ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ελ Σαλβαδόρ: Πρώην πρόεδρος θα δικαστεί διότι επιδίωξε ανακωχή με τις συμμορίες

Την «έκανε» για Νικαράγουα μετά τις κατηγορίες για διαφθορά

Ελ Σαλβαδόρ: Πρώην πρόεδρος θα δικαστεί διότι επιδίωξε ανακωχή με τις συμμορίες

Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ διέταξε χθες Τετάρτη να προσαχθεί σε δίκη ο πρώην πρόεδρος Μαουρίτσιο Φούνες (2009-2014), που ζει στη Νικαράγουα, διότι φέρεται να είχε αποδεχθεί τη σύναψη συμφωνίας ανακωχής με τις συμμορίες το 2012.

«Αποφασίστηκε ο Μαουρίτσιο Φούνες να δικαστεί επειδή συνθηκολόγησε με τις συμμορίες», γνωστές ως μάρας, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας Ροδόλφο Ντελγάδο μέσω Twitter.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, το δικαστήριο διέταξε έπειτα από ακροαματική διαδικασία «την παραπομπή του πρώην προέδρου στη δικαιοσύνη».

Δεν ορίστηκε προς το παρόν η ημερομηνία έναρξης της δίκης του.

Την «έκανε» για Νικαράγουα μετά τις κατηγορίες για διαφθορά

Κατηγορούμενος για διαφθορά, ο κ. Φούνες διέφυγε στη Νικαράγουα το 2016, όπου του προσφέρθηκε άσυλο και κατόπιν η υπηκοότητα.

Μέχρι σήμερα, εκκρεμούν έξι εντάλματα σύλληψης σε βάρος του, το τελευταίο στη σειρά για την υπόθεση της ανακωχής με τις μάρας.

Το 2012, ο πρώην πρόεδρος είχε διευκολύνει την κήρυξη ανακωχής με τις συμμορίες, με την υποστήριξη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), προκειμένου να μειωθούν οι δολοφονίες.

Η εισαγγελία τόνισε ότι η συμφωνία με τις μάρας που ενεθάρρυνε ο πρώην πρόεδρος Φούνες ήταν «παράνομη», καθώς οι συμμορίες αυτές είναι «τρομοκρατικές» δομές.

«Τρομοκρατικές οργανώσεις» οι συμμορίες

Τον Αύγουστο του 2015, η σαλβαδοριανή δικαιοσύνη ανακήρυσσε τις συμμορίες «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο κ. Φούνες, άλλοτε δημοσιογράφος, κατηγορείται εξάλλου, στο πλαίσιο άλλης υπόθεσης, για κατάχρηση 351 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το τρέχον διάστημα, η κυβέρνηση του νυν αρχηγού του κράτους Ναγίμπ Μπουκέλε διεξάγει «πόλεμο» εναντίον των συμμοριών, που έχει οδηγήσει σε πάνω από 58.000 φυλακίσεις -κι εξασφαλίζει στον σαραντάρη πρόεδρο δημοτικότητα-ρεκόρ, παρά τις καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αθρόων συλλήψεων αθώων, και παρά τις ανησυχίες μέρους της διεθνούς κοινότητας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.