
Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος ιμάμης στον κόσμο και κορυφαίος υποστηρικτής των ΛΟΑΤΚΙ+ μουσουλμάνων, Muhsin Hendricks δολοφονήθηκε χθες Σάββατο (15/2) κοντά στην πόλη Gqeberha.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ο 57χρονος Hendricks βρισκόταν μέσα σε ένα όχημα μαζί με ένα άλλο άτομο, όταν ένα αυτοκίνητο σταμάτησε ξαφνικά μπροστά τους, κόβοντάς τους τον δρόμο.
Δύο ένοπλοι άνδρες, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, βγήκαν από το όχημα και άνοιξαν πυρ εναντίον τους πριν εξαφανιστούν. Ο οδηγός του οχήματος διαπίστωσε ότι ο Hendricks, ο οποίος καθόταν στο πίσω κάθισμα, είχε τραυματιστεί θανάσιμα.
This is truly heartbreaking💔. Rest in peace, Muhsin Hendricks.
May Allah bring justice for those responsible for your untimely passing.
I first met you in 2009 when you led a retreat and study days in Cape Town. From that moment, we forged a deep connection—one built on shared… pic.twitter.com/rfBneJrbOW
— Revd Mother Jide ‘Emeka’ Macaulay HHH ™ (@RevJide) February 15, 2025
Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε στο AFP ότι βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έδειχνε τη δολοφονία είναι αυθεντικό. Οι αρχές ερευνούν το κίνητρο της δολοφονικής επίθεσης και κάλεσαν όσους γνωρίζουν κάτι να δώσουν πληροφορίες.
Η Διεθνής Ένωση Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Ίντερσεξ (ILGA) καταδίκασε τη δολοφονία.
«Η παγκόσμια οικογένεια της ILGA είναι βαθιά σοκαρισμένη από την είδηση της δολοφονίας του Muhsin Hendricks και καλεί τις αρχές να ερευνήσουν διεξοδικά αυτό που φοβόμαστε ότι μπορεί να είναι ένα έγκλημα μίσους», ανέφερε σε δήλωσή της η εκτελεστική διευθύντρια της ILGA Julia Ehrt.
Ποιος ήταν ο Muhsin Hendricks
Ο Hendricks, ο οποίος αποκάλυψε δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος το 1996, ήταν υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ στη μουσουλμανική κοινότητα.
Ίδρυσε το τζαμί Al-Ghurbaah στο Wynberg, κοντά στο Κέιπ Τάουν, δημιουργώντας έναν ασφαλή χώρο για τους queer μουσουλμάνους και τις περιθωριοποιημένες γυναίκες.
Οι ενέργειές του κέρδισαν διεθνή προσοχή και η ζωή του έγινε ντοκιμαντέρ με τίτλο The Radical το 2022.
Παρά τις προηγούμενες απειλές, ο Hendricks παρέμεινε ακλόνητος στα πιστεύω του. «Η ανάγκη να είσαι αυθεντικός είναι μεγαλύτερη από τον φόβο να πεθάνεις», είχε πει κάποτε.
Η Νότια Αφρική έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στον κόσμο, με 28.000 δολοφονίες να έχουν καταγραφεί μεταξύ Φεβρουαρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας.
Οι αρχές συνεχίζουν να ερευνούν τη δολοφονία του Hendricks, ενώ οργανώσεις LGBTQ+ και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως ζητούν δικαιοσύνη.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.