ZAPAD-21: Κοινά γυμνάσια Ρωσίας-Λευκορωσίας προκαλούν ανησυχία στο NATO – Επί ποδός 200.000 Ρώσοι στρατιώτες

ZAPAD-21: Κοινά γυμνάσια Ρωσίας-Λευκορωσίας προκαλούν ανησυχία στο NATO – Επί ποδός 200.000 Ρώσοι στρατιώτες

Ρωσία και Λευκορωσία άρχισαν σήμερα επίσημα ευρείας κλίμακας κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην επικράτεια και των δύο χωρών και στη Βαλτική Θάλασσα, διάρκειας μιας εβδομάδας, τα οποία προκαλούν ανησυχία σε μερικές χώρες του ΝΑΤΟ.

Ανώτατοι στρατιωτικοί και από τις δύο χώρες παρέστησαν στην τελετή έναρξης των στρατιωτικών γυμνασίων, με την ονομασία «Zapad-2021», (Δύση -2021) στο δυτικό τμήμα της Ρωσίας που έγινε με επάρσεις σημαιών και ομιλίες.

Το ενεργό μέρος των στρατιωτικών ασκήσεων, το οποίο πραγματοποιείται σε μια στιγμή αυξημένης έντασης στις σχέσεις μεταξύ Δύσης και Λευκορωσίας λόγω της καταστολής της αντιπολίτευσης στη χώρα, θα αρχίσει αύριο και θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στα γυμνάσια συμμετέχουν στρατιωτική δύναμη 200.000 στρατιωτικών, περίπου 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα, 15 πολεμικά πλοία και περίπου 300 άρματα μάχης.

Κατά τη διάρκεια των γυμνασίων θα γίνει χρήση πραγματικών πυρών, και σηματοδοτούν την κορύφωση ευρύτερων στρατιωτικών ασκήσεων διάρκειας τριών μηνών.

Στα γυμνάσια θα συμμετάσχει επίσης στρατιωτικό προσωπικό από την Αρμενία, την Ινδία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και τη Μογγολία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν προειδοποιήσει ότι τα γυμνάσια αυτά, που πραγματοποιούνται μετά την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία νωρίτερα εφέτος, αυξάνουν τους κινδύνους ενός ατυχήματος ή λανθασμένων υπολογισμών που μπορούν να πυροδοτήσουν μια κρίση.

Ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Νικολάι Πανκόφ δήλωσε ότι τα γυμνάσια έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και θα δώσουν τη δυνατότητα στη Μόσχα και το Μινσκ να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται οι στρατιωτικές τους δυνάμεις.

Οι αναλυτές λένε ότι η συμμετοχή του Μινσκ στα γυμνάσια υπογραμμίζει τους ολοένα και στενότερους δεσμούς του με τη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας σύμμαχος για τη Λευκορωσία, μετά τις κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση στο Μινσκ για τη βίαιη καταστολή που ακολούθησε τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές με τις οποίες ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο εξασφάλισε την έκτη κατά σειρά θητεία του.

«Από πρόθυμος να συμμετάσχει (στις ασκήσεις) το 2017 ο Λουκασένκο έχει μετατραπεί σε έναν από αυτούς που κομπάζουν περισσότερο, κατά κάποιο τρόπο, για τη σημασία αυτών των ασκήσεων για τον εκφοβισμό της Δύσης», δήλωσε ο Μάθιου Μπιλέγκ, ερευνητής στη δεξαμενή σκέψης Chatham House.

Η τελετή έναρξης των στρατιωτικών ασκήσεων συμπίπτει με τις συνομιλίες που είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αλεξάντρ Λουκασένκο στο Κρεμλίνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/mod_russia/status/1435982964115099654

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.