Κορωνοϊός: Έφτασε μέχρι τον Αμαζόνιο – Θετικός βρέθηκε ιθαγενής

Κορωνοϊός: Έφτασε μέχρι τον Αμαζόνιο – Θετικός βρέθηκε ιθαγενής

Ένας νεαρός ιθαγενής Γιανομάμι κατέληξε μετά την προσβολή του από κορονοϊό, επιβεβαίωσαν σήμερα υγειονομικές πηγές, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για τις ραγδαίες επιπτώσεις από την μετάδοση της πανδημίας στη μεγαλύτερη φυλή αυτοχθόνων στη Βραζιλία.

Ο 15χρονος Αλβανέι Σιρισάν κατέληξε χθες βράδυ στην εντατική μονάδα νοσοκομείου της Μπόα Βίστα, πρωτεύουσας της Πολιτείας Ροράιμα, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές των αυτοχθόνων DSEI. Ήταν ο τρίτος ιθαγενής που καταλήγει από κορονοϊό, όμως οι προηγούμενοι δύο ζούσαν σε μεγάλα αστικά κέντρα. Στην ίδια τη Βραζιλία έχουν καταγραφεί 17.857 κρούσματα και 941 θάνατοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ανθρωπολόγοι και ειδικοί της δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει για την καταστροφική επίπτωση που μπορεί να έχει η πανδημία στα 850.000 μέλη των ιθαγενών φυλών της Βραζιλίας, που είναι ευάλωτα σε εξωτερικές της κοινότητάς τους ασθένειες και των οποίων ο τρόπος ζωής δεν ευνοεί την κοινωνική απόσταση, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της προστασίας από τη μετάδοση.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Λουΐζ Ενρίκε Μαντζέτα, ανακοινώνοντας την Τετάρτη το πρώτο κρούσμα μεταξύ των Γιανομάμι είχε δηλώσει πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα νοσοκομείο στην περιοχή για τις ευάλωτες φυλές: «ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις κοινότητες των αυτοχθόνων», δήλωσε.

Η φυλή των Γιανομάμι, που αριθμεί 26.000 μέλη, ζει στη μεθόριο με τη Βενεζουέλα σε μία προφυλασσόμενη δασική έκταση στο μέγεθος της Πορτογαλίας. Για χρόνια βιώνει μία επιθετική εισβολή από χρυσοθήρες, που έχουν μεταφέρει διάφορες άγνωστες σε αυτούς ασθένειες, όπως ιλαρά, που έχουν αποδεκατίσει τις φυλές τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από μία τέτοια περιοχή, το Ρεέμπε στο πεδίο δράσης των χρυσοθήρων, προερχόταν και ο Σιρισάν, σύμφωνα με την DSEI. Η ίδια υπηρεσία τόνισε πως έχουν εντοπισθεί και απομονωθεί τα άλλα μέλη με συμπτώματα και πως έχουν διανεμηθεί διαγνωστικά τεστ στον πληθυσμό της προφυλασσόμενης αυτής περιοχής .

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.