ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Ρωσία προετοιμάζει την αποσύνδεσή της από το παγκόσμιο διαδίκτυο

Ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα

Η Ρωσία προετοιμάζει την αποσύνδεσή της από το παγκόσμιο διαδίκτυο

Οργανώνει η Ρωσία την απάντησή της στο ενδεχόμενο να απομονωθεί  από το παγκόσμιο διαδίκτυο. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα για την αποσύνδεση της Ρωσίας από το παγκόσμιο διαδίτκυο στις 11 Μαρτίου.

Για το λόγο αυτό έχει ήδη αρχίσει να στέλνει σε όλους τους κατόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (πύλες, πόρους, ιστότοπους) σχετικά έγγραφα – κυβερνητικά τηλεγραφήματα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, όλοι οι διακομιστές και οι τομείς στη Ρωσία θα πρέπει να μεταφερθούν στη ρωσική ζώνη από τις 11 Μαρτίου. Θα πρέπει επίσης να συλλεχθούν λεπτομερή δεδομένα σχετικά με την υποδομή δικτύου των τοποθεσιών.

Σε περίπτωση χρήσης ξένου Ηosting, πρέπει να γίνει μεταφορά σε ρωσικό Hosting. Όλοι οι δημόσιοι πόροι που βρίσκονται σε άλλη ζώνη domain θα πρέπει να μετακινηθούν στη ζώνη domain ru.

Οι εταιρείες πρέπει να αναφέρουν τα μέτρα που έχουν λάβει στο Υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου. Εάν υπάρχουν αστοχίες, να ενημερώσουν σχετικά.

Προ ημερών, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πρότειναν στον Τζο Μπάιντεν , επιλογές για μια «ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεση» κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των συνδέσεων Διαδικτύου σε ολόκληρη τη Ρωσία , των διακοπών ρεύματος και της παρέμβασης στην κίνηση των σιδηροδρόμων.

Οι  ιστοσελίδες της ρωσικής κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης, καθώς και υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω κυβερνοεπιθέσεων, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν πως η χώρα δέχεται ευρείας κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις απ όλο τον κόσμο. Οι Ρώσοι έχουν ήδη ζητήσει βοήθεια από την Κίνα για την αντιμετώπιση αυτών των κυβερνοεπιθέσεων.

Αρχές του 2019 η Ρωσία είχε περάσει το νόμο “Κυρίαρχο Διαδίκτυο” που είχε ως στόχο την προστασία του ρωσικού μέρους του διαδικτύου, από εξωτερικές απειλές. Ήταν η απάντηση της χώρας σε αυτό που είχε ονομάσει ως “επιθετικό χαρακτήρα” των εθνικών αμερικανικών πολιτικών ασφαλείας στον κυβερνοχώρο.

Το ρωσικό νομοσχέδιο για το διαδίκτυο έθετε τα θεμέλια για ένα εθνικό δίκτυο στο οποίο οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου θα ελέγχονται από την Roskomnadzor, την υπηρεσία τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας.

Ο στόχος ήταν να δοθεί στη Ρωσία η δυνατότητα  να αποσυνδεθεί από το παγκόσμιο διαδίκτυο σε περίπτωση κυβερνοπολέμου και να δημιουργήσει, μια «θωρακισμένη» εκδοχή του διαδικτύου που θα είναι πλήρως ελεγχόμενη  από τους Ρώσους.

Θα παρέχει επίσης μεγαλύτερο έλεγχο του ρωσικού κυβερνοχώρου που λέγεται Runet -από το Ru με το οποίο τελειώνουν όλες οι διευθύνσεις αυτού του κομματιού της γης και το net.

Με λίγα λόγια, το Runet είναι το ρωσικό τμήμα του διαδικτύου. Όπως επιχειρείται η απομόνωση αυτού του τμήματος από όλα τα άλλα του πλανήτη, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει όλη την κυκλοφορία των πολιτών της στο διαδίκτυο, μέσω συγκεκριμένων σημείων ελέγχου του κράτους.

Από τις 15 Ιουνίου 2019 και για ένα μήνα, οι δοκιμές που έγιναν αφορούσαν τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρίες τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας. Κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, τα αποτελέσματα ήταν επιτυχημένα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti είχε αναφέρει τότε πως στόχος είναι η παροχή ενός “βιώσιμου, ασφαλούς και πλήρως λειτουργικού” διαδικτύου. Φημολογείται πως αυτό θα γινόταν με την ανάπτυξη μιας δικής τους έκδοσης του συστήματος διευθύνσεων του διαδικτύου ώστε οι Ρώσοι χρήστες που προσπαθούν να μπουν σε διεθνή sites, θα παραπέμπονται αντ’ αυτού στις ρωσικές εκδόσεις. Οι κάτοικοι που θα θέλουν να μπουν στο Facebook για παράδειγμα, θα μεταφέρονται στον ρωσικό κοινωνικό δίκτυο VK.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.