Νέα «γαλλική επανάσταση» «ρίχνει» τον Ε.Μακρόν: Εικόνες χάους στη Γαλλία με τον λαό στο πλευρό των «κίτρινων γιλέκων»

Νέα «γαλλική επανάσταση» «ρίχνει» τον Ε.Μακρόν: Εικόνες χάους στη Γαλλία με τον λαό στο πλευρό των «κίτρινων γιλέκων»

Σε μείζον θέμα για τον Ε.Μακρόν εξελίσσονται οι διαδηλώσεις των “κίτρινων γιλέκων” στο Παρίσι. Για τρίτο σαββατοκύριακο στη σειρά χιλιάδες Γάλλοι έχουν βγει στους δρόμους και συγκρούονται με την γαλλική αστυνομία. Mέχρι στιγμής έχουν γίνει 107 συλλήψεις και πάρα πολλά επεισόδια ακόμη και εισβολές σε αεροδρόμια.

Οδοφράγματα, πέτρες, μολότοφ, σκηνικό χάους ξανά στους γαλλικούς δρόμους. Για μια νέα “γαλλική επανάσταση” μιλούν ΜΜΕ καθώς οι διαδηλωτές έχουν την συντριπτική στήριξη του γαλλικού λαού!

Είναι φανερό πως εντείνονται τα εσωτερικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν, καθώς πλέον η δυσαρέσκεια έναντι του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος κορυφώνεται και ξεσπάει σε βίαιες ταραχές ενώ πλέον το ενδεχόμενο οι συγκρούσεις να οδηγήσουν σε κοινωνικές ταραχές είναι αυξημένες, δεδομένης της κατάστασης στα γκέτο του Παρισιού.

Άγριες συγκρούσεις ξέσπασαν το πρωί του Σαββάτου στο Παρίσι. Στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις βρέθηκαν οι “Gilets Jaunes” διαδηλώνοντας εναντίον της αύξησης των τιμών των καυσίμων και για τον προγραμματισμένο φόρο επί των καυσίμων.

Διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα γέμισαν τους δρόμους γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου στην γαλλική πρωτεύουσα. Με συνθήματα “Μακρόν παραιτήσου!” οι διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τα μπλόκα και να πλησιάσουν το Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση επτά στους δέκα Γάλλους στηρίζουν το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” εναντίον των αυξήσεων ενώ τα συνδικάτα καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση Μακρόν δεν τους έχει καλέσει για διαβούλευση.

Πλέον, μόλις το 25% των Γάλλων δηλώνει ικανοποιημένο με τον πρόεδρο της χώρας, με το συγκεκριμένο ποσοστό να είναι μειωμένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Για βίαιες κινητοποιήσεις με έντονο πολιτικό χρώμα οι οποίες κλιμακώνονται προϊόντος του χρόνου και σίγουρα δεν προέρχονται μόνον από την ακροδεξιά όπως διατείνεται η γαλλική κυβέρνηση, μιλάει και η De Standaard σχολιάζοντας το κίνημα των ‘κίτρινων γιλέκων’ και τα επεισόδια που προκλήθηκαν στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά της η De Morgen παρατηρεί ότι η Γαλλία εξακολουθεί να κινείται στον αστερισμό των ‘κίτρινων γιλέκων’ και να δονείται από το ογκούμενο κύμα διαμαρτυρίας που δεν δείχνει πάντως να έχει πολιτική καθοδήγηση ενώ διαθέτει ευρεία στήριξη από την κοινή γνώμη.

Το κίνημα των ‘κίτρινων γιλέκων’ εξαπλώνεται και στο Βέλγιο

Το κίνημα των ‘κίτρινων γιλέκων’, το οποίο ξεκίνησε από τη Γαλλία ως μία μορφή διαμαρτυρίας για την αύξηση της φορολόγησης των καυσίμων, έχει εξαπλωθεί και στο Βέλγιο, με πολλά βίαια επεισόδια και συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν λάβει χώρα την τελευταία εβδομάδα.

H εφημερίδα La Libre Belgique επικεντρώνεται στο πρωτοσέλιδό της στη διείσδυση ταραχοποιών στοιχείων. Την ίδια στιγμή, αναφέρει η εφημερίδα, στη Γαλλία ο Μακρόν επιχειρεί να ξεκινήσει διάλογο με τους διαδηλωτές, έχοντας όμως χάσει τη στήριξη της μεσαίας τάξης, με τα ποσοστά δημοτικότητάς του να είναι χαμηλότερα και από τα αντίστοιχα του Ολάντ.

Η ίδια εφημερίδα διερωτάται στο κύριο άρθρο της αν βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας γαλλικής επανάστασης, αφού οι συνθήκες δε διαφέρουν πολύ, συμπληρώνοντας ότι το Ελυζέ, μην μπορώντας πια να αγνοήσει τα μηνύματα και φοβούμενo διόγκωση της οργής, ξανανοίγει τη συζήτηση της φορολόγησης της ενεργειακής μετάβασης.

Όσον αφορά το Βέλγιο, συνεχίζει ο αρθρογράφος, το κίνημα παραμένει χωρίς εκπρόσωπο Τύπου, γεγονός που αποτελεί τη δύναμη και ταυτόχρονα την αδυναμία του, ενώ καλεί τους ιθύνοντες να αφουγκραστούν τα ‘κίτρινα γιλέκα’ και τη θέση της παρούσας ασυνεννοησίας να πάρει ένας πραγματικός και δημοκρατικός διάλογος. Από πολιτικής σκοπιάς, ο πρώην Πρωθυπουργός και επικεφαλής των γαλλόφωνων σοσιαλιστών Ντι Ρούπο, βάζοντας στο στόχαστρο την παρούσα κυβέρνηση, διατύπωσε την άποψη ότι το εν λόγω κίνημα εκφράζει τη γενικότερη διαμαρτυρία του κόσμου απέναντι στην αύξηση του κόστους ζωής, η οποία έχει οδηγήσει στη μείωση της αγοραστικής δύναμης και στη φτωχοποίηση του πληθυσμού.

Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο Βέλγιο, κυρίως γύρω από τα διυλιστήρια στο νότιο τμήμα της χώρας, αντλούν έμπνευση από το γαλλικό κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» κατά των αυξήσεων στη φορολογία των καυσίμων, που αποφάσισε η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση των καυσαερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Μισέλ, παραιτήσου!» φώναζαν σήμερα οι διαδηλωτές. Ο Μισέλ εξέφρασε τη συμπαράστασή του για τα προβλήματα των πολιτών χθες, προσθέτοντας, όμως:

«Τα χρήματα δεν πέφτουν από τον ουρανό».

Σήμερα, ειδικές μονάδες της γαλλικής αστυνομίας για την καταστολή ταραχών έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που φορούν φωσφορίζοντα κίτρινα γιλέκα και προσπαθούσαν να σπάσουν τις γραμμές των αστυνομικών στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων (Σανζ-Ελιζέ) κατά τη σημερινή τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησής τους.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Παρισιού δήλωσε πως έχουν ήδη συλληφθεί 16 άτομα.

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν στο ύψος των Ηλυσίων Πεδίων. Γύρω στις 9 π.μ. (τοπική ώρα), διαδηλωτές επιχείρησαν να παραβιάσουν ένα σημείο ελέγχου στην πλατεία Ετουάλ προκαλώντας την απάντηση των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Δείτε εικόνες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.