ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Η Λιθουανία ψήφισε νόμο που επιτρέπει στους συνοριοφύλακες να επαναπροωθούν παράνομους μετανάστες

Η Λιθουανία έχει ανεγείρει ένα φράκτη ύψους 4 μέτρων σε μήκος 550 χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Η Λιθουανία ψήφισε νόμο που επιτρέπει στους συνοριοφύλακες να επαναπροωθούν παράνομους μετανάστες

Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας ψήφισε την Τρίτη νομοθεσία που επιτρέπει στους συνοριοφύλακες να επαναπροωθούν παράνομους μετανάστες οι οποίοι διασχίζουν τα σύνορα, απορρίπτοντας τις ανησυχίες οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Λιθουανία, η Πολωνία και η Λετονία έχουν αναφέρει από το 2021 κάθετη αύξηση των αφίξεων παράνομων μεταναστών από χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι οποίοι προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορά της από τη Λευκορωσία.

Οι τρεις αυτές χώρες και οι Βρυξέλλες έχουν χαρακτηρίσει την κατάσταση αυτή μορφή υβριδικού πολέμου σχεδιασμένου για να ασκηθεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις κυρώσεις που επιβάλλει στο Μινσκ.

Οι Λιθουανοί συνοριοφύλακες επαναπροωθούσαν ήδη παράνομους μετανάστες βάσει ενός κυβερνητικού κανονισμού του Αυγούστου 2021, ο οποίος έχει πλέον γίνει νόμος.

Χωρίς δυνατότητα έφεσης οι μετανάστες που επαναπροωθούνται από τη Λιθουανία

«Σ’ αυτό το γεωπολιτικό πλαίσιο δεν έχουμε εναλλακτική επιλογή: πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και χρειαζόμαστε εργαλεία γι’ αυτό», δήλωσε στο κοινοβούλιο η υπουργός Εσωτερικών Άγκνε Μπιλοτάιτε.

Η νομοθεσία περιλαμβάνει προβλέψεις, βάσει των οποίων οι παράνομοι μετανάστες, που συλλαμβάνονται να εισέρχονται παράνομα στη χώρα, μπορούν να επαναπροωθούνται με απόφαση του τοπικού επικεφαλής των συνοριοφυλάκων, χωρίς να έχουν δυνατότητα έφεσης.

Βάσει του διεθνούς δικαίου, οι μετανάστες έχουν δικαίωμα να ζητούν άσυλο και απαγορεύεται άνθρωποι που έχουν ζητήσει άσυλο να επαναπροωθούνται σε μέρη όπου η ζωή ή η ευημερία τους μπορεί να κινδυνεύουν.

Η Λιθουανία έχει ανεγείρει ένα φράκτη ύψους 4 μέτρων σε μήκος 550 χιλιομέτρων, από τα 690 χιλιόμετρα που είναι το συνολικό μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία, με αγκαθωτά συρματοπλέγματα στην κορυφή του.

Σχεδόν 900 παράνομοι μετανάστες εισήλθαν και επαναπροωθήθηκαν φέτος, πολλοί αφού έκοψαν το φράκτη, δήλωσε εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.