Η κυβέρνηση της Τρίπολης στην Λιβύη επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορία λόγω κορωνοϊού και διαδηλώσεων

Η κυβέρνηση της Τρίπολης στην Λιβύη επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορία λόγω κορωνοϊού και διαδηλώσεων

Η εδρεύουσα στην Τρίπολη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις για τις επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης και τη διαφθορά.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που τέθηκε σε ισχύ χθες, Τετάρτη, το βράδυ επιβλήθηκε από τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) τρεις ημέρες μετά την έναρξη της κλιμάκωσης των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα και στη γειτονική πόλη Ζαουίγια.

Από την απόφαση εξαιρούνται οι πολίτες που πρέπει να βγουν από το σπίτι για να προμηθευτούν τα απαραίτητα τρόφιμα ή φάρμακα σε κοντινά καταστήματα, αλλά εξόργισε τους υποστηρικτές των διαδηλωτών που σε μηνύματα που ανήρτησαν στο διαδίκτυο υποστηρίζουν πως σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποτραπούν περαιτέρω διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι ένοπλες δυνάμεις περικύκλωσαν την πλατεία των Μαρτύρων στο κέντρο της Τρίπολης και στη συνέχεια έκαναν χρήση πυρών για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της ΚΕΣ ανέφερε πως είναι έτοιμο να προστατεύσει τους διαδηλωτές από τις ένοπλες ομάδες και τον “όχλο”. Νωρίτερα ανέφερε πως υποστηρίζει το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία και απέδωσε την ευθύνη για τη βία που σημειώθηκε στις διαδηλώσεις την περασμένη Κυριακή σε άτομα τα οποία “παρεισέφρησαν” σε αυτές.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε πως τουλάχιστον έξι διαδηλωτές απήχθησαν την Κυριακή και πολλοί τραυματίστηκαν μετά τη χρήση πραγματικών πυρών από ένοπλους άνδρες.

Οι διαδηλώσεις θέτουν μια νέα πρόκληση για την αδύναμη και διαιρεμένη ΚΕΣ αφότου η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη της επέτρεψε να αποκρούσει τον Ιούνιο μια επίθεση που είχαν εξαπολύσει τον Απρίλιο του 2019 αντίπαλες δυνάμεις προσκείμενες στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ με έδρα την ανατολική Λιβύη.

Από τότε οι μάχες έχουν καταλαγιάσει και οι ηγέτες των δύο στρατοπέδων συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή σε μια κατάπαυση του πυρός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό αυξήθηκαν απότομα πρόσφατα ξεπερνώντας τα 12.200, περιλαμβανομένων 219 θανάτων, επιδεινώνοντας μια ήδη δύσκολη κατάσταση που προκαλούν οι διακοπές ρεύματος και νερού και η οικονομική κρίση που οφείλεται εν μέρει στην κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.