ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Στην Ουκρανία τα ελληνικά μαχητικά Mirage 2000 EGM/BGM και F-16 Block 30; – «Θέλουμε άμεσα 180 μαχητικά αεροσκάφη» λέει το Κίεβο(upd)

Ήδη έχουν παραδοθεί στην Γαλλία τα Mirage 2000 EGM/BGM - Ε.Μακρόν: «Τίποτα δεν αποκλείεται»

Στην Ουκρανία τα ελληνικά μαχητικά Mirage 2000 EGM/BGM και F-16 Block 30; – «Θέλουμε άμεσα 180 μαχητικά αεροσκάφη» λέει το Κίεβο(upd)

(Ανανέωση – Αρχικό δημοσίευμα 19.17): Η Ουκρανία θα λάβει πιθανότατα τα μαχητικά Mirage 2000 EGM/BGM που παραδόθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην γαλλική Dassault ως αντάλλαγμα για την πώληση των Rafale F.4, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει και τα F-16 Βlock 30, της Πολεμικής Αεροπορίας, αμφότερα αφού ολοκληρώσουν «μίνι» προγράμματα αναβάθμισης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Αεροπορίας Yuriy Ignat, η χώρα χρειάζεται άμεσα τουλάχιστον 5 Πτέρυγες Μάχης με τρεις Μοίρες η κάθε μια των 12 αεροσκαφών, δηλαδή ένα σύνολο 180 μαχητικών.

Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες πηγές παροχής μαχητικών αεροσκαφών, όπως επίσης και η Νορβηγία, αλλά και η Ολλανδία (F-16).

Με την απόσυρση των F-4E AUP και των Mirage 2000 EGΜ/BGΜ (το σημερινό που έπεσε είναι F-4E AUP και τα αεροσκάφη, αν και πέρασαν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού πριν 20 χρόνια, έπρεπε να είχαν αποσυρθεί από το 2020) δηλαδή την απώλεια 50+ μονάδων και την ενδεχόμενη παραχώρηση των 32 Block 30 (σύνολο 85 μονάδες!) η Πολεμική Αεροπορία θα αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό που οριακά δεν θα καλύπτει πλέον τις ανάγκες επιτήρησης και προστασίας του FIR Αθηνών, με δεδομένες τις χαμηλές διαθεσιμότητες, παρά την προμήθεια των 24 Rafale F.4 που και αργεί να ολοκληρωθεί και είναι λίγα σε αριθμό.

Ο εκσυγχρονισμός των Block 30 και Block 50 σε επίπεδο Block 50+ Advanced (με κινητήρα F110 της GE και τον ευρύ αεραγωγό) είναι μονόδρομος ακόμα και σήμερα και έπρεπε να είχε γίνει ήδη.

Τα F-16 Block 30, αν παραδοθούν στην Ουκρανία υπάρχει αμερικανικό σχέδιο να εκσυγχρονιστούν με τα απάρτια που θα προκύψουν από τα αεροσκάφη 52+ και 52+ Adv. 

Μακρόν: «Τίποτα δεν αποκλείεται»

Από την πλευρά του ο  Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ερωτηθείς σήμερα στη Χάγη για το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία για να τα χρησιμοποιήσει κατά ων ρωσικών δυνάμεων , απάντησε ότι «τίποτα δεν αποκλείεται κατ’ αρχήν».

Έκανε λόγο για «κριτήρια», πριν από οποιαδήποτε απόφαση, όπως να «διατυπωθεί» ένα «αίτημα» από την Ουκρανία, αυτό «να μην προκαλέσει κλιμάκωση» και «να μην είναι πιθανό να αγγίξει το ρωσικό έδαφος αλλά να βοηθήσει την προσπάθεια αντίστασης και να μην αποδυναμώνει τη δυνατότητα του γαλλικού στρατού».

«Εξ’ ορισμού, τίποτα δεν αποκλείεται», είπε, ενώ τόνισε ότι οι Ουκρανοί «δεν προβάλλουν αυτήν την απαίτηση προς το παρόν».

Ωστόσο, «υπό το πρίσμα αυτών των τριών κριτηρίων θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε κατά περίπτωση» τις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού, πρόσθεσε αφού έθεσε τα ίδια κριτήρια για την πιθανή αποστολή αρμάτων μάχης Leclerc.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι αποφάσεις λαμβάνονται «σύμφωνα με τα αιτήματα που γίνονται και όχι σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ αναμένεται αύριο Τρίτη στο Παρίσι για να συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνί, όπου και αναμένεται να διατυπώσει το ουκρανικό αίτημα για μαχητικά αεροσκάφη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.