Η Κίνα αντιδρά για την απαγόρευση του Tik Tok από ομοσπονδιακές συσκευές στις ΗΠΑ

Σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας και για την δημοφιλή εφαρμογή

Η Κίνα αντιδρά για την απαγόρευση του Tik Tok από ομοσπονδιακές συσκευές στις ΗΠΑ

Οι δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο – η οποία ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance – τους τελευταίους μήνες.

Κατηγορίες προς τις ΗΠΑ εξαπέλυσε η Κίνα κάνοντας λόγο για υπερβολική αντίδραση, αφού οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι διατάχθηκαν να αφαιρέσουν την εφαρμογή Tik Tok από τα κυβερνητικά τηλέφωνα. Σημειώνεται ότι την Δευτέρα ο Λευκός Οίκος έδωσε στις κυβερνητικές υπηρεσίες 30 ημέρες για να διασφαλίσουν ότι οι υπάλληλοι δεν είχαν την κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή στις ομοσπονδιακές συσκευές. Η εντολή ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις από την ΕΕ και τον Καναδά τις τελευταίες εβδομάδες, όπως σημειώνει το BBC.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κάνουν κατάχρηση της κρατικής εξουσίας για να καταστείλουν ξένες επιχειρήσεις.

«Αντιστεκόμαστε σθεναρά σε αυτές τις λανθασμένες ενέργειες», δήλωσε η εκπρόσωπος Μάο Νινγκ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Τρίτη. «Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις αρχές της οικονομίας της αγοράς και του θεμιτού ανταγωνισμού, να σταματήσει να καταπιέζει τις εταιρείες και να παρέχει ένα ανοιχτό, δίκαιο και χωρίς διακρίσεις περιβάλλον για τις ξένες εταιρείες στις ΗΠΑ».

Οι δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο – η οποία ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance – τους τελευταίους μήνες.

Το TikTok έχει αντιμετωπίσει ισχυρισμούς ότι συγκεντρώνει τα δεδομένα των χρηστών και τα παραδίδει στην κινεζική κυβέρνηση, με ορισμένες υπηρεσίες πληροφοριών να ανησυχούν ότι ευαίσθητες πληροφορίες θα μπορούσαν να εκτεθούν όταν η εφαρμογή κατεβαίνει σε κυβερνητικές συσκευές. Η εταιρεία επιμένει ότι δεν λειτουργεί διαφορετικά από άλλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης και λέει ότι δεν θα συμμορφωνόταν ποτέ με εντολή για μεταφορά δεδομένων.

Τη Δευτέρα, η διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού (OMB) των ΗΠΑ, Shalanda Young, είπε στις υπηρεσίες ότι έπρεπε να διαγράψουν την εφαρμογή από όλα τα κρατικά τηλέφωνα για να προστατεύσουν τα εμπιστευτικά δεδομένα.

Ορισμένες ομοσπονδιακές υπηρεσίες – συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου και των υπουργείων Άμυνας, Εσωτερικής Ασφάλειας και Εξωτερικών – έχουν ήδη απαγορεύσει το TikTok από τις συσκευές τους.

Ο ομοσπονδιακός υπεύθυνος ασφάλειας πληροφοριών των ΗΠΑ Chris DeRusha δήλωσε ότι η κίνηση αυτή υπογραμμίζει τη «συνεχή δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη διασφάλιση της ψηφιακής μας υποδομής και την προστασία της ασφάλειας και της ιδιωτικής ζωής του αμερικανικού λαού».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ανακοίνωση της Τρίτης ακολουθεί την ψήφιση νομοθεσίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, η οποία απαγόρευσε τη χρήση του TikTok σε κρατικά τηλέφωνα και έδωσε στον Λευκό Οίκο 60 ημέρες για να εκδώσει οδηγίες των υπηρεσιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.