Μαχητικά F-16 της Αιγύπτου βομβαρδίζουν θέσεις του GNA και των Τούρκων «συμβούλων» στη Λιβύη – Σφοδρή αντίδραση Αγκυρας

Μαχητικά F-16 της Αιγύπτου βομβαρδίζουν θέσεις του GNA και των Τούρκων «συμβούλων» στη Λιβύη – Σφοδρή αντίδραση Αγκυρας

Μαχητικά F-16 της Αιγύπτου βομβάρδισαν θέσεις του GNA και των Tούρκων “συμβούλων” μετέδωσε το aljazeera αφήνοντας υπόννοιες πως αυτά έπληξαν τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στην Τρίπολη με περισσότερους από 100 νεκρούς σε σύνολο 620.

Πριν λίγο οι δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ προχώρησαν σε νέες αεροπορικές επιδρομές κατά του αεροδρομίου Mitiga σην Τρίπολη, όπου έχουν την έδρα τους οι τουρκικές μονάδες που δρουν στο πλευρό του GNA.

Ο LNA υποστηρίζει πως η τουρκική βάση των UAV Bayraktar TB2 αποτελεί πλέον παρελθόν…




O εκπρόσωπος των δυνάμεων του Χαφτάρ, στρατηγός Ahmed al-Mesmari, επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό μιας συνοικίας στην Tajoura και κατηγόρησε τoν GNA πως μετέφερε πρόσφυγες στην συγκεκριμένη περιοχή που αποτελούσε στόχο.

“Η Αεροπορία μας προχώρησε σε κτύπημα ακριβείας εναντίον αποθηκών σε στρατόπεδο του GNA “Al-Daman” BTN νοτιοανατολικά της Τρίπολης” τόνισε.

Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν άμεση. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Hami Aksoy, τόνισε:

“Η επίθεση σε κέντρο προσφύγων και μεταναστών στην Λιβύη είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη διερεύνησης ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.

Περιμένουμε να γίνουν άμεσα βήματα”.

Αν η πληροφορία περί βομβαρδισμού των δυνάμεων του GNA από μαχητικά ξένης χώρας ισχύει, δεν θα είναι η πρώτη φορά, καθώς το 2017 η Αίγυπτος είχε παραδεχθεί, δίνοντας και βίντεο στην δημοσιότητα, τον βομβαρδισμό θέσεων ισλαμιστών και τρομοκρατών από F-16 και Rafale στην Derna.

Οπως είχαμε ενημερώσει, η Αίγυπτος είχε θέσει σε ετοιμότητα μοίρα Rafale και F-16 ενώ μαχητικά της διεξήγαγαν περιπολίες στα σύνορα με Λιβύη.

Σύμφωνα με τον Διοικητή των αεροπορικών δυνάμεων, Mohamed Manfour, αφού όλα τα “παραδοσιακά μέσα για την ανακατάληψη της Τρίπολης δεν ήταν αρκετά, ο LNA θα διεξάγει πλέον “ισχυρά και αποφασιστικά αεροπορικά πλήγματα απέναντι σε επιλεγμένους στόχους”.

“Δυνάμεις πιστές στον Στρατάρχη Χ.Χαφτάρ, απείλησαν με νέο μπαράζ αεροπορικών επιδρομών στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, μια μέρα μετά τον θάνατο πέντε πολιτών.

Ο Διοικητής της Αεροπορίας του Χαφτάρ, Mohamed Manfour, κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν μακριά από τις “περιοχές συγκρούσεων” καθώς θα ξεκινούσαν σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί για την απελευθέρωση της Τρίπολης.

Στρατιωτικές πηγές της κυβέρνησης της Τρίπολης ανέφεραν πως μαχητικό F-16 της Αιγύπτου ή των ΗΑΕ (πιθανότατα της Αιγύπτου καθώς υπήρχαν μονάδες σε επιφυλακή) έπληξε θέσεις του GNA” αναφέρει το aljazeera.

Το μόνο σίγουρο είναι πως στην περιοχή επιχειρούν UCAV Wing Loong II των ΗΑΕ (φωτό παρακάτω) τα οποία βομβαρδίζουν με πυραύλους ΒΑ-7 ενώ εμφανίστηκε και ένα νέο απόκτημα των δυνάμεων του Χ.Χαφτάρ, ένα Mi-24/35 .

Στις περιοχές πάντως που ελέγχει ο Χαφτάρ επικρατεί αντιτουρκική υστερία: Ξηλώνουν τουρκικές σημαίες και εμβλήματα και τις πατάνε στο δρόμο!

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Λιβύη

Διπλωμάτες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα με πρωτοβουλία του Περού, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτόν τον μήνα.

Από τις αρχές Απριλίιου, αφότου ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για την ανακατάληψη της Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, το Συμβούλιο Ασφαλείας αδυνατεί να ψηφίσει μια απόφαση για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Οι διχογνωμίες στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας έχουν επικριθεί δριμύτατα από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, τον Γάσαν Σαλαμέ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλοκάρουν κάθε απόπειρα να τεθεί σε ψηφοφορία ένα βρετανικό ψήφισμα, μετά την προσέγγισή τους, τον Απρίλιο, με τον Χάφταρ.

Είχε προηγηθεί μια τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν απόφαση», είπε ένας διπλωμάτης, που δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τα αμερικανικά κίνητρα.

Άλλη πηγή είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να περάσει ένα κείμενο που θα επικρίνει τον στρατάρχη Χάφταρ.












Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.