι επιτέθηκαν εξάλλου στο χωριό Ντάνγκε Σούνι, στην πολιτεία Σοκότο, το βράδυ της Τρίτης, κι απήγαγαν 28 ανθρώπους, οι οκτώ από τους οποίους κατόπιν απελευθερώθηκαν, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στη Σοκότο, ο Σανούσι Αμπουμπακάρ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι δράστες άρπαξαν επίσης ζώα και τρόφιμα, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην πολιτειακή κυβέρνηση που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το χωριό αυτό βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την πολιτεία Ζαμφαρά, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη ευρείας κλίμακας αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον συμμοριών.

«Πιστεύουμε ότι (οι απαγωγείς) ήρθαν από τη Ζαμφαρά, καθώς γίνονται στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί πέρα», είπε ο κ. Αμπουμπακάρ, αναφερόμενος στην επίθεση στο χωριό Ντάνγκε Σούνι.

Την Παρασκευή, ο ρυθμιστικός φορέας των τηλεπικοινωνιών στη Νιγηρία ζήτησε από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να διακόψουν τη λειτουργία των δικτύων τους στην πολιτεία Ζαμφαρά, κατόπιν αιτήματος των τοπικών αρχών, διότι κατ’ αυτές οι συμμορίες ενημερώνονται για τις κινήσεις του στρατού ή συντονίζονται τηλεφωνικά.

Το Σάββατο, μαχητικά άρχισαν επιδρομές εναντίον καταυλισμών συμμοριών στην πολιτεία. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονταν τη Δευτέρα σε στρατόπεδα κακοποιών στο δάσος Σουμπούμπου, στην περιοχή Σινκάφι.

Είναι αδύνατη η επαφή με τις αρχές στη Ζαμφαρά μετά τη διακοπή της λειτουργίας του τηλεπικοινωνιακού δικτύου. Οι αρχές δεν έχουν δώσει παρά ελάχιστα στοιχεία για τις επιχειρήσεις μέχρι στιγμής. Εκπρόσωποι του στρατού στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Αμπούτζα δεν απάντησαν σε επανειλημμένα αιτήματα να ενημερώσουν για τις επιχειρήσεις στη Ζαμφαρά.

Η βορειοδυτική Νιγηρία μαστίζεται επί χρόνια από συγκρούσεις ανάμεσα σε αγρότες και νομάδες κτηνοτρόφους με αφορμή την πρόσβαση στο νερό και στους βοσκότοπους. Η βία όμως κλιμακώθηκε με την εμφάνιση συμμοριών κακοποιών, που συχνά έχουν εκατοντάδες μέλη και, πέρα από τις απαγωγές για λύτρα, διαπράττουν επίσης λεηλασίες και ζωοκλοπές.

Από τον Δεκέμβριο, οι απαγωγές μαθητών και φοιτητών έχουν πολλαπλασιαστεί στη βορειοδυτική και στην κεντρική Νιγηρία. Κάπου χίλια παιδιά έχουν απαχθεί, τα περισσότερα εκ των οποίων αφέθηκαν ελεύθερα έπειτα από διαπραγματεύσεις και την καταβολή λύτρων, παρότι οι αρχές τάσσονται επίσημα εναντίον κάθε πληρωμής για να μην ενθαρρύνονται οι κακοποιοί.

Οι απαγωγές έχουν γίνει τόσο συχνές στη βορειοδυτική Νιγηρία που πλέον σπανίως απασχολούν τα πρωτοσέλιδα εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 73 παιδιά απήχθησαν από δευτεροβάθμιο σχολείο στο χωριό Κάγια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κρίση επηρεάζει κάθε διάσταση της ζωής στην περιοχή. Πολλά παιδιά έχουν σταματήσει να πηγαίνουν σχολείο, είναι ολοένα δυσκολότερη η προμήθεια τροφίμων, καθώς οι αγρότες αδυνατούν να πάνε στα χωράφια τους, οικογένειες χωρίζονται καθώς πολλοί πολίτες φοβούνται να ταξιδέψουν οδικώς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.