ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Έτοιμες να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν οι ΗΠΑ αν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους

Έτοιμες να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν οι ΗΠΑ αν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται διατεθειμένες να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν, εφόσον αυτοί τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Συγκεκριμένα, αν οι Ταλιμπάν εκπληρώσουν όλες τις δεσμεύσεις τους, φέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα στο Αφγανιστάν και την περιοχή, επιδείξουν ευρεία ένταξη και προστατεύουν τα κέρδη των τελευταίων 20 ετών οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν.

Αλλά ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αβάνα Τζέφρι ΝτεΛαουρέντις, ο οποίος παρέδωσε το μήνυμα στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Πέμπτη 9/9, τόνισε ότι «κάθε νομιμότητα και υποστήριξη θα πρέπει να κερδηθεί».

Είπε ότι «τα πρότυπα που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα είναι σαφή και περιλαμβάνουν τη διευκόλυνση της ασφαλούς διέλευσης για Αφγανούς και ξένους υπηκόους που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν και σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την προστασία των αμάχων».

«Παρακολουθούμε στενά για να δούμε ότι πληρούνται αυτά τα πρότυπα», είπε. Ο ΝτεΛαουρέντις είπε στο συμβούλιο ότι μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και την κατάληψη των Ταλιμπάν, το Αφγανιστάν χρειάζεται τα Ηνωμένα Έθνη και την πολιτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα «περισσότερο από ποτέ».

Οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στους Αφγανούς

Ο ΝτεΛαουρέντις δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες στο λαό του Αφγανιστάν» και ως ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός δωρητής της χώρας βοηθά τους εταίρους επί τόπου να παράσχουν βοήθεια, «αλλά οι ανάγκες είναι τεράστιες».

Ο ρόλος του ΟΗΕ

Με το διπλωματικό αποτύπωμα στη χώρα μειωμένο, είπε ο ΝτεΛαουρέντις,«Ο ΟΗΕ έχει ζωτικής σημασίας ρόλο να διαδραματίσει όχι μόνο στον συντονισμό της βοήθειας αλλά στην πρόληψη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην επιδίωξη λογοδοσίας για αυτά που έχουν συμβεί, καθώς και στην προστασία των παιδιών και του άμαχου πληθυσμού».

Οι Ταλιμπάν πιθανότατα θα πραγματοποιήσουν την ορκωμοσία νέας κυβέρνησης στις 11 Σεπτεμβρίου

Η νεοσύστατη κυβέρνηση των Ταλιμπάν απέστειλε προσκλήσεις σε διάφορες χώρες για να συμμετάσχουν στην τελετή ορκωμοσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Τουρκίας, του Πακιστάν, του Ιράν, του Κατάρ, της Ινδίας και των ΗΠΑ.Η προσωρινή κυβέρνηση των Ισλαμικών Εμιράτων του Αφγανιστάν (ΙΕΑ) θα ορκιστεί στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα που σηματοδοτεί επίσης την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ το 2001.

Οι Ταλιμπάν επιδιώκουν τη διεθνή αναγνώριση και κάλεσαν τις χώρες να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους στο έθνος που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.

«Αναγνωρίζουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα είναι απαραίτητες για επενδύσεις. Θέλουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας», δήλωσε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

«Ο πόλεμος τελείωσε, η χώρα βγαίνει από την κρίση. Τώρα είναι η ώρα για ειρήνη και ανοικοδόμηση. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα μας υποστηρίξουν. Το Αφγανιστάν έχει το δικαίωμα να αναγνωριστεί. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ανοίξει τις πρεσβείες της στην Καμπούλ,» πρόσθεσε ο Μουτζαχίντ.

Η διεθνής κοινότητα είναι επιφυλακτική

Η διεθνής κοινότητα δεν είναι ακόμη έτοιμη να αναγνωρίσει την ανακοινωθείσα προσωρινή κυβέρνηση των Ταλιμπάν και έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μη ένταξη διαφόρων άλλων εθνοτικών ομάδων.

Ο προσωρινός πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Χασάν Αχούντ, βρίσκεται υπό κυρώσεις από τον ΟΗΕ. Ο Σιρατζουντίν Χακάνι, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών, βρίσκεται στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους του FBI και είναι επικηρυγμένος με αμοιβή 10 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Χαλίλ Χακάνι, που διορίστηκε ως υπηρεσιακός υπουργός για τους πρόσφυγες, είναι επίσης επικηρυγμένος με 5 εκατομμύρια δολάρια.Υπάρχουν πολλοί άλλοι στη λίστα σε ανώτερες θέσεις που είτε είναι μέλη τρομοκρατικών ομάδων που έχουν οριστεί από τις ΗΠΑ, είτε βρίσκονται σε λίστες διεθνών κυρώσεων, είτε είναι πρώην κρατούμενοι του Γκουαντάναμο.

Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι αξιολογούν την ανακοίνωση μιας προσωρινής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν και ανησυχούν για ορισμένα άτομα για τις σχέσεις τους και το ιστορικό τους.

«Σημειώνουμε ότι ο κατάλογος των ονομάτων αποτελείται αποκλειστικά από άτομα που είναι μέλη των Ταλιμπάν ή στενούς συνεργάτες τους και καμία γυναίκα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στον αντίποδα οι Ταλιμπάν επιτίθενται στη διεθνή κριτική εναντίον των μελών της προσωρινής οργάνωσής τους, ειδικά των ΗΠΑ, οι οποίοι λένε ότι παραβιάζουν την ειρηνευτική συμφωνία της Ντόχα μη αναγνωρίζοντας την προσωρινή κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.