Η Ταϊβάν αναφέρει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κινεζική εισβολή στη ζώνη αεροπορικής άμυνάς της

47 κινεζικά εροσκάφη διείσδυσαν στην αεράμυνα της Ταϊβάν

Η Ταϊβάν αναφέρει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κινεζική εισβολή στη ζώνη αεροπορικής άμυνάς της

Η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι χθες η Κίνα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα εισβολή στη ζώνη αεροπορικής άμυνάς της με δεκάδες αεροσκάφη.

Η Κίνα ανέπτυξε 71 πολεμικά αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων 60 καταδιωκτικά, στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων αυτό το σαββατοκύριακο γύρω από την Ταϊβάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ταϊπέι και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του νησιού Central News Agency μετέδωσε πως ήταν η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα εισβολή της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας στη ζώνη αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως διεξήγαγε χθες, Κυριακή, στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί, σε απάντηση στις «προκλήσεις» και τη «συνεργία» ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αρχές του νησιού.

Σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, η Ταϊβάν ανέφερε πως 60 καταδιωκτικά αεροπλάνα πήραν μέρος στις ασκήσεις, μεταξύ των οποιών έξι SU-30, που είναι από τα πιο εξελιγμένα αεροσκάφη που διαθέτει η Κίνα.

47 κινεζικά εροσκάφη διείσδυσαν στην αεράμυνα της Ταϊβάν

Στην καθημερινή ενημέρωσή του, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε εξάλλου πως 47 από τα αεροπλάνα αυτά διείσδυσαν μέσα στη ζώνη αεροπορικής άμυνας του νησιού. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου, ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια επιδρομή που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν, η οποία έχει 24 εκατ. κατοίκους, μία από τις επαρχίες της, την οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επανενώσει με το υπόλοιπο έδαφός της μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.

Βλέπει με δυσαρέσκεια την προσέγγιση που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις αρχές της Ταϊβάν και τις ΗΠΑ, οι οποίες παρέχουν εδώ και δεκαετίες στο νησί στρατιωτική υποστήριξη έναντι του Πεκίνου.

Το Πεκίνο δεν διευκρίνισε τον αριθμό των αεροσκαφών που κινητοποιήθηκαν για τα χθεσινά γυμνάσια ούτε την ακριβή τοποθεσία των γυμνασίων αυτών.

Τα δεδομένα του ταϊβανικού υπουργείου Άμυνας δείχνουν πως οι περισσότερες εισβολές αφορούσαν τη νοτιοδυτική κορυφή της ζώνης αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ADIZ).

Μερικά κινεζικά αεροπλάνα πέρασαν επίσης τη «μέση γραμμή» κατά μήκος του στενού της Ταϊβάν.

Πολυάριθμες χώρες διατηρούν ADIZ, κυρίως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Κίνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ζώνες αυτές δεν ταυτίζονται με τον εναέριο χώρο της χώρας, αλλά περιλαμβάνουν μια πολύ ευρύτερη ζώνη ώστε η χώρα να έχει περισσότερο χρόνο για να ταυτοποιήσει ένα εν δυνάμει εχθρικό αεροπλάνο και να απαντήσει σε ενδεχόμενη εισβολή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.