ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ντοκουμέντα «φωτιά» για την έκρηξη στη Βηρυτό – Το ήξεραν αλλά δεν έκαναν τίποτα οι τοπικές αρχές

Ντοκουμέντα «φωτιά» για την έκρηξη στη Βηρυτό – Το ήξεραν αλλά δεν έκαναν τίποτα οι τοπικές αρχές

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν ντοκουμέντα «φωτιά» που όπως όλα φαίνεται «καίνε» τις τοπικές αρχές του Λιβάνου, καθώς γνώριζαν για το νιτρικό αμμώνιο που ήταν αποθηκευμένο στη Βηρυτό και δεν έκαναν τίποτα.

Η πληροφορία αυτή προστίθεται στις μέχρι τώρα αποδείξεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται mail και δικαστικά έγγραφα, στις οποίες φαίνεται ότι αξιωματούχοι είχαν πληροφορηθεί και προειδοποιηθεί για τους χιλιάδες τόνους νιτρικού αμμωνίου που βρισκόταν στην λιβανέζικη πρωτεύουσα.

Μετά την έκρηξη, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ύπαρξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου στις αποθήκες του λιμανιού για έξι χρόνια. Ωστόσο, έγγραφα που έχει στην κατοχή του το CNN, αποδεικνύουν ότι μέλη της λιβανέζικης κυβέρνησης και του δικαστικού σώματος είχαν ενημερωθεί για τις τεράστιες ποσότητες του επικίνδυνου υγρού και είχαν αποτύχει να το αποθηκεύσουν με ασφαλή τρόπο.

Υπενθυμίζεται, ότι το 2013, το ρωσικό πλοίο που μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο, σταμάτησε στη Βηρυτό, ενώ είχε προορισμό τη Μοζαμβίκη, για οικονομικούς λόγους.

Το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τη ρωσική εταιρία στην οποία ανήκε το πλοίο, δημοσίευσε την Τετάρτη μία δήλωση, σύμφωνα με την οποία είχαν αποστείλλει επιστολές τον Ιούλιο του 2014, σε αξιωματούχους του λιμανιού της Βηρυτού και στο υπουργείο Μεταφορών του Λιβάνου «προειδοποιώντας τους για τους κινδύνους που μπορούσαν να προκληθούν από το εν λόγω φορτίο».

Στη δήλωση, αναφέρεται επίσης ότι η ίδια εταιρία είχε λάβει επιστολή «από τον Γενικό Διευθυντή ηπειρωτικών και θαλάσσιων μεταφορών, στην οποία τους ενημέρωνε ότι είχε αποστείλει επίσημα έγγραφα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί το βούλιαγμα του πλοίου, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο το λιμάνι».

Το CNN προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Μεταφορών για δηλώσεις, ωστόσο δεν έλαβε κάποια απάντηση.

Παρόλες τις προειδοποιήσεις που είχαν λάβει, το φορτίο παρέμενε στο λιμάνι.

Συνεχείς προειδοποιήσεις

Οι τελωνειακές αρχές, εξέδιδαν συνεχείς προειδοποιήσεις, με παραλήπτη έναν δικαστή, για το επικίνδυνο φορτίο, ωστόσο ο εν λόγω δικαστής, ο οποίος δεν μπορεί να κατονομαστεί, απάντησε αρκετές φορές ότι η διαχείριση του πλοίου και του φορτίου του δεν είναι στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε τέσσερις χειρόγραφες απαντήσεις του, από το 2016 και το 2017, ο δικαστής απάντησε σε επιστολές των τελωνειακών αξιωματούχων του Λιβάνου, λέγοντας ότι έπρεπε «να συζητήσουν σε ποιο βαθμό η δικαιοδοσία του δικαστηρίου» θα κάλυπτε το θέμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.