Μάχες στο κέντρο του Καράκας – Μαδούρο: «Έχω την πλήρη στήριξη του Στρατού»

Μάχες στο κέντρο του Καράκας – Μαδούρο: «Έχω την πλήρη στήριξη του Στρατού»

Μάχες μεταξύ ομάδων πραξικοπηματιών που υποστηρίζουν τον εκλεκτό των ΗΠΑ Χ.Γκουαϊδό και των δυνάμεων ασφαλείας που μένουν πιστές στην κυβέρνηση Μαδούρο, διεξάγονται στο κέντρο του Καράκας.

Ακούγονται ριπές και μεμονωμένοι πυροβολισμοί, αν και οι ομάδες των πραξικοπηματιών φαίνεται να είναι μικρές και με μικρή δύναμη πυρός.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών μεταξύ των υποστηρικτών του Γκουαϊδό και των κυβερνητικών δυνάμεων, ένας αξιωματικός τραυματίστηκε από σφαίρα έξω από τη βάση Λα Καρλότα.

Πρόκειται για αξιωματικό του Στρατού.

«Καταγγέλω τη βίαιη επίθεση, θύμα της οποίας υπήρξε ο συνταγματάρχης Γιερσόν Χιμένες Μπάες (…) ο οποίος τραυματίστηκε στον λαιμό από σφαίρα στον αυτοκινητόδρομο Φρανσίσκο Φαχάρδο», απέναντι από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα, στο Καράκας, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Αμυνας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο.

Και επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση «Για κάθε πράξη βίας συμβεί αυτές τις ημέρες και τυχόν λουτρό αίματος» στη Βενεζουέλα.

Ο Παντρίνο τόνισε ότι «Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων παραμένει πιστή στο Σύνταγμα και ότι η απόπειρα πραξικοπήματος» και σημείωσε ότι οι βίαιες ενέργειες μελών των ενόπλων δυνάμεων «ματαιώθηκαν εν μέρει».

«Τους καθιστώ υπεύθυνους για κάθε πράξη βίας, για κάθε θάνατο ή για το λουτρό αίματος», προειδοποίησε ο Παντρίνο σε ομιλία του, παρουσία της ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων.

Η ομιλία αυτή, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, δόθηκε αφού ορισμένα μέλη της Εθνοφρουράς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό να ξεσηκωθούν εναντίον του Μαδούρο, γεγονός που οδήγησε σε συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις, έξω από μια αεροπορική βάση στο Καράκας.

Η Μόσχα κάλεσε τα διεθνή ΜΜΕ να μην διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για την κατάσταση στην Βενεζουέλα, κάτι που όπως είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών οδηγεί στην περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.


Είναι άγνωστο από ποια πλευρά προέρχονται οι πυροβολισμοί αυτοί και αν πρόκειται για συγκρούσεις των στρατιωτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης με κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι εικόνες που μεταδίδουν όμως τοπικά δίκτυα καταγράφουν εκτεταμένες συγκρούσεις στους δρόμους του Καράκας.

Ένα όχημα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας παρέσυρε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από μια στρατιωτική βάση στο Καράκας, καθώς πραξικοπηματίες το κτύπησαν με πυροβόλα όπλα και επιχείρησαν να το ακινητοποιήσουν, λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τον στρατό να ξεσηκωθεί και να τον στηρίξει. Τότε, ένα άλλο όχημα έπεσε πάνω στους παραστρατιωτικούς και τους απώθησε.

https://twitter.com/BNONews/status/1123253521309216768

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας από την πλευρά του ανέφερε πριν από λίγο ότι είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους αρχηγούς των τριών Κλάδων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν για την προσήλωσή τους στο σύνταγμα, την Δημοκρατία και το λαό της Βενεζουέλας.

https://twitter.com/SputnikInt/status/1123229641429463042


Υπάρχει ένταση έξω από την αεροπορική Καρλότα εκεί που ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γκουαιδό κήρυξε την έναρξη του πραξικοπήματος για την ανατροπή του Μαδούρο, καθώς οπαδοί της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να εισέλθουν, αλλά απωθήθηκαν από τις δυνάμεις της Αερονομίας.


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.