Αξιωματούχος ΗΠΑ: Το Κογκρέσο θα έχει τον τελευταίο λόγο για τα τουρκικά F-16

Διαφωνίες και ενστάσεις απέναντι στην Τουρκία στην κυβερνητική πλευρά των Δημοκρατικών

Αξιωματούχος ΗΠΑ: Το Κογκρέσο θα έχει τον τελευταίο λόγο για τα τουρκικά F-16

«Οι ΗΠΑ δεν προσέφεραν τίποτα στην Τουρκία και δεν τους ζητήθηκε τίποτα από την Τουρκία», στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτοτείο Reuters, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι υπήρξαν διαρκείς τεχνικές συνομιλίες σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, υπογραμμίζοντας όμως πως «το Κογκρέσο θα έχει τον τελικό λόγο για οποιεσδήποτε τέτοιες πωλήσεις».

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη. Ο Ερντογάν, πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη την Τρίτη και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο, επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα της πώλησης των F-16, λέγοντας ότι καθυστερεί την Άγκυρα.

Η πώληση αμερικανικών όπλων στη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία αμφισβητήθηκε, ύστερα από την απόκτηση από την Άγκυρα των ρωσικής κατασκευής αμυντικών πυραυλικών συστημάτων S-400, γεγονός που προκάλεσε αμερικανικές κυρώσεις, καθώς και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ωστόσο, αφού η Άγκυρα έδωσε τελικά το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, εμφανίστηκε να δηλώνει δημοσίως πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», συνέχισε η Wallander.

Ο ρόλος του Ρ.Μενέντεζ

Παρ’ όλα αυτά, όπως παραδέχτηκε την Τετάρτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τ.Μπάιντεν, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου.

Και μπορεί εκεί την πλειοψηφία να την έχουν οι Ρεπουμπλικανοί, ωστόσο, στην κυβερνητική πλευρά των Δημοκρατικών υπάρχουν πολλές και επίσημα διατυπωμένες διαφωνίες και ενστάσεις απέναντι στην Τουρκία, με επικεφαλής βέβαια τον ελληνοαμερικανό γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος εκφράζει σε κάθε ευκαιρία την κάθετη διαφωνία του με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.