Έτοιμες για έφοδο οι τουρκικές δυνάμεις στην Σύρτη – Κάιρο: «Θα επέμβουμε»

Έτοιμες για έφοδο οι τουρκικές δυνάμεις στην Σύρτη – Κάιρο: «Θα επέμβουμε»

Η Αίγυπτος δείχνει ότι έχει την θέληση να επέμβει στην Λιβύη στην περίπτωση που οι τουρκικές δυνάμεις επιχειρήσουν να καταλάβουν με έφοδο την λιβυκή πόλη Σύρτη η οποία έχει τεράστια σημασία για Κάιρo, Μόσχα και Αθήνα.

Το Κάιρο μόλις ολοκλήρωσε την άσκηση των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων «Επίλυση 2020» στη δυτική περιοχή της χώρας, στα σύνορα με τη Λιβύη.

Η άσκηση που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών έγινε υπό την εποπτεία του Αιγύπτιου υπουργού Άμυνας, Μοχάμεντ Ζάκι, με τη συμβολή των στρατιωτικών μονάδων της Δυτικής Περιφέρειας σε συνεργασία με τα κύρια τμήματα των ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο του σχεδίου εκπαίδευσης μάχης για τους σχηματισμούς και μονάδες των ενόπλων δυνάμεων.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε μετά από τις δηλώσεις του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, όταν επισκέφθηκε τη δυτική περιοχή και επιβεβαίωσε «ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα για την ασφάλεια της να επέμβει στη γειτονική χώρα, Λιβύη, εάν επιτεθούν οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στις περιοχές της Σύρτη και Τζούφρα», τις οποίες χαρακτήρισε ως κόκκινες γραμμές.

Το κύριο στάδιο της άσκησης ήταν η διασφάλιση των δυνάμεων ξηράς από αεροσκάφη της Αεροπορίας, στην εξάλειψη των μισθοφόρων και των ισλαμικών πολιτοφυλακών σε υποτιθέμενη επέμβαση στη Λιβύη.

Επίσης, συμμετείχαν και επιθετικά ελικόπτερα.

Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού στρατού εξήρε την απόδοση και την υψηλή μαχητική ικανότητα των δυνάμεων που συμμετείχαν στην άσκηση, τονίζοντας την ετοιμότητα της χώρας σε κάθε ενδεχόμενο, όπως σημειώνει το ιορδανικό τηλεοπτικό κανάλι 218tv.net και αναφέρει το «Βαλκανικό Περισκόπιο».

Η Σύρτη είναι πολύ σημαντική για το Κάιρο διότι κρατάει εν ζωή τον αυτόνομο πολιτικό σχηματισμό της ανατολικής Λιβύης και κατά συνέπεια σε αρκετή απόσταση μακριά από τα αιγυπτιακά σύνορα τις φιλότουρκες δυνάμεις του GNA που είναι ένα παρακλάδι της λεγόμενης Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η Αδελφότητα έχει μεγάλη υποστήριξη σε μέρος της αιγυπτιακής κοινωνίας με ισλαμιστικές εξτρεμιστικές τάσεις και αποτελεί απειλή για το κοσμικό καθεστώς του Α.Σίσι.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν θέλει στα σύνορά του να έχει οργανωμένες στρατιωτικές ομάδες που θα μπορούν να μπαινοβγαίνουν στην Αίγυπτο, να προκαλούν δολιοφθορές και να δίνουν βοήθειες σε εγχώριους ισλαμιστές.

Η αλήθεια είναι πως αν και ο Σίσι δεν θέλει σύγκρουση με την Άγκυρα, εάν οι τουρκικές δυνάμεις επιχειρήσουν να καταλάβουν την Σύρτη ΔΕΝ θα έχει άλλη επιλογή από το να επέμβει. Είναι θέμα επιβίωσης για αυτόν και το κοσμικό κράτος.

Η Σύρτη είναι πολύ σημαντική και για την Μόσχα διότι η Ρωσία θέλει τον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων της τον οποίο και έχασε με την ανατροπή Καντάφι το 2011. Ένα ανατολικό κράτος εξασφαλίζει την μόνιμη παρουσία της στην περιοχή.

Η Αθήνα πάλι, θέλει την παραμονή της Σύρτης υπό τον έλεγχο του Χ.Χάφταρ, διότι έτσι θα είναι βιώσιμο ένα ανατολικό κράτος, με το οποίο θα μπορέσει αργότερα να υπογράψει ένα μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και να «εξαφανίσει» εν τη γενέσει τους τις τουρκικές επιδιώξεις για αρπαγή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Βέβαια, και πάλι το μνημόνιο αυτό θα πρέπει να το στηρίξει η Αθήνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Όσο για την Άγκυρα ο λόγος που θέλει διακαώς την Σύρτη περισσότερο από τα πετρέλαιά της, είναι για να προστατέψει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ξέρουν οι Τούρκοι πως χωρίς τα κοιτάσματα της Σύρτης, οικονομικά ένα ανατολικό κράτος δεν μπορεί να είναι βιώσιμο.

Σημειώνεται ότι δύο φάλαγγες με τουρκικά ΤΟΜΑ και αρματοφορείς που μεταφέρουν άρματα μάχης Μ60 και αυτοκινούμενα πυροβόλα Firtina των 155 χλστ., καθώς και κινητά αντιαεροπορικά συστήματα κατευθύνονται προς την παραλιακή πόλη Σύρτη και μία τρίτη φάλαγγα με ελαφρύτερη σύνθεση, καθώς δεν διακρίνονται άρματα μάχης, κατευθύνεται προς την αεροπορική βάση αλ Τζούφρα.

Ηδη στις περιοχές Αλ Βέσκα, Αμπού Γκρέιν και Μπουβαϊράτ-Χάσον, κοντά στη Σύρτη, διακρίνονται οι τουρκικές φάλαγγες που πλαισιώνονται από Τουρκμένους και άλλους ισλαμιστές μισθοφόρους.

Δύο τουρκικές φρεγάτες κλάσης “G” πλέουν στα ανοικτά, βορειοδυτικά της Σύρτης.

Ο διοικητής της επιχείρησης Ιμπραήμ Μπιτμάλ, Λίβυος τουρκικής καταγωγής, ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης.

Απέναντί τους βρίσκονται οχυρωμένοι στην Σύρτη οι Ρώσοι εθελοντές μαχητές του σώματος Wagner, ενώ τουλάχιστον ένα ελικοπτεροφόρο (LPD) Mistral του αιγυπτιακού Ναυτικού βρίσκεται στα όρια των χωρικών υδάτων των δύο χωρών, έμφορτα με πεζοναύτες. Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί και τουλάχιστον δύο αεροπορικές βάσεις στην Αίγυπτο, μία από τις οποίες φιλοξενεί τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Βεγγάζης επέτρεψε και πάλι τις εξαγωγές πετρελαίου που είχαν παύσει πριν έξι μήνες με εντολή του στρατάρχη Χ.Χαφτάρ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.