ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η Ιντερπόλ εξάρθρωσε μεγάλο δίκτυο εμπορίας ανθρώπων – Διασώθηκαν 500 θύματα

Η Ιντερπόλ εξάρθρωσε μεγάλο δίκτυο εμπορίας ανθρώπων – Διασώθηκαν 500 θύματα

Η Ιντερπόλ, προχώρησε στην εξάρθρωση ενός μεγάλου δικτύου εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων.

Στην επιχείρηση με την ονομασία «Weka» (που σημαίνει «Σταματήστε» στα σουαχίλι) συμμετείχαν οι αστυνομικές υπηρεσίες 24 χωρών, κυρίως στην Αφρική και την Ευρώπη, όπως της Κένυας, του Σουδάν, του Μαρόκου, της Τυνησίας, της Ισπανίας, αλλά και της Βραζιλίας.

​Οι έρευνες και οι ανταλλαγές πληροφοριών οδήγησαν στην εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων και τη σύλληψη συνολικά 195 υπόπτων, στο διάστημα από τις 28 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου, σε μια περίοδο που οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι η πανδημία δυσχεραίνει τις προσπάθειες να εντοπιστούν οι διακινητές και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Από τους 195 συλληφθέντες, οι 88 κατηγορούνται για αδικήματα που σχετίζονται με εμπορία ανθρώπων. Οι υπόλοιποι είναι ύποπτοι κυρίως για διακίνηση μεταναστών, πλαστογραφία εγγράφων και κλοπές.

Το ένα από τα θύματα ήταν μια 15χρονη Κονγκολέζα η οποία κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τους διακινητές ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα της για να γλιτώσει από έναν εξαναγκαστικό γάμο, ανέφερε η Ιντερπόλ, η οποία εδρεύει στη Λιόν της Γαλλίας.

Μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις έγινε στο Σουδάν, όπου διασώθηκαν περίπου 100 θύματα 20 διακινητών, κάποιοι εκ των οποίων εκμεταλλεύονταν παιδιά, αναγκάζοντάς να εργάζονται σε εργοστάσια πλαστικών.

​Στην Κένυα βρέθηκε και διασώθηκε ένα κοριτσάκι 10 ετών που δούλευε σαν σκλάβα σε ένα σπίτι. ενώ στην Ουγκάντα συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι που διακινούσαν νεαρά κορίτσια. Στη Νότια Αφρική συνελήφθησαν πέντε Κινέζοι και απελευθερώθηκαν 17 πολίτες του Μαλάουι οι οποίοι αναγκάζονταν να δουλεύουν επί 15 ώρες την ημέρα, χωρίς φαγητό ή διάλειμμα, ενώ κοιμούνταν στο πάτωμα του εργοστασίου.

Κάποια άλλα θύματα ήταν εργάτες από τον Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία που πήγαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για να δουλέψουν σε οικοδομές, αλλά τους κατακράτησαν τα διαβατήρια και δεν τους πλήρωσαν ποτέ.

Ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ τόνισε ότι πολλά θύματα απλώς δεν μπορούν να ξεφύγουν μόνα τους από τη φρικτή κατάσταση στην οποία βρέθηκαν.

​«Για αυτό τον λόγο η δουλειά της Ιντερπόλ δεν σταματά εδώ», σημείωσε. «Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε χώρες να ξεδιαλύνουν ευαίσθητες και περίπλοκες υποθέσεις, κάτι που αναμφίβολα θα οδηγήσει σε περισσότερες συλλήψεις τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Σε όλον τον κόσμο, εκτιμάται ότι 25 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα εξαναγκαστικής εργασίας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και την ανθρωπιστική οργάνωση Walk Free Foundation.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.