Τεράστια στρατιωτική συμφωνία: Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να αγοράσει φρεγάτες FREMM και μαχητικά Eurofighter από την Ιταλία

Τεράστια στρατιωτική συμφωνία: Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να αγοράσει φρεγάτες FREMM και μαχητικά Eurofighter από την Ιταλία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής «La Republica» η κυβέρνηση στη Ρώμη ετοιμάζεται να εγκρίνει την τεράστια στρατιωτική συμφωνία με την Αίγυπτο που θα έχει επιπτώσεις στο ισοζύγιο ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο και παρουσιάζει προεκτάσεις που αφορούν και τα ελληνικά συμφέροντα καθώς οι δύο χώρες θα έρθουν ιδιαίτερα κοντά και όποιο δρόμο επιλέξει η μία έναντι της Τουρκίας τον ίδιο θα επιλέξει και η άλλη.

Η προμήθεια από την Αίγυπτο δύο φρεγατών FREMM, με πιθανό κόστος περίπου €1,2 δις, εντάσσεται στο ευρύτερο ναυτικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αιγύπτου, που έχει ήδη οδηγήσει στην παραγγελία 4 υποβρύχιων Type 209/1400mod, 4 φρεγατών MEKO A200, 1 φρεγάτας FREMM, 4 κορβετών Gowind 2500 και 2 ελικοπτεροφόρων Mistral.

Πέρα από τις 2 FREMM, η Ιταλία θα ήθελε να πουλήσει ακόμα 4 ίδιες φρεγάτες και 20 περιπολικά, τα οποία θα κατασκευαστούν σε αιγυπτιακά ναυπηγεία. Στο ίδιο πακέτο φήμες προσθέτουν την πώληση 24 μαχητικών Eurofighter, εκπαιδευτικών M-346 και τουλάχιστον 1 δορυφόρου.

Αν η Ρώμη πετύχει την πώληση των πλοίων, θα είναι μια σημαντική επιτυχία για την ιταλική πολεμική βιομηχανία, ικανή να ανοίξει την πόρτα για την εξασφάλιση περισσότερων συμβολαίων και σε άλλες αραβικές χώρες.

Το δημοσίευμα της «La Republica», επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του Ιταλού πρωθυπουργού, υποστηρίζει ότι παρά τις όποιες δυσκολίες και εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της δολοφονίας του Ιταλού φοιτητή στην Αίγυπτο, αυτή η συμφωνία θεωρείται ως «η συμφωνία του αιώνα» για τη Ρώμη, καθώς δεν προσδίδει μόνο εμπορική και βιομηχανική αξία για την Ιταλία, αλλά εμπίπτει επίσης στην επιθυμία της Ρώμης να διατηρήσει σταθερές στρατιωτικές σχέσεις με το Κάιρο, την ώρα που οι συσχετισμοί στη Μεσόγειο συνεχώς μεταβάλλονται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα κάναμε το μεγάλο ατόπημα να θέσουμε σε καραντίνα και σε «μαύρη λίστα» τους Ιταλούς τουρίστες σε μια περίοδο που οι «φίλοι» μας μειώνονται και στρέφονται προς την τουρκική πλευρά…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.