ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αποχώρησαν οι Ρώσοι της Wagner από την Λιβύη – Μυστικές διαβουλεύσεις Ρωσίας, ΗΠΑ & Τουρκίας (upd)

Αποχώρησαν οι Ρώσοι της Wagner από την Λιβύη – Μυστικές διαβουλεύσεις Ρωσίας, ΗΠΑ & Τουρκίας (upd)

Αποχώρησε το ρωσικό εθελοντικό στρατιωτικό σώμα της Wagner από την Λιβύη και κατά συνέπεια τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ σηματοδοτώντας το οριστικό τέλος της ρωσικής στρατιωτικής ανάμιξης στην Λιβύη.

Όπως λένε περί τους 1.500 ενόπλους άρχισαν να αποχωρούν από την αεροπορική βάση Valid και έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες:

Η πρώτη θα αναχωρήσει για το Ντουμπάι, η δεύτερη για το Σουδάν και η τρίτη για την Αίγυπτο, με τελικό προορισμό την Ρωσία.

Να σημειωθεί πάντως πως οι Ρώσοι είχαν αρχίσει ουσιαστικά να αποχωρούν από την Λιβύη μετά την αποτυχία της τετραμερούς στη Μόσχα, στις 14 Ιανουαρίου του 2020 η οποία είχε λήξει άδοξα με την αποχώρηση του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Οι Ρώσοι τότε τον είχαν προειδοποιήσει να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αλλά ο Λίβυος στρατηγός δεν τους είχε ακούσει.

Η Wagner ουσιαστικά παρίστατο στην Λιβύη, χωρίς να αναλαμβάνει ουσιαστικά καθήκοντα παρά μόνο φύλαξη του ίδιου του Χαφτάρ.

Τώρα ήρθε η ώρα να αποχωρήσουν και οι τελευταίοι.

Ο εκπρόσωπος του στρατηγού Χ.Χαφτάρ, ταξίαρχος Muhammed Kununu επιβεβαίωση την αποχώρηση των στελεχών της εταιρείας Wagner από την Λιβύη.

Όπως σημείωσε όλοι οι Ρώσοι έφυγαν με πτήσεις από το αεροδρόμιο Beni Velid νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Τρίπολης.

Όπως είπε ο ίδιος δύο αεροσκάφη απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο αυτό μεταφέροντας άγνωστο αριθμό Ρώσων μισθοφόρων με άγνωστο προορισμό.


Η είδηση πάντως σχετίζεται με τις πληροφορίες ότι αντιπρόσωποι από τη Ρωσία, τη Λιβύη, τις ΗΠΑ, την Τουρκία και το Κατάρ, (πουθενά η Ελλάδα φυσικά) φέρονται να πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση στη Μάλτα αυτή την εβδομάδα, για να συζητήσουν το μέλλον της περιοχής, ενώ μεγάλη εντύπωση προκαλεί η απουσία της Αιγύπτου, τουλάχιστον με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι τώρα.

Την είδηση μετέδωσε ο ειδησεογραφικός σταθμός Libya 24, ο οποίος εδρεύει στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι στο ραντεβού το «μοίρασμα της πίτας» ήταν στο επίκεντρο, ενώ συμμετείχαν αντιπρόσωποι και από την πλευρά του Σαράτζ και από το στρατόπεδο του Χάφταρ.

Δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση της Μάλτας για τη συνάντηση αυτή.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Libya 24, το ερώτημα έθεσαν αρχικά Μαλτέζοι χρήστες των social media, οι οποίοι παρακολουθούσαν μέσω ιστοσελίδων που κρατούν αρχεία πτήσεων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα αεροδρόμια είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού.

Το μέσο αναφέρει ότι μπόρεσε να επιβεβαιώσει και το ίδιο τις πτήσεις, αλλά και μία πτήση από τις ΗΠΑ.

Σε Τζιχάντ κάλεσε ο Χάφταρ τους υποστηρικτές του

Κι ενώ ο διπλωματικός πυρετός για τη Λιβύη μαίνεται, με τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, αλλά και την τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας, ο Χαλίφα Χάφταρ κάλεσε τις δυνάμεις του σε ιερό πόλεμο, κατονομάζοντας την Άγκυρα ως βασικό εχθρό στο μέτωπο της Λιβύης.

Ο στρατάρχης, έπειτα από μερικές ημέρες όπου οι δυνάμεις του αντίπαλου κυβερνητικού στρατού πέτυχαν μία σειρά από νίκες και κατέλαβαν σημαντικό έδαφος γύρω από την πρωτεύουσα, Τρίπολη, κάλεσε τις δυνάμεις του να συσπειρωθούν εναντίον της Τουρκίας.

Σε ένα ηχητικό μήνυμα που απευθύνθηκε στις δυνάμεις του, τους παρότρυνε να πολεμήσουν την «αποικιακή» παρέμβαση της Τουρκίας μέχρι την ήττα της, σε μια αναφορά στον οθωμανικό έλεγχο της Λιβύη.

«Αποκτάτε δόξα ενώ πολεμάτε τον απεχθή αποικιστή άπληστο για τον πλούτο μας. Και διεξάγετε πόλεμο σε όλα τα μέτωπα, έναν πόλεμο στον οποίο δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά μόνο η νίκη» είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Χάφταρ έγιναν στη σκιά της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της Λιβύης.

Ως συνήθως Ουάσινγκτον και Άγκυρα εξέδωσαν ανακοινώσεις για την επικοινωνία, οι οποίες έχουν σημαντικές διαφορές.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος, εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη και την αύξηση των ξένων παρεμβάσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στον αντίποδα, η Άγκυρα επισήμανε ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν για περαιτέρω στενή συνεργασία στο μέτωπο της αφρικανικής χώρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.