«Θόλο» A2/AD με S-400 και P-800 Οnyx θέλει να δημιουργήσει η Ρωσία στην Αρκτική

«Θόλο» A2/AD με S-400 και P-800 Οnyx θέλει να δημιουργήσει η Ρωσία στην Αρκτική

Η Ρωσία σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει έναν «θόλο» A2/AD “anti-access/area denial” αντιαεροπορικής άμυνας πάνω από την Αρκτική εξοπλίζοντας όλες τις μονάδες του Στόλου της Βόρειας Αρκτικής με συστοιχίες πυραύλων S-400, σε πρώτη φάση και αντιπλοικά βλήματα P-800 Onyx σε δεύτερη δήλωσε σήμερα Ρώσος διοικητής του Ναυτικού.

Η Ρωσία αυξάνει τη στρατιωτική παρουσία της στην Αρκτική, κατασκευάζοντας νέες υποδομές και αναβαθμίζοντας τα λιμάνια της καθώς συναγωνίζεται με άλλες δυνάμεις για κυριαρχία σε μια περιοχή με τεράστιο ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο εν μέσω θερμότερων κλιματικών κύκλων.

Άλλες χώρες σπεύδουν επίσης να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Αρκτική, τροφοδοτώντας τους φόβους για έναν εντεινόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό. Τον Μάιο, η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Ρωσία για επιθετική συμπεριφορά στην περιοχή των πόλων και διαμήνυσε πως οι ενέργειες της Κίνας πρέπει να παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς.

Η Ρωσία ανέπτυξε τον Σεπτέμβριο τα αμυντικά συστήματά της S-400 στο αρχιπέλαγος Νόβαγια Ζέμλια στον απώτατο βορρά και ο διοικητής του ρωσικού Βόρειου Στόλου δήλωσε σήμερα πως παρόμοια συστήματα θα αναπτυχθούν σε όλη την περιοχή.

«Το σχέδιο είναι όλες οι μεραρχίες μας στην Αρκτική να εφοδιαστούν με τέτοια συμπλέγματα τα επόμενα έτη και θα υπάρξει ουσιαστικά ένας θόλος αεροπορικής άμυνας που θα δημιουργηθεί πάνω από το ρωσικό τμήμα της Αρκτικής», δήλωσε ο αντιναύαρχος Αλεξέι Μοϊσέγεφ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτό σημαίνει πως η Αρκτική θα προστατεύεται από οποιοδήποτε είδος εχθρικής αεροπορικής επίθεσης, είτε από αεροπλάνα είτε από πυραύλους κρουζ ή βαλλιστικούς πυραύλους», είπε ο Μοϊσέγεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Zvezda TV.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.