ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Γ.Στόλτενμπεργκ: «Το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να συμβάλει στον περιορισμό των εξοπλισμών»

«Η Κίνα επεκτείνει ταχύτατα το πυρηνικό της οπλοστάσιο χωρίς καμία διαφάνεια σχετικά με τις δυνατότητές της»

Γ.Στόλτενμπεργκ: «Το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να συμβάλει στον περιορισμό των εξοπλισμών»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε διαδικτυακή εναρκτήρια ομιλία στην τριήμερη διάσκεψη του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής στην Ουάσινγκτον.

«Διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον έλεγχο των εξοπλισμών και την ασφάλειά μας γενικότερα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία αποτελεί την πιο άμεση απειλή για την ασφάλειά μας. Αλλά το παγκόσμιο περιβάλλον ασφαλείας είναι επίσης ανησυχητικό σε γενικές γραμμές».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «η Κίνα επεκτείνει ταχύτατα το πυρηνικό της οπλοστάσιο χωρίς καμία διαφάνεια σχετικά με τις δυνατότητές της. Το Ιράν και η Βόρεια Κορέα αναπτύσσουν απερίσκεπτα τα δικά τους πυρηνικά προγράμματα και συστήματα παράδοσης. Οι νέες τεχνολογίες, από την τεχνητή νοημοσύνη έως τα αυτόνομα συστήματα, συνοδεύονται από τεράστιους δυνητικούς κινδύνους που πρέπει να γίνουν κατανοητοί και να διαχειριστούν. Ο κόσμος μας είναι πιο επικίνδυνος και λιγότερο προβλέψιμος από ό,τι ήταν εδώ και πολλές γενιές».

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι επιθέσεις τεχνητής νοημοσύνης συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών των απειλών δηλώνοντας ότι «το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί να αναπτύξει κοινά παγκόσμια πρότυπα για την υπεύθυνη χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας στον στρατιωτικό τομέα».

Δηλώνοντας ότι η επαφή με την Κίνα θα είναι ένα απαραίτητο βήμα για το σκοπό αυτό, ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι μακροπρόθεσμα το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προσαρμόσει την προσέγγισή του σε έναν πιο επικίνδυνο και ανταγωνιστικό κόσμο.

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Προς τη μία κατεύθυνση βρίσκεται η κατάρρευση του εθνικού καθεστώτος ελέγχου των εξοπλισμών και η απεριόριστη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, με εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες.

Υπάρχει όμως μπροστά μας και ένας εναλλακτικός δρόμος. Ένα μονοπάτι, όσο δύσκολο και αν είναι, όπου οικοδομούμε εμπιστοσύνη, αναπτύσσουμε νέες συμπεριφορές και αυξάνουμε την ασφάλειά μας. Δεν θα είναι εύκολο και δεν θα είναι γρήγορο. Το περιβάλλον ασφαλείας μας μπορεί να έχει αλλάξει, αλλά οι αρχές διασφάλισης της ασφάλειας δεν έχουν αλλάξει» σημείωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Συνεχίζοντας είπε ότι «το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στο μέλλον του ελέγχου των εξοπλισμών», επισημαίνοντας ότι η Συμμαχία οικοδομεί σχέσεις με εταίρους σε όλο τον κόσμο για το σκοπό αυτό.

Όσον αφορά το θέμα της ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στη Λευκορωσία, ο Στόλτενμπεργκ το χαρακτήρισε ως «μια ανεύθυνη ενέργεια που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ από το να υποστηρίξουν την Ουκρανία, η οποία δεν έχει αποδώσει».

«Όπως είπα, παρακολουθούμε πολύ στενά τις ενέργειες [της Ρωσίας]. Βρισκόμαστε σε υψηλή επιφυλακή. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει κάποια αλλαγή στη στάση της Ρωσίας όσον αφορά τα πυρηνικά που να απαιτεί αλλαγή στη στάση μας. Αλλά είμαστε έτοιμοι» κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.