ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Έκκληση Α.Γκουτέρες να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός την περίοδο του ραμαζανιού

«Καλώ όλα τα μέρη στο Σουδάν να τιμήσουν τις αξίες του ραμαζανιού (...) προχωρώντας σε παύση των εχθροπραξιών» τον μήνα αυτό, τόνισε

Έκκληση Α.Γκουτέρες να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός την περίοδο του ραμαζανιού

Να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, τις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς, ενόψει της έναρξης του ραμαζανιού, ιερού μήνα για τους μουσουλμάνους, κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

«Καλώ όλα τα μέρη στο Σουδάν να τιμήσουν τις αξίες του ραμαζανιού (…) προχωρώντας σε παύση των εχθροπραξιών» τον μήνα αυτό, τόνισε ο Α.Γκουτέρες απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αυτή η διακοπή των εχθροπραξιών πρέπει να οδηγήσει στο να σιγήσουν οριστικά τα όπλα στη χώρα» και να τη βάλει στον «δρόμο προς τη διαρκή ειρήνη για τον σουδανικό λαό», πρόσθεσε κι επέμεινε πως «πρέπει να υπερισχύσουν οι αξίες του ραμαζανιού».

Στον πόλεμο στο κράτος των 44 εκατομμυρίων κατοίκων αναμετρώνται οι δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και de facto αρχηγού του κράτους, με αυτές του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, επικεφαλής των επίφοβων παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ). Η ένοπλη σύρραξη θα συμπληρώσει τον επόμενο μήνα έναν χρόνο· ξέσπασε τη 15η Απριλίου 2023.

Σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ, το Σουδάν είναι πλέον η χώρα με τους περισσότερους πρόσφυγες και βίαια εκτοπισμένους στο εσωτερικό της στην υφήλιο (κάπου 8 εκατομμύρια).

Η σύρραξη ανάμεσα στις δυνάμεις των δυο στρατηγών, που είχαν προχωρήσει μαζί στο πραξικόπημα του 2021 προτού στρέψουν τα όπλα ο ένας στον άλλο, έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και απειλεί τη σταθερότητα όλης της περιφέρειας.

Το ΣΑ του ΟΗΕ αναμένεται σήμερα να ψηφίσει επί σχεδίου απόφασης που καλεί επίσης να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Το ραμαζάνι ξεκινά φέτος το βράδυ της 10ης ή της 11ης Μαρτίου.

Αντιπρόσωπος του καθεστώτος του στρατηγού Μπουρχάν στα Ηνωμένα Έθνη διαβεβαίωσε την Πέμπτη πως είναι έτοιμο να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο όλες οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στα μέρη που κλείστηκαν με διεθνή μεσολάβηση μέχρι σήμερα κατέρρευσαν εντός ωρών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα πως ο πόλεμος στο Σουδάν ενδέχεται να πυροδοτήσει «τη μεγαλύτερη κρίση λιμού στον κόσμο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.