Επιβεβαίωση από Ισραήλ για τις επιδρομές: Έστειλαν AH-64D Apache εναντίον ρωσικών SHORADS!

Επιβεβαίωση από Ισραήλ για τις επιδρομές: Έστειλαν AH-64D Apache εναντίον ρωσικών SHORADS!

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τις επιθέσεις κατά μήκος των συρο-ισραηλινών συνόρων στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Όπως αναφέρουν 20 στόχοι κτυπήθηκαν συνολικά, εκ των οποίων 6 ήταν συριακές αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες οι οποίες προσβλήθηκαν από επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache κατά μήκος των συνόρων.

Ακόμη ανέφεραν πως υπήρξαν απώλειες στη συριακή πλευρά συμπεριλαμβανομένου και ιρανικού προσωπικού.


Τα συστήματα που διαθέτει η συριακή Αεράμυνα στην περιοχή που ανέφεραν οι Ισραηλινοί απαρτίζονται από Buk M2 και 96K6 Pantsir S1E όπως και συστήματα Tunguska.

Το γεγονός ότι τα ισραηλινά ελικόπτερα κατάφεραν να πλησιάσουν σε απόσταση βολής πυραύλων Hellfire σημαίνει ότι μάλλον έπιασαν τη συριακή Αεράμυνα στον ύπνο, καθώς δεν αναφέρθηκε κάποια απώλεια από την ισραηλινή πλευρά.

Οργισμένη αντίδραση από Ρωσία

Η ρωσική αντίδραση στην ισραηλινή επιδρομή ήρθε δια στόματος του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Mikhail Bogdanov ο οποίος δήλωσε ότι η «επιδρομή της ισραηλινής Αεροπορίας σε συριακό έδαφος έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και οδηγεί ταυτόχρονα σε μια κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Άλλοι στόχοι των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ ήταν αποθήκες όπλων των ιρανικών δυνάμεων αλ Κουντς στα περίχωρα της Κεσουέ, νότια της Δαμασκού, και μία ακόμη αποθήκη κοντά στην αλ Καντισίγια, δυτικά της Δαμασκού.

Το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο –σε μια σπάνια κίνηση– ανέλαβε νωρίς σήμερα το πρωί την ευθύνη των αεροπορικών πληγμάτων «μεγάλου εύρους» εναντίον στρατιωτικών θέσεων στη Συρία «σε απάντηση» στην εκτόξευση ρουκετών από το συριακό έδαφος εναντίον του Ισραήλ χθες Τρίτη.

Το αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ αναχαίτισε χθες τέσσερις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία «από ιρανικά στοιχεία» εναντίον του βόρειου Ισραήλ. Σήμερα το πρωί ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για νέα πλήγματα «μεγάλου εύρους» εναντίον θέσεων του συριακού καθεστώτος και της ιρανικής δύναμης αλ Κουντς στη Συρία.

Η Δύναμη Κουντς — επίλεκτη μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης, ειδικού σώματος των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων — φέρεται να εκτελεί επιχειρήσεις στο εξωτερικό. «Έχω ξεκαθαρίσει ότι όποιος μας πλήττει, θα τον πλήττουμε!», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου νωρίς σήμερα το πρωί. «Αυτό κάναμε στη διάρκεια της νύκτας εναντίον στρατιωτικών στόχων της ιρανικής δύναμης αλ Κουντς και συριακών στρατιωτικών στόχων στη Συρία έπειτα από την εκτόξευση πολλών ρουκετών εναντίον του Ισραήλ», εξήγησε.

Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν «περίπου δέκα στρατιωτικούς στόχους», περιλαμβανομένων αποθηκών και στρατιωτικών διοικητικών κέντρων, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο, ο οποίος πρόσθεσε ότι «κατέστρεψε» συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας.

«Ήταν σύντομο και πολύ έντονο», δήλωσε ο Τζόναθαν Κόνρικους εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Ο βασικός στόχος ήταν “το γυάλινο κτίριο”» που βρίσκεται «στη στρατιωτική περίμετρο του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού. Πρόκειται για το βασικό κτίριο που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης (…) για να συντονίζουν τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού από το Ιράν στη Συρία και εκτός», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA, η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας απάντησε σε μια «βαριά επίθεση» της ισραηλινής Αεροπορίας και «κατέρριψε» πολλούς πυραύλους κοντά στη Δαμασκό. «Στη 01:20 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη εκτόξευσαν έναν αριθμό πυραύλων κοντά στη Δαμασκό», μετέδωσε το SANA, ενώ το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ANI έκανε λόγο για «εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη» τα οποία «εξαπέλυσαν επιδρομές σε χαμηλό ύψος πάνω από την Τύρο» στον νότιο Λίβανο.

Το Γενικό Επιτελείο στρατός διαβεβαίωσε ότι από τις επιδρομές του «δεν υπήρξαν θύματα» και πρόσθεσε ότι «όλοι οι πιλότοι επέστρεψαν σώοι και ασφαλείς» στη βάση τους. «Θεωρούμε το συριακό καθεστώς υπεύθυνο για τις ενέργειες στο συριακό έδαφος και το προειδοποιούμε να μην επιτρέψει να εξαπολυθούν άλλες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ», τόνισαν σε ανάρτησή τους στο Twitter.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε με αποφασιστικότητα και για όσο διάστημα είναι απαραίτητο εναντίον της ιρανικής παρουσίας στη Συρία», πρόσθεσαν. «Είμαστε έτοιμοι για διάφορα σενάρια», επεσήμανε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.