
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ακόμη πέντε τραυματίστηκαν σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ ανταρτών του ELN και δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς της Βενεζουέλας (GNB) στη δυτική Βενεζουέλα.
Η συμπλοκή σημειώθηκε τη Δευτέρα στην κοινότητα Χουνίν, στην πολιτεία Τάτσιρα, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της μη κυβερνητικής οργάνωσης FundaRedes, Χαβιέρ Ταρασόνα, οι πέντε τραυματίες μεταφέρθηκαν στην πόλη Ρούμπιο, δυτικά του Σαν Κριστόμπαλ.
Η συμπλοκή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή, καθώς αποτελεί την πρώτη γνωστή σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Βενεζουέλας και του ELN μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Κολομβία.
Η μεθόριος των δύο χωρών, μήκους περίπου 2.200 χιλιομέτρων, παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη στον έλεγχο.
Στην περιοχή δραστηριοποιούνται ένοπλες οργανώσεις που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο παράνομων δραστηριοτήτων, μεταξύ άλλων της διακίνησης ναρκωτικών, της παράνομης εξόρυξης και του λαθρεμπορίου.
Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές αρχές έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες τους να αποφεύγουν περιοχές στη βορειοανατολική Κολομβία κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, επικαλούμενες κινδύνους που συνδέονται με εγκληματικότητα, απαγωγές και συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων οργανώσεων.
Σύμφωνα με τον Χαβιέρ Ταρασόνα, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα έχουν επηρεάσει τις ισορροπίες στην περιοχή, προκαλώντας μετακινήσεις κολομβιανών ένοπλων οργανώσεων προς τη Βενεζουέλα.
Ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας, Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια, έχει υιοθετήσει διαφορετική προσέγγιση από τον προκάτοχό του, Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με ένοπλες οργανώσεις. Η νέα κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα αντιμετωπίσει τις οργανώσεις αυτές με στρατιωτικά μέσα και με τη στήριξη των ΗΠΑ.
Παράλληλα, η αλλαγή πολιτικής στη Βενεζουέλα φέρεται να έχει προκαλέσει διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της χώρας σχετικά με την παρουσία κολομβιανών ένοπλων οργανώσεων στο έδαφός της.
Η νέα σύγκρουση στην περιοχή Τάτσιρα προσθέτει ένα ακόμη επεισόδιο στην ήδη τεταμένη κατάσταση κατά μήκος των συνόρων Κολομβίας-Βενεζουέλας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.