Εξαιρετικά καταβεβλημένος τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά, ύστερα από κράτηση 31 μηνών και 40ήμερη απεργία πείνας, ο Αλεξάντερ Βίνικ βρίσκεται σήμερα στη φυλακή της Fresnes στο Παρίσι, «έχοντας απαχθεί από ελληνικές και γαλλικές Αρχές», όπως καταγγέλλει η συνήγορος υπεράσπισης του «Mr Bitcoin», Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Εκ νέου θα καταθέσουν οι δικηγόροι του στο Συμβούλιο της Ανάκρισης του Παρισιού, αίτημα για την άρση της κράτησής του, αύριο, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, μετά την απόρριψη του πρώτου αιτήματος κατά της απόφασης που υποχρεώνει σε προφυλάκιση μέχρι τη στοιχειοθέτηση κατηγορητηρίου σε βάρος του Ρώσου υπηκόου.

Αθήνα-Παρίσι: μεταγωγή θρίλερ και αυθαίρετη κράτηση

Την «οργουελική» μεταγωγή του Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία τον περασμένο Γενάρη, που ακολούθησε την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα, για διαδοχική έκδοσή του σε Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία, περιέγραψε στο Sputnik, η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Οι Έλληνες αστυνομικοί, χωρίς να έχουν ακόμη στα χέρια τους την απόφαση της έκδοσής του στη Γαλλία και απόντος Εισαγγελέα, μετέφεραν τον Αλεξάντερ, δια της βίας, από το νοσοκομείο στο αεροδρόμιο, όπου και τον παρέδωσαν σε Γάλλους αστυνομικούς. Είναι στοιχειοθετημένο, ότι με απειλές κι ακραίες συμπεριφορές διέταξαν τους ιατρούς να εκδώσουν εξιτήριο. Μάλιστα, έγινε απόπειρα να υφαρπάξουν την υπογραφή του προκειμένου να παραιτηθεί όλων των δικαιωμάτων του. Η μεταφορά του έγινε υπό συνθήκες που τον εξέθεσαν σε κίνδυνο. Βρισκόταν δεμένος με χειροπέδες, αλλά χωρίς ζώνη ασφαλείας σε ένα ασθενοφόρο, το οποίο κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο τράκαρε. Ωστόσο, ουδείς ενδιαφέρθηκε αν ο Αλεξάντερ είναι καλά, ο οποίος αντιλήφθηκε ότι δεν κατευθύνονται προς τον Κορυδαλλό όπως του είπαν, μόνο αφότου είδε από το παράθυρο τις πινακίδες για το αεροδρόμιο.

Μιλάμε για μία εφιαλτική μεταγωγή που επιδιώχθηκε, ενορχηστρώθηκε κι εκτελέστηκε με πλήρη συμμετοχή και των ελληνικών και των γαλλικών Αρχών, με ακραία παραβίαση όλων των βασικών του δικαιωμάτων. Χωρίς την παραμικρή μέριμνα για την υγεία του κι ενώ του απαγόρευσαν κάθε επικοινωνία με δικηγόρο ή οικείο του, ο εξουθενωμένος Βίνικ βρέθηκε στο αεροδρόμιο του Παρισιού απ’ όπου μεταφέρθηκε με κλούβα στους ανακριτές. Εξασθενημένος και αποπροσανατολισμένος καθώς ήταν, δήλωσε ανίκανος να ανακριθεί στις 12 τα μεσάνυχτα, κάτι που ωστόσο δεν εισακούστηκε. Οι ανακριτές πραγματοποίησαν την ανάκριση σε συνθήκες Ιεράς Εξέτασης μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσουν την κράτησή του, χωρίς ο ίδιος να μιλήσει».

Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο Βίνικ;

«Αν και η νοσηλεία του στο νοσοκομείο Hotel Dieu του Παρισιού ολοκληρώθηκε, δεν έχει διαφύγει του κινδύνου. Εξακολουθεί να χρήζει ιατρικής παρακολούθησης και για τις μεταφορές του πρέπει να δίδεται έγκριση από γιατρό. Έχει υποστεί βασανιστική μεταχείριση κατά τη διάρκεια της αποδεδειγμένα αυθαίρετης κράτησής του στη Γαλλία. Μέχρι και σήμερα, ένα μήνα μετά, ο Αλεξάντερ δεν έχει λάβει ούτε ένα έγγραφο από τις γαλλικές αρχές που να αναφέρει με ποια κατηγορία είναι αντιμέτωπος. Οπωσδήποτε θα αναζητηθούν ευθύνες για την ακραία, εντελώς αυθαίρετη και ενσυνείδητα κινδυνώδη διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε για την μεταγωγή του. Επιπλέον, θα αναζητηθούν ευθύνες τόσο για τις συνθήκες της πολύμηνης κράτησής του στην Ελλάδα, όσο και για την κράτησή του στη Γαλλία».

Δίκη για Βίνικ στη Γαλλία ή παραίτηση των Αρχών από τις κατηγορίες σε βάρος του;
Ο «Mr Bitcoin» παραμένει κρατούμενος της Γαλλίας, μέχρι οι αρμόδιες Αρχές να αποφανθούν εάν θα τον παραπέμψουν σε δίκη ή θα παραιτηθούν από το κατηγορητήριο εναντίον του, ελλείψει στοιχείων. Για εντεταλμένη δικαιοσύνη έκανε λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, καταγγέλλοντας ακροαματικές διαδικασίες κεκλεισμένων των θυρών, όπου ούτε ο κατηγορούμενος Ρώσος υπήκοος, ούτε οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν τη δυνατότητα αγόρευσης.

«Τα δικαστήρια προσπαθούν με νύχια και με δόντια να επιβάλλουν ένα σιωπητήριο όπου ο Αλεξάντερ δεν ακούγεται. Μόλις την περασμένη Δευτέρα, πετύχαμε δημόσια ακρόαση στο Συμβούλιο της Ανάκρισης του Παρισιού, παρουσία Τύπου και κοινού. Είναι μεγάλη νίκη ότι καταφέραμε και σπάσαμε αυτόν τον κλοιό της κλειστής διαδικασίας ενώπιον των γαλλικών δικαστηρίων. Ισχυρίζονται ότι κρατώντας τη διαδικασία κλειστή προστατεύουν το τεκμήριο της αθωότητάς του, ενώ στην πραγματικότητα διαρρέουν πληροφορίες σε βάρος του.

Ο Βίνικ θα παραμείνει στη Γαλλία μέχρι να κριθεί εάν θα πάει σε δίκη ή αν θα παραιτηθούν από τις κατηγορίες σε βάρος του. Αποκαλύπτεται τώρα πια ότι εκείνοι που εξέδωσαν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του, δεν έχουν κανένα στοιχείο εναντίον του μέχρι στιγμής. Βασικός λόγος για την κράτησή του είναι να συνεχιστούν οι έρευνες. Παρακολουθούμε, δηλαδή, σταδιακά την πλήρη αποδυνάμωση όλου αυτού του μυθεύματος που χτίστηκε με επιμέλεια, όχι για να πατάξει κάποια αξιόποινη πράξη, αλλά προκειμένου να καταδιώξει έναν άνθρωπο για την πολύτιμη τεχνογνωσία του, λόγω της υπηκοότητάς του και λόγω της τεχνικής δυνατότητας να απελευθερώσει τους ανθρώπους από την οικονομική δεσποτεία των τραπεζών και των κυβερνήσεων».

Δεν είναι αμετάκλητη η απόφαση Τσιάρα για την έκδοση Βίνικ
Η απόφαση του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα, ορίζει ότι εφόσον η Γαλλία παραιτηθεί του κατηγορητηρίου, ο Ρώσος υπήκοος πρέπει να επαναμεταχθεί στην Ελλάδα προκειμένου να εκδοθεί στις ΗΠΑ. «Οι Αρχές των ξένων κρατών έλαβαν εντολή μέσω της απόφασης του κυρίου Τσιάρα να συνεχίσουν να έχουν τον Βίνικ υπό κράτηση καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Δηλαδή, ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης επέβαλε ποινή προφυλάκισης. Είναι αδιανόητο να δίνεται εντολή από έναν υπουργό για το τι θα πράξουν τα δικαστήρια. Πρόκειται για την αποκορύφωση της αυθαιρεσίας κι αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους ακύρωσης της απόφασης. Αυτό που επιδιώκουν είναι να τρομοκρατήσουν και τελικά να σπάσουν το ηθικό ενός ακέραιου ανθρώπου, επειδή δεν δέχεται να γίνει πολεμοφόδιο εναντίον της χώρας του».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Θα παλέψουμε μέχρι τέλους να γυρίσει ο Βίνικ στη χώρα του», τόνισε, καταλήγοντας, η κυρία Κωνσταντοπούλου.