ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Νίκαια: Ο τζιχαντιστής πόζαρε χαμογελαστός στον φακό μόλις έφτασε στην ΕΕ (φώτο)

Νίκαια: Ο τζιχαντιστής πόζαρε χαμογελαστός στον φακό μόλις έφτασε στην ΕΕ (φώτο)

Με το που πάτησε το πόδι του στην Ευρώπη ο τζιχαντιστής που σκότωσε τρία άτομα στη Νίκαια της Γαλλίας πόζαρε με το χαμόγελο στο πρόσωπο.

Τη φωτογραφία τράβηξαν οι Αρχές στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου ο Μπραχίμ Αουσάουι πάτησε το πόδι του στις 8 Οκτωβρίου, αφού προηγουμένως είχε περάσει 20 μέρες σε καραντίνα στη Λαμπεντούζα και στο πλοίο Rhapsody. Το πλοίο απέπλευσε από το ιταλικό νησί κι αγκυροβόλησε ανοικτά του Μπάρι μέχρι που ξεκίνησε η αποβίβαση των επιβαινόντων.

Οι Αρχές φωτογράφισαν τον μακελάρη, του πήραν τα στοιχεία και τα δακτυλικά αποτυπώματα και τον οδήγησαν σε κέντρο μεταναστών. Την επομένη τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορούσε να παραμείνει σε ιταλικό έδαφος και τον διέταξαν να φύγει εντός επτά ημερών από τη χώρα, αλλά αντί να τον απελάσουν τον άφησαν ελεύθερο και τώρα η αστυνομία ερευνά πώς έγινε αυτό.

Ο Τυνήσιος τζιχαντιστής έφθασε ανενόχλητος στη Γαλλία – Το χρονικό του τρόμου

Από εκεί ο Αουσάουι κατευθύνθηκε σιδηροδρομικώς προς τη Γαλλία και πέρασε τα σύνορα χωρίς κανείς να τον ελέγξει. Πιστεύεται ότι έμεινε στο Παρίσι μέχρι την παραμονή του μακελειού, όταν πήρε το τρένο για τη Νίκαια. Φθάνοντας εκεί, ο μακελάρης έστειλε μια φωτογραφία της βασιλικής της Νοτρ Νταμ – όπου εξαπέλυσε την επομένη την τρομοκρατική του επίθεση – στον αδελφό του και τον ενημέρωσε ότι σκόπευε να περάσει τη νύχτα μπροστά από την εκκλησία.

Όταν άνοιξε ο ναός στις 08:30 χθες το πρωί, ο τζιχαντιστής μπήκε μέσα και παρέμεινε επί ένα μισάωρο προτού τραβήξει ένα μαχαίρι 30 εκατ. και ξεσπάσει το δολοφονικό του αμόκ σ’ όποιον έβρισκε μπροστά του. Το πρώτο θύμα του ήταν μια 60χρονη ενορίτισσα, που είχε πάει να προσευχηθεί και της έκοψε το λαιμό σε μια προσπάθεια να την αποκεφαλίσει. Στη συνέχεια επιτέθηκε στο νεωκόρο του ναού, τον 54χρονο Βενσάν Λοκές, που του είχε ανοίξει μισή ώρα νωρίτερα τις πύλες του ναού και προετοίμαζε την ώρα εκείνη τη λειτουργία.

Το επόμενο θύμα του ήταν μια άλλη ενορίτισσα, η γεννημένη στη Βραζιλία Σιμόνε Μπαρέτο Σίλβα. Ο τζιχαντιστής μαχαίρωσε τη 44χρονη μητέρα τριών παιδιών αρκετές φορές, αλλά εκείνη κατάφερε να διαφύγει σε γειτονικό μπαρ. «Πείτε στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ», ψέλλισε ξεψυχώντας η γυναίκα στους διασώστες που προσπαθούσαν μάταια να την κρατήσουν στη ζωή.

Γείτονες ειδοποίησαν την αστυνομία, που έφθασε γύρω στις 09:10 τοπική ώρα. Οι αστυνομικοί έριξαν 14 σφαίρες στον Αουσάουι, που συνέχισε να φωνάζει «Αλλάχου Ακμπάρ» ακόμη κι όταν τον έβαλαν στο ασθενοφόρο.

Η αστυνομία βρήκε σε σακίδιο που κουβαλούσε ο μακελάρης της Νίκαιας άλλα δύο αχρησιμοποίητα μαχαίρια, δύο κινητά κι ένα αντίτυπο του Κορανίου καθώς και κάποια προσωπικά αντικείμενα. Όπως αποδείχθηκε δεν ήταν γνωστός στις γαλλικές Αρχές.

Σοκ στην οικογένεια του μακελάρη στην Τυνησία
Η οικογένεια του Αουσάουι, που ζει στην κωμόπολη Μπουχάτζλα της τυνησίας, είπε ότι ήταν σε διαρκή επαφή μαζί του, αφότου πάτησε στο πόδι του στην Ευρώπη και μάλιστα τους έστειλε και μια φωτογραφία του ναού της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια προτού εξαπολύσει την επίθεσή του. «Μου είπε ότι ήθελε να περάσει τη νύχτα μπροστά από το ναό. Μου έστειλε μια φωτογραφία του κτιρίου. Μου τηλεφώνησε όταν είχε φθάσει στη Γαλλία», είπε ο αδελφός του στο δίκτυο Al Arabiya.

Κι όπως αποκάλυψε η οικογένεια έπαθε σοκ όταν έμαθε ότι ο Μπραχίμ ήταν υπεύθυνος για το λουτρό αίματος στη Νίκαια. «Όταν είδαμε τις φωτογραφίες, αναγνωρίσαμε τον γιο μας», είπαν. Ο Αουσάουι δεν είχε βρει θέση εργασίας κι απασχολείτο σε διάφορες δουλειές, όπως είπε ένας πρώην γείτονάς του. Δεν ήταν πάντως γνωστός στις δυνάμεις ασφαλείας ως «σκληροπυρηνικός» προτού εγκαταλείψει την Τυνησία περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως είπε εκπρόσωπος των δικαστικών Αρχών της χώρας. Το μακελειό στη Νίκαια έγινε λίγες μέρες πριν οι Καθολικοί γιορτάσουν την εορτή των Αγίων Πάντων κι ανήμερα της μουσουλμανικής γιορτής των γενεθλίων του Προφήτη Μωάμεθ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η γαλλική κυβέρνηση ανέβασε στο μέγιστο επίπεδο το συναγερμό για τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ είχαν προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα κι άλλες προειδοποιήσεις μετά το κάλεσμα της Αλ Κάιντα σε «τζιχάντ» για τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ. Χθες βράδυ η αντιτρομοκρατιή συνέλαβε έναν 47χρονο στη Νίκαια ως ύποπτο συνεργάτη του Αουσάουι, στον οποίο και φέρεται να έδωσε ένα από τα δύο κινητά που βρέθηκαν στο σακίδιό του. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαμέν είπε σήμερα στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι η Γαλλία «είναι σε πόλεμο με μια ιδεολογία, την ισλαμιστική, που θέλει να επιβάλει τους πολιτισμικούς της κώδικες και τον ισλαμικό τρόπο ζωής μέσω της τρομοκρατίας.» Τόνισε ότι η Γαλλία είναι «μεγάλος στόχος» τρομοκρατών επειδή συμβολίζει την ελευθερία, την κοσμική κοινωνία και το κράτος Δικαίου. «Ο ισλαμισμός», πρόσθεσε, «είναι μια μορφή φασισμού του 21ου αι., ένας εξτρεμισμός που πρέπει να πολεμήσουμε». Ο Νταρμαμέν επιβεβαίωσε ακόμη ότι τις προσεχείς μέρες θα απελαθούν από τη Γαλλία 18 ύποπτοι ισλαμιστές, πέραν των 14 που είχαν ήδη απελαθεί μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Ιστορίας, Σαμιέλ Πατί κοντά στο Παρίσι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.