Σάλος από το «κρυφό» μήνυμα Σι Τζινπίνγκ σε Β.Πούτιν: «Έρχονται αλλαγές που δεν έχουν συμβεί εδώ και 100 χρόνια»

Τι είπε ο Κινέζος πρόεδρος στον Ρώσο ομόλογό του λίγο πριν την αναχώρησή του από τη Μόσχα

Σάλος  από το «κρυφό» μήνυμα Σι Τζινπίνγκ σε Β.Πούτιν: «Έρχονται αλλαγές  που δεν έχουν  συμβεί εδώ και 100 χρόνια»

Σάλο έχει προκαλέσει η στιχομυθία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ  ο οποίος απευθυνόμενος σε έναν χαμογελαστό Βλαντιμίρ Πούτιν είπε «η αλλαγή έρχεται» σε ένα δυσοίωνο μήνυμα αποχωρισμού καθώς αναχωρούσε από τη Μόσχα εχθές το βράδυ μετά από συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του.

«Έρχεται μια αλλαγή που δεν έχει συμβεί εδώ και 100 χρόνια. Και οδηγούμε αυτήν την αλλαγή μαζί», είπε ο Σι στον Πούτιν μέσω του διερμηνέα του – λόγια  που σίγουρα κρούουν  τον κώδωνα του κινδύνου στη Δύση, όπως αναφέρουν τα δυτικά ΜΜΕ.

«Σε παρακαλώ, πρόσεχε, αγαπητέ φίλε», πρόσθεσε, πιάνοντας θερμά το χέρι του ηγέτη του Κρεμλίνου πριν τον χαιρετήσει ο Ρώσος οικοδεσπότης, ο οποίος ευχήθηκε στον Σι ένα «ασφαλές ταξίδι».

Αφού οι δύο ηγέτες συμφώνησαν  στην ανάγκη για  μια «νέα εποχή», το αεροπλάνο του Xi αναχώρησε από το αεροδρόμιο Vnukovo της Μόσχας την Τετάρτη. Τον οδήγησε μια τιμητική φρουρά που έπαιξε τον εθνικό ύμνο της Ρωσίας και της Κίνας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Τον Φεβρουάριο του 2022, οι δύο ηγέτες  ανακοίνωσαν  ότι είχαν  σφυρηλατήσει μια φιλία «χωρίς όρια» και ο Πούτιν κάλεσε τον Σι να επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα. Έκτοτε έχουν μιλήσει δημόσια για την ενίσχυση της «ειδικής τους σχέσης», με τη Μόσχα και το Πεκίνο να απορρίπτουν, όπως λένε, προσπάθειες των ΗΠΑ να δημιουργήσουν έναν «μονοπολικό κόσμο» που ελέγχεται μόνο από την Ουάσιγκτον.

Το ανησυχητικό αποχαιρετιστήριο μήνυμά του Κινέζου προέδρου ήρθε λίγες ώρες αφότου ο Πούτιν υποσχέθηκε να απαντήσει στα βρετανικά σχέδια για αποστολή πυρομαχικών που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος «πυρηνικής σύγκρουσης» αυξανόταν.

Ο Ρώσος πρόεδρος  δεν έκρυψε την οργή του  ύστερα από την  απόφαση της Βρετανίας να παράσχει στα στρατεύματα του Κιέβου άρματα μάχης Challenger 2 και πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, υποστηρίζοντας ότι σηματοδότησε ένα βήμα προς τη χρήση όπλων με «πυρηνικό συστατικό».

Λαβρόφ: «Σοβαρή κλιμάκωση» η προμήθεια βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου

Η πιθανή προμήθεια βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου από τη Βρετανία στην Ουκρανία αποτελεί βήμα προς μια σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη, μετά από τις συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ερυθραίας.

«Όσον αφορά την αντίδρασή μας, φυσικά, θα λάβουμε υπόψη μια τέτοια εξέλιξη στις ενέργειές μας», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.

Παράλληλα, απέρριψε τις δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων που υποβαθμίζουν τον κίνδυνο των πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου και επισήμανε ότι τα βλήματα αυτά δεν απαγορεύονται από διεθνείς συμβάσεις.

«Όλοι θυμούνται ακόμα σε τι αποτελέσματα οδήγησε η χρήση πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο στη Γιουγκοσλαβία το 1999, στο Ιράκ το 200), όταν υπέφεραν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, αλλά ακόμα και οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ που χρησιμοποίησαν αυτά τα πυρομαχικά. Υπήρξε απότομη αύξηση του καρκίνου και άλλων επικίνδυνων ασθενειών, το έδαφος μολύνθηκε για δεκαετίες», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Σημείωσε ακόμα ότι η Ρωσία έχει δεσμευτεί να υπηρετεί τα διεθνή πρότυπα πολέμου, αλλά και το δικό της στρατιωτικό δόγμα.

Επισήμανε επίσης ότι η χρήση τέτοιων βλημάτων θα έπληττε την ουκρανική γεωργία. «Η χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου θα μειώσει δραστικά την ικανότητα της Ουκρανίας να παράγει μη μολυσμένα, υψηλής ποιότητας, τρόφιμα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε, από την πλευρά του ότι η Μόσχα θα απαντήσει ανάλογα σε τέτοιες προμήθειες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.