Οι συνέπειες της αποχώρησης των ΗΠΑ από την Συρία: Έχει σειρά το Ιράκ; – Δόθηκε «σήμα» αδυναμίας προς όλους

Οι συνέπειες της αποχώρησης των ΗΠΑ από την Συρία: Έχει σειρά το Ιράκ; – Δόθηκε «σήμα» αδυναμίας προς όλους

Οι κοσμογονικές αλλαγές που επέφερε η ανακοίνωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία είναι ήδη ορατές και έπεται το Αφγανιστάν ενώ ήδη η σιιτική πλειοψηφία του Ιράκ απαιτεί την αποχώρηση των Αμερικανών και από εκεί.

Οι ΗΠΑ με την κίνησή τους αυτή δίνουν την εντύπωση ότι συμβαίνουν 2 πράγματα: Ότι εγκατέλειψαν την ιδέα του «Μεγάλου Κουρδιστάν» για χάρη της Άγκυρας και ότι πλέον έχουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες με βάση τις οποίες οφείλουν να αναδιπλωθούν εγκαταλείποντας ακόμα και στρατηγικές θέσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Η Ρωσία έρχεται για να καλύψει άκοπα και ανέξοδα το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ.

Τα ιρακινά σιιτικά κόμματα ετοιμάζονται να καταθέσουν στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ. Οι Σιίτες στο Ιράκ αποτελούν το 70% του πληθυσμού και φυσικά είναι φίλα προσκείμενοι στο Ιράν.

Η πλειοψηφία του ιρακινού λαού λοιπόν θέλει στενότερες σχέσεις με το Ιράν και η Τεχεράνη ανέλπιστα πλέον βλέπει πως η μακροχρόνια επέμβασή της στην Συρία αποδίδει καρπούς καθώς επί της ουσίας μέσω του σιιτικού «τόξου» το οποίο ξεκινάει από την Τεχεράνη και καταλήγει στην Βυρηττό, καταφέρνει να αποκτήσει πρόσβαση στην Μεσόγειο.

Ένα σιιτικό «τόξο» για το οποίο μίλησε πριν χρόνια πρώτο το pronews.gr και υποστηρίζεται από τους μεσανατολικούς χριστιανικούς πληθυσμούς, καθώς οι Σιίτες είναι πολύ αγαπημένοι με τα χριστιανικά δόγματα.

Και οι δύο έχουν υποστεί διωγμούς από τους Σουνίτες και έχουν κοινή πορεία στην περιοχή.

Ο Αχμάντ Εσέντι, εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Φατάχ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ, απαιτώντας να μην υπάρχει ξένη παρουσία στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Αντίλ Αμπντουλμεχντί αντέδρασε επίσης στο αίτημα της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον να μεταφέρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία στο Ιράκ.

Ο Αμπντουλμεχντί ανέφερε ότι το ιρακινό κράτος ενεργεί ως ανεξάρτητο και λαμβάνει αποφάσεις δικές του σε όλα τα επίπεδα, ειδικά σε θέματα ασφάλειας.

«Ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS θα αποφασισθεί από τη συνεργασία των γειτονικών χωρών», δήλωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης δεν θα λαμβάνει εντολές από τους Αμερικανούς.

Με την κίνηση αυτή ο Τραμπ έφερε πάλι στο προσκήνιο το τι μέλλει γενέσθαι σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Η κίνηση αυτή αξιολογήθηκε από τον καθηγητή πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Μαλτεπέ, Δρ Χασάν Ουνάλ, σύμφωνα με το Βαλκανικό Περισκόπιο, ως εξής:

«Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ μπορούν να μείνουν στο Ιράκ για πολύ καιρό. Η αποχώρηση από τη Συρία, όπως μπορώ να το ερμηνεύσω, είναι προς το παρόν η εγκατάλειψη του σχεδίου του «Μεγάλου Κουρδιστάν», είπε.

Παραμένοντας 3,5 ώρες με τα αμερικανικά στρατεύματα που υπηρετούν στη βάση Άλ Άσαντ πριν μερικές ημέρες, ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε ότι δεν θα κάνει παρόμοιο βήμα στο Ιράκ. Τόνισε ότι δεν σχεδιάζει να αποσύρει το στρατό από Ιράκ, προσθέτοντας ότι το Ιράκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τις επιχειρήσεις κατά του ISIS στη Συρία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επιτεθούν άμεσα κατά του ISIS που δεν θα καταλάβουν τι συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το τούρκικο δημοσίευμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αποχώρηση των στρατιωτών από το Ιράκ «Εάν θέλουμε να κάνουμε κάτι με τη Συρία, θα χρησιμοποιήσουμε το Ιράκ ως βάση».

Όμως η κίνηση αποχώρησης από την Συρία πλέον έδειξε σε όλους ότι οι ΗΠΑ δεν είναι τόσο ισχυρές όσο επέμεναν να δείχνουν και πλέον δεν μπορεί να επιβάλλει καταστάσεις όπου θέλει και κυρίως όπως θέλει.

Τι σημαίνει αυτό; Έσωσαν την εντύπωση ότι πλέον θα διαλέγουν τα πεδία αντιπαράθεσης με Ρωσία και Κίνα δίοτι απλούστατα δεν επαρκούν πλέον οι πόροι και οι δυνάμεις τους.

Σημειώνεται ότι έχει ανακοινωθεί και η αποχώρηση των μισών από τους 14.000 Αμερικανών στο Αφγανιστάν. Πολύ αμφίβολο για το αν η αφγανική κυβέρνηση θα είναι ικανή να αντισταθεί στους Ταλιμπάν, οπότε σύντομα θα υπάρξει προσπάθεια «νομιμοποίησής» τους ώστε αργότερα να συμμετάσχουν στην εξουσία της Καμπούλ κατόπιν μιας διαδικασία «εξευγενισμού» τους για να φαίνονται πιοσ συμβατοί με το δυτικό σύστημα εξουσίας.

Από τότε που ο Ν.Τραμπ αποφάσισε να βάλει δασμούς σε ότι εισάγεται στις ΗΠΑ για όσους κατανοούσαν ήταν αντιληπτό ότι οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα τα οποία κρύβονταν επιμελώς τόσα χρόνια όχι μόνο από τις κυβερνήσεις τους αλλά κυρίως από τα ΜΜΕ.

Όσο για τους Κούρδους κατάλαβαν τελικά ότι ΔΕΝ πρόκειται να αποκτήσουν δικό τους κράτος και επιχειρούν τουλάχιστον να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους στα κράτη στα οποία ανήκουν

«Καλούμε τη συριακή κυβέρνηση στην οποία ανήκουμε να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της για να προστατεύσει τη Μανμπίτζ ενάντια στις τουρκικές απειλές», σημείωναν σήμερα οι Κούρδοι μαχητές του YPG.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ποιος θα το φαντάζονταν πριν έξι μήνες ότι ο Μ.Άσαντ θα γίνονταν τόσο αγαπητός στους Κούρδους, για την ακρίβεια είναι η μόνη σωτηρία τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.