ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Ιερουσαλήμ: Επεισόδια μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών – Πάνω από 152 τραυματίες (upd)

Επτά τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο

Ιερουσαλήμ: Επεισόδια μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών – Πάνω  από 152 τραυματίες (upd)

(Ανανέωση αρχικού κειμένου 07:45) Πάνω από εκατό τραυματίες έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών αστυνομικών το πρωί της Παρασκευής στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι 152 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.

«Ενενήντα τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Ιερουσαλήμ και δεκάδες έλαβαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου», δήλωσε αξιωματούχος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για τουλάχιστον τρία μέλη της που έχουν τραυματιστεί. Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν στο Όρος του Ναού, όπως ονομάζεται η Πλατεία των Τεμενών στην παράδοση του ιουδαϊσμού, κοντά στο τέμενος Αλ Άκσα, τον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ, μετά την πρωινή προσευχή.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι Παλαιστίνιοι άρχισαν να πετούν πέτρες και φωτοβολίδες, ενώ εκτίμησε σε 100 τους ταραξίες μεταξύ 12.000 πιστών. Η Πλατεία των Τεμενών βρίσκεται στην παλιά πόλη, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα, που κατέχει το Ισραήλ από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Ο τομέας μετατρέπεται συχνά σε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και Παλαιστινίων διαδηλωτών.

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη εκατοντάδων Παλαιστινίων, δήλωσε εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Εργαζόμαστε για την αποκατάσταση της ηρεμίας στο Όρος του Ναού και σε όλο το Ισραήλ. Παράλληλα προετοιμαζόμαστε για οποιοδήποτε σενάριο και οι δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες για οποιαδήποτε αποστολή», τόνισε ο Μπένετ.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στα βίαια επεισόδια, ανακοίνωσε ότι «θεωρεί το Ισραήλ πλήρως και άμεσα υπεύθυνο για το έγκλημα αυτό και τις επιπτώσεις του».

«Απαιτείται άμεση επέμβαση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα εναντίον του τεμένους αλ Άκσα και να αποτρέψει να βγουν εκτός ελέγχου τα πράγματα», δήλωσε ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ «φέρει την ευθύνη για τις επιπτώσεις» των επεισοδίων. Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι αναμένονται σήμερα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ για να προσευχηθούν στην Πλατεία των Τεμενών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκινούν και οι εορτασμοί για το Πάσχα, με το υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ να αναμένει στην Ιερουσαλήμ συνολικά 30.000 ξένους τουρίστες μόνο αυτή την εβδομάδας.

Επιπλέον και παρά την ένταση που επικρατεί έπειτα από μια σειρά φονικών επιθέσεων στο Ισραήλ, χιλιάδες χριστιανοί αναμένεται να ακολουθήσουν σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή για τους καθολικούς, «τον δρόμο του σταυρού» στην Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας τον δρόμο που είχε πάρει ο Χριστός κουβαλώντας τον σταυρό.

Στην Ιερουσαλήμ, και κυρίως στην παλιά πόλη, αναμένεται ισχυρή παρουσία της αστυνομίας. Τέσσερις επιθέσεις έχουν σημειωθεί στο Ισραήλ από τις 22 Μαρτίου: οι δύο πρώτες από Ισραηλινούς Άραβες που συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος και οι δύο δεύτερες από Παλαιστίνιους που κατάγονταν από τη Τζενίν. Συνολικά από τις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι.

Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου έχουν χάσει τη ζωή τους 22 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και δράστες επιθέσεων, από τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.


Συγκρούσεις μεταξύ παλαιστίνιων διαδηλωτών και ισραηλινών αστυνομικών ξέσπασαν σήμερα το πρωί στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, είπαν αυτόπτες μάρτυρες και τραυματιοφορείς.

«Επτά τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου ερωτηθείς για τα επεισόδια στον τρίτο ιερότερο τόπο για το ισλάμ, που είναι γνωστός με την ονομασία Όρος του Ναού στην παράδοση του ιουδαϊσμού. Τα επεισόδια ξέσπασαν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ισραηλινή αστυνομία έκανε γνωστό ότι δυνάμεις της μπήκαν στον χώρο για να διαλύσουν πλήθος που πέταγε πέτρες εναντίον χώρου προσευχής στο Δυτικό Τείχος, σε μικρή απόσταση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.