ΗΠΑ: Επίσκεψη του διευθυντή της CIA στη Λιβύη

Είναι η πρώτη επίσκεψη αμερικανού αξιωματούχου στη χώρα από το 2012

ΗΠΑ: Επίσκεψη του διευθυντή της CIA στη Λιβύη

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς επισκέφθηκε σήμερα τη Λιβύη, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, δύο μήνες μετά την έκδοση στις ΗΠΑ ενός Λίβυου υπόπτου για την τρομοκρατική επίθεση του Λόκερμπι.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη διευθυντή της CIA μετά την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη το 2012, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρέσβης.

«Ο πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα συναντήθηκε σήμερα στην Τρίπολη με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς», παρουσία της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Αλ-Μανγκούς και του αρχηγού της λιβυκής υπηρεσίας πληροφοριών Χουσεϊν αλ Αγιέμπ, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της λιβυκής κυβέρνησης.

Θεωρείτε ότι η κηδεία του τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’ θα έπρεπε να γίνει «δημοσία δαπάνη»…

  • Διότι υπήρξε νόμιμος Αρχηγός του Κράτους (61%, 15.556 Votes)
  • Γιατί έκανε ενεργό και αναγνωρισμένη ενέργεια ανατροπής του δικτατορικού καθεστώτος (2%, 402 Votes)
  • Επειδή ήταν Ολυμπιονίκης (4%, 935 Votes)
  • Όχι δεν πρέπει να γίνει «δημοσία δαπάνη» διότι είχε εκπέσει (34%, 8.730 Votes)

Σύνολο ψήφων: 25.623

Loading ... Loading ...

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μπερνς –που ασκεί τα καθήκοντά του από τον Μάρτιο του 2021– «τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης οικονομικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η κυβέρνηση Ντμπέιμπα, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, αλλά της οποίας η νομιμότητα αμφισβητείται από το αντίπαλο στρατόπεδο στην ανατολική Λιβύη, εξέδωσε στα μέσα Νοεμβρίου στις ΗΠΑ τον Αμπού Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ Χαΐρ Αλ-Μαρίμι έναν ύποπτο για την επίθεση σε αεροπλάνο της Pan-Am, το 1988, πάνω από το Λόκερμπι στη Σκωτία, στην οποία σκοτώθηκαν 270 άνθρωποι.

Μετά την έκδοση αυτή, η κυβέρνηση Ντμπέιμπα δέχτηκε σφοδρή κριτική από την κοινή γνώμη καθώς και από τους πολιτικούς της αντιπάλους και τους υπερασπιστές δικαιωμάτων που πίστευαν ότι ο φάκελος του Λόκερμπι, που έκλεισε το 2003, δεν έπρεπε να ξανανοίξει.

Πολλοί αναλυτές είπαν ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης ανέλαβε τον κίνδυνο να εκτεθεί σε τέτοια κριτική με την ελπίδα, σε αντάλλαγμα για αυτήν την έκδοση, να έχει αυξημένη αμερικανική υποστήριξη εναντίον των αντιπάλων της σε αυτή τη βαθιά διχασμένη χώρα.

Υπό την πίεση της κοινής γνώμης, ο Ντμπέιμπα διαβεβαίωσε ότι «ενήργησε με σεβασμό στην κυριαρχία της Λιβύης» και αρνήθηκε ότι θέλει να εκδώσει τον Αμπντάλα Σενούσι, πρώην αρχηγό της λιβυκής υπηρεσίας πληροφοριών επί ηγεσίας του Μουαμάρ Καντάφι.

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς Καντάφι το 2011, με αντίπαλες δυνάμεις, μυριάδες ένοπλες πολιτοφυλακές και ξένους μισθοφόρους διασκορπισμένους σε όλη τη χώρα εν μέσω ξένων παρεμβάσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναμένεται στη συνέχεια να μεταβεί στο αλ Ραζμά (25 χλμ ανατολικά της Βεγγάζης), για να συναντήσει τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.