«Βοηθάτε τους Ρώσους« λένε οι Αμερικανοί - «Δεν σας αφορά» απαντούν οι Κινέζοι

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε πέντε κινεζικές εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα ως αντίποινα για την υποτιθέμενη επίθεση της ειδικής μονάδας κυβερνοεπίθεσης του κινεζικού Στρατού σε στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας, σύμφωνα με υπομνήματα των υπηρεσιών πληροφοριών που δημοσιοποίησαν οι “The Times”.

Οι κινεζικές εταιρείες είναι οι εξής:

1.Connec Electronic
2. King Pai
3.Sinno Electronics
4.Winninc Electronic
5. World Jetta (HK) Logistics

Το Υπουργείο Εμπορίου είπε ότι προχωρά στην τιμωρία τους  θέτοντάς τες σε μια μαύρη λίστα εμπορικών συναλλαγών γνωστή ως “Entity List”.

Κατηγόρησε επίσης δύο κινεζικά ερευνητικά ινστιτούτα που βρίσκονται ήδη στη μαύρη λίστα από το 2018 ότι υποστήριξαν τον ρωσικό στρατό τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν μεν αιτιολογία ότι «υποστηρίζουν τον ρωσικό Στρατό και την αμυντική του βιομηχανία» επιτιθέμενοι σε περισσότερους από 600 ιστότοπους που ανήκουν στο υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας και άλλες ουκρανικές κρατικές ή εξαρτώμενες από το κράτος, υπηρεσίες.

Τις πληροφορίες επιβεβαιώνουν αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Oι ΗΠΑ «φωτογραφίζουν» την ειδική μονάδα του κινεζικού Απελευθερωτικού Στρατού “Unit 61398”.

Η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Avril Haines τόνισε ότι «Η Κίνα βοηθά τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας κι εμείς οφείλουμε να λάβουμε τα μέτρα μας».

Ο Alan Estevez, Βοηθός Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή δράση εναντίον αυτών των κινεζικών εταιρειών στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε οντότητες και ιδιώτες σε όλο τον κόσμο ότι αν υποστηρίξουν τη Ρωσία, οι ΗΠΑ θα τους τιμωρήσουν». 

Τρεις από τις κινεζικές εταιρείες έχουν επίσης γραφεία σε άλλες χώρες, σε Ρωσία, Βιετνάμ, Λιθουανία και Βρετανία, δήλωσε το υπουργείο Εμπορίου. Αλλά τους ονόμασε οντότητες με «ουσιώδεις/πρωταρχικές δραστηριότητες στην Κίνα» κάτι που υποδηλώνει κρατικές υπηρεσίες με κεκαλυμμένες δράσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι έχει υποβάλει αυστηρές διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ καλώντας την Ουάσιγκτον να αποσύρει τις μονομερείς κυρώσεις και δεσμευόμενη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών.

Η Κίνα προέτρεψε τις ΗΠΑ να άρουν αμέσως τις κυρώσεις σε πέντε κινεζικές εταιρείες και να τερματίσουν τη «μακροπρόθεσμη δικαιοδοσία» και τις μονομερείς κυρώσεις κατά των κινεζικών εταιρειών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν είπε: «Οι κυρώσεις με το πρόσχημα της υποστήριξης της στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Ρωσίας δεν έχουν βάση στο διεθνές δίκαιο ούτε εγκρίνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε ο Ζάο.

«Είναι μια μονομερής κύρωση και μακροχρόνια δικαιοδοσία από τις ΗΠΑ. Η Κίνα είναι σθεναρά αντίθετη σε αυτό», σημείωσε ο Zhao.

«Η Κίνα και η Ρωσία διεξάγουν κανονική οικονομική και εμπορική συνεργασία στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους, η οποία δεν πρέπει να υπόκειται σε παρεμβάσεις ή περιορισμούς από κανένα τρίτο μέρος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υπονομεύουν τα νόμιμα συμφέροντα της Κίνας με κανέναν τρόπο όταν ασχολούνται με τις σχέσεις τους με τη Ρωσία. Η Κίνα θα διαφυλάξει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να διορθώσουν αμέσως τα λάθη τους, να άρουν τις σχετικές κυρώσεις και να σταματήσουν τη μακροπρόθεσμη δικαιοδοσία και τις μονομερείς κυρώσεις κατά των κινεζικών εταιρειών, διαφορετικά θα υπάρξει απάντηση σε μεγαλύτερη κλίμακα από την Κίνα», κατέληξε ο Ζάο.