ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Βαλλιστικοί πύραυλοι και υποβρύχια: Οι επενδύσεις του Ιράν για την προστασία από κάθε απειλή

Βαλλιστικοί πύραυλοι και υποβρύχια: Οι επενδύσεις του Ιράν για την προστασία από κάθε απειλή

Σε έναν συμβατικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, το Ιράν, πιθανώς να έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας – αυτό είναι γεγονός. Θα έχει να αντιμετωπίσει τον πιο εξελιγμένο στρατό που είδε ποτέ η ανθρωπότητα.

Tο αμυντικό δόγμα του Ιράν, έχει βασιστεί στην ανάπτυξη τριών βασικών στρατιωτικών δυνατοτήτων: να έχει στη διάθεση του ένα εκτεταμένο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων, επιπλέον, στη λεγόμενη ασύμμετρη ναυτική μάχη (η οποία στοχεύει στο να θωρακίσει τα στενά του Ορμούζ), και τέλος, στο να διατηρεί στενές σχέσεις με παρακρατικές στρατιωτικές οργανώσεις.

Βαλλιστικός πύραυλος Sejjil

O βαλλιστικό πύραυλος Sejjil είναι ένας πύραυλος εδάφους-εδάφους μεσαίου βεληνεκούς ο οποίος δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2008. Σύμφωνα με τον πρώην Γραμματέα Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο συγκεκριμένος πύραυλος μπορεί να έχει ωφέλιμο βεληνεκές μέχρι και τα 2000-2500 χιλιόμετρα, δηλαδή ικανός να πλήξει θέσεις όπως Τεχεράνη-Αθήνα ή Τεχεράνη-Κάιρο σε μόλις λίγα λεπτά!

Σε μεγάλους αριθμούς ο βαλλιστικός πύραυλος Sejjil, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει δραματικά την αποτρεπτική ισχύ του Ιράν, ή ακόμα και σε ένα σενάριο πολέμου, θα μπορούσε να δώσει ισχυρά πλήγματα στον εχθρό ή ακόμα και να τον εξουδετερώσει.

Υποβρύχιο κλάσης-Ghadir

Ίσως, η μεγαλύτερη αποτρεπτική δυνατότητα του Ιράν να είναι η ικανότητα του να κλειδώσει τα στενά του Ορμούζ, στον περσικό κόλπο, απειλώντας έτσι τη διέλευση πολυτίμων φορτίων πετρελαίου, προκαλώντας εν τω μεταξύ σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα σε έναν μεγάλο αριθμό κρατών, και κατά συνέπεια σε ολόκληρη την υφήλιο.

Οι ΗΠΑ για να προστατέψουν αυτή την κρίσιμη περιοχή, έχουν δαπανήσει από το 1976, περίπου στα 8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση το Ιράν με τα υποβρύχια που διαθέτει, έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Γενικά οι δυνατότητες των υποβρυχίων στα στενά του Ορμούζ, είναι μοχλευμένες, λαμβάνοντας κανείς υπό όψη του τη στενότητα του χώρου, που δίνει την ευκαιρία σε μόλις έναν μικρό αριθμό υποβρυχίων να ελέγχουν τις προβλέψιμες οδούς διελεύσεως και έτσι να επιτίθενται με επιτυχία στα εχθρικά πολεμικά και εμπορικά πλοία της περιοχής.

Το Ιράν έχει έναν σημαντικό αριθμό διαφορετικών τύπων υποβρυχίων, όπου ανάμεσα σε αυτά, το Ghadir, με τις ιδιαιτερότητες του είναι εξαιρετικά ωφέλιμο.

Το μέτριο μέγεθος του το κάνει εξαιρετικά αποτελεσματικό στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά της κλάσης Ghadir το καθιστούν θανατηφόρο.

Επιπλέον, η υπογραφή κλάσης Ghadir, κάνουν το συγκεκριμένο υποβρύχιο ένα αρκετά έξυπνο όπλου που λόγο των ακουστικών συστημάτων που διαθέτει είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί από τον εχθρό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Ιράν διαθέτει τουλάχιστον είκοσι υποβρύχια κλάσης Ghadir, οπλισμένα με δυο εκτοξευτήρες τορπιλών των 533mm, όπως επίσης, τα συγκερκριμένα υποβρύχια είναι ικανά στην τοποθέτηση ναρκών και στη μεταφορά προσωπικού των ειδικών δυνάμεων σε εχθρικό έδαφος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.