ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Σε ακτίνα βολής των υπερ-υπερηχητικών πυραύλων Zircon προσέγγισε ρωσικό αντιτορπιλικό αμερικανικά πλοία στην Αν.Μεσόγειο

Μεταφέρει 16 πυραύλους που μπορούν μέσα σε ένα λεπτό να καταστρέψουν τις αμερικανικές μονάδες πολεμικών σκαφών

Σε ακτίνα βολής των υπερ-υπερηχητικών πυραύλων Zircon προσέγγισε ρωσικό αντιτορπιλικό αμερικανικά πλοία στην Αν.Μεσόγειο

Καθαρό μήνυμα να μην παρέμβουν στην σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ, έστειλε η Μόσχα στις ΗΠΑ βγάζοντας στην Αν.Μεσόγειο το εκσυγχρονισμένο ανθυποβρυχιακό αντιτορπιλικό(αν και το έχουν μετονομάσει σε φρεγάτα) κλάσης Udaloy, το Marshal Shaposhnikov του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού με ένα μήνυμα αποτροπής: 16 υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους 3M22 Zircon ικανούς να στείλουν στον πάτο της θάλασσας ισάριθμα αμερικανικά ή δυτικά πλοία μέσα σε ένα λεπτό.

Γιατί αυτή ειναι η χρησιμότητά τους, να δράσουν πλέον (μετά τον εκσυγχρονισμό) ως πλατφόρμα εξαπόλυσης των πανίσχυρων και μη-ανασχέσιμων πυραύλων που μπορούν να χτυπήσουν τους στόχους τους με ταχύτητες μέχρι και 9 μαχ σε εμβέλεια μέχρι και 1.000χλμ.

Τα σκάφη ως σκάφη πλέον δεν είναι επιβιώσιμα σε συνθήκες πλήρους αντιπαράθεσης αλλά πριν “χαθούν” θα μπορούν να έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στον αντίπαλο στόλο.

Η ρωσική κίνηση έρχεται σε υλοποίηση της χθεσινή προειδοποίησης του Β.Πούτιν όπου ξεκάθαρα είπε ότι αν οι ΗΠΑ χτυπήσουν το Ιράν για να στηρίξουν το Ισραήλ τότε θα αντιπαρατεθούν ευθέως.

Οι υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι κινούνται με ταχύτητα εννιαπλάσια από την ταχύτητα του ήχου και θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστούν, δεδομένου δεν έχουν προκαθορισμένη πορεία και μπορούν να πραγματοποιούν απότομους ελιγμούς.

Ο Zircon, με μέγιστο βεληνεκές περίπου 1.000 χλμ. και μέγιστη ταχύτητα κατά τους Ρώσους μέχρι και 11.000 χλμ/ώρα, όχι μόνο μειώνει το χρονικό περιθώριο αντίδρασης των αντιπάλων αλλά επιπλέον μπορεί χάρη στην ταχύτητά του να χτυπά υπόγειες και ενισχυμένες εγκαταστάσεις.

Ο πύραυλος μεταφέρει συμβατική γόμωση και είχε αρχικά σχεδιαστεί να εκτοξεύεται από πλοία, αργότερα όμως αναπτύχθηκε σε νέα βερσιόν για εκτόξευση από την ξηρά.

Ακόμα όμως και αν έχουν μοιρασμένο φορτίο και  μεταφέρουν επιπλέον και Onyks και πάλι οι πύραυλοι αυτοί δεν είναι ανασχέσιμοι καθώς αναπτύσουν ταχύτητες των 4μαχ.

Το αμερικανικό ναυτικό επαναπαύθηκε στις δάφνες του και δεν έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες (ίσως δεν γνώριζε) για ανάπτυξη τέτοιου επιπέδου βλήματα για να αντιμετωπίσουν τα νέα αυτά ρωσικά πυραυλικά συστήματα τα οποία αναπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό τον μικρότερο στόλο αριθμητικά.

Τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα θα διέλυαν κάθε εχθρικό πλοίο αλλά τα όπλα που έχουν είναι προηγούμενης γενιάς με κύριο όπλο τους υποηχητικούς Harpoon αλλά οι αποστάσεις και οι ταχύτητες δράσης των νέων ρωσικών πυραύλων μπορούν να οδηγήσουν σε πανωλεθρία μια ολόκληρη ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου (αν και δεν φαίνεται ότι θα μείνει και το ρωσικό πλοίο που θα τους εκτοξεύσει).

Το αντιτορπιλικό εισήλθε στην Μεσόγειο Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, στο πλαίσιο προγραμματισμένης άσκησης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι το πλοίο «Marshal Shaposhnikov», θα συνεχίσει να εκτελεί τις αποστολές του σύμφωνα με το σενάριο της προγραμματισμένης άσκησης, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το αντιτορπιλικό των 7.900 τόνων μπήκε σε υπηρεσία το 1985 όταν εκσυγχρονίστηκε το 2020 (και μετονομάστηκε σε φρεγάτα) όπου και έγινε η αφαίρεση των πρόσθιων πυροβόλων και έγινε εγκατάσταση 1 πυροβόλου των 100χλστ νέας γενιάς, 16πλος εκτοξευτής πυραύλων Zircon και οι α/υ πύραυλοι στο πλάι αλλάχθηκαν με τους Kh-35.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.